Ensin vei Tappara, sitten IFK - tamperelaiset erikoisen ottelun voittoon

LIIGA / Raportti
Antti Erkinjuntti tuuletti kauden kolmatta maaliaan, joka vei ottelun jatkoajalle.
Kuva © Saana Hakala
Tapparan ja IFK:n kohtaamisesta muodostui viihdyttävä ottelutapahtuma. Tappara ei onnistunut hyödyntämään täysin IFK:n heikkoa alkua, mikä tarjosi helsinkiläisille avaimet voittoon. Lopulta ratkaisijaksi nousi Tapparan Kristian Kuusela.
Lähtökohdat 

Tappara esiintyi marraskuussa kotoisassa liigassa vakuuttavasti häviten vain yhden kahdeksasta ottelustaan. Tamperelaisten suorittaminen on ollut vastustajasta riippumatta tasaisen varmaa, ja joukkue lähtikin ennakkosuosikkina illan otteluun.

Maalivahtipelaaminen 

Tappara-torjuja Christian Heljangolle ottelu oli vaikea. Avauserässä Heljangolle ei kirjattu yhtäkään torjuntaa, kun taas toisessa HIFK pääsi hyviin paikkoihin Tappara-puolustuksen virheistä, eikä veskarilla ollut paljoa tehtävissä. Kolmannessa nuori Tappara-vahti sai taas tuntumaa, kun IFK pommitti kiekon 14 kertaa kohti maalia.

Puolustuspelaaminen 

Kirversintojen tehokas karvauspelaaminen piti IFK:n aisoissa avauserässä loistavasti. Toisessa erässä puolustukselle kuitenkin sattui kohtalokkaita virheitä, joista helsinkiläiset rankaisivat armotta. Ensimmäinen ja kolmas HIFK-osuma syntyivät suoraan oman alueen kiekonmenetyksistä.

Hyökkäyspelaaminen 

Ottelun alussa kotijoukkue hyökkäsi iloisesti, riisti kiekkoja ja voitti kaksinkamppailuja. Avauserä oli Tapparan etsikkoaikaa, jossa kiekko olisi Jarkko Malisen osuman lisäksi pitänyt saada maaliin useamman kerran. Toisen erän lopulla Tomas Zaborskyn tahtomaali herätti Tapparan HIFK:n saatua hengen päälle.

Kolmannessa erässä Tapparan takaa-ajo käynnistyi yskähdellen, mutta ylivoimalla Antti Erkinjuntti pommitti pelin lopulta jatkoajalle, jossa kapteeni Kristian Kuusela pelasti kaksi pistettä Tapparalle.

Erikoistilanteet 

Tapparan ylivoimapeli tuotti yhden maalin ja peli oli muutenkin rakenteellisesti kunnossa. Alivoimalla tamperelaiset lahjoittivat IFK:lle 1-1-tasoitusmaalin epäonnistuneen purkukiekon seurauksena.

Lähtökohdat 

HIFK katkaisi pitkän tappioputkensa marraskuun lopulla. Oulusta Kärpistä haettu vierasvoitto antoi rutkasti itseluottamusta alakuloisesti esiintyneelle helsinkiläisryhmälle, ja Tampereelle HIFK tulikin 2-0-voitto allaan. 

Maalivahtipelaaminen 

Atte Engren oli ainoa syy, että HIFK oli avauserän jälkeen vain maalin verran tappiolla. Tapparan käynnistämässä hurrikaanissa Engren seisoi päällään ja venyi lukuisiin huipputorjuntoihin jo avauserässä. Myöskään Tapparan muille maalille HIFK-vahti ei voinut juuri mitään.

Puolustuspelaaminen 

IFK joutui pelaamaan ison osan avauserästä omalla alueellaan, joten puolustuksella piti kiirettä. Paineen alla Tappara pääsi riistämään kiekkoja, eikä mylläkkää saatu kuriin. Toiseen erään myös puolustuspeli parani, kun joukkue pääsi pelaamaan enemmän kiekolla.

Viimeisen kaksikymppisen ajan IFK puolusti niin ikään vahvasti, mistä osoituksena ainoastaan kolme Tappara-laukausta maalia kohti erässä. Lopulta taistelu ei kuitenkaan riittänyt, kun Tappara tuli tasoihin ja jatkoajalla vaihtovirheen seurauksena ohi.

Hyökkäyspelaaminen 

Avauserän hyökkäyspelaaminen oli helsinkiläisittäin historiallisen surkuhupaisaa, sillä joukkue ei saanut aikaan yhtäkään laukausta kohti Tappara-maalia. Toisessa erässä peli kuitenkin aukesi, kun helsinkiläiset osuivat illan ensimmäisellä laukauksellaan Tappara-virheen seurauksena ja saivat sen myötä otetta pelistä.

IFK:n pelin onnistujia olivat toisessa erässä kahdesti virheistä rankaissut Iikka Kangasniemi ja hienosti irtokiekon loppuun seurannut Ilmari Pitkänen.

Erikoistilanteet 

IFK:n valopilkkuna ensimmäisessä erässä oli hyvä alivoimapeli. Oman ylivoimansa aikana helsinkiläiset onnistuivat tärkeän tasoitusmaalin tekemisessä, mutta lopulta päästivät myös tasoitusmaalin alivoimalla pelatessaan ottelun lopussa. 

Erikoista 

IFK ei saanut ensimmäisen 20-minuuttisen aikana yhtään laukausta kohti Tappara-maalia. Toisessa erässä ensimmäinen laukaus sitten upposikin Tappara-maaliin.

Ottelun ratkaisu 

Tasainen ja vaiheikas ottelu ratkesi jatkoajalla, kun IFK:lle sattui vaihtovirhe, jonka seurauksena Kristian Kuusela karkasi läpiajoon ja sinetöi ottelun.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo