Tampereella kilisteltiin tolppia ja pöllytettiin verkkoa

LIIGA / Raportti
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Tampereella pelattiin vauhdikas ja runsasmaalinen ottelu, jossa Tappara oli etsimässä kevätvirettään ja Ässät loppukauden pelihuumoriaan. Molemmat joukkueet esiintyivät pirteästi ja tarjosivat viihdyttävän ottelun, jonka kotijoukkue lopulta käänsi voitokseen.
Lähtökohdat 

Tappara lähti keskiviikon otteluun selkeänä ennakkosuosikkina runkosarjan toinen sija tähtäimessään. Voitolla Tapparalla oli nimittäin mahdollisuus nousta sarjataulukossa TPS:n ohitse.

Ässät on ollut Tapparalle tällä kaudella mieluisa vastus, sillä kirvesrinnat ovat voittaneet kauden kaikki keskinäiset ottelut. Lisäksi Tappara oli kahdesti onnistunut jättämään porilaiset nollille. Molemmissa nollapeleissä maalia oli vartioinut Niklas Bäckström, joka oli merkattu veräjälle myös illan otteluun.

Maalivahtipelaaminen 

Bäckström pelasi hieman kaksijakoisen ottelun. Varsinkin ottelun alussa tapparaveskari torjui vakuuttavasti Ässien yritykset, vaikka porilaiset pääsisivätkin laukomaan useamman kerran aivan maalinedustalta.

Työskentely olikin pitkään rauhallista ja vakuuttavaa, mutta toisen erän jälkeen Bäckström kadotti kiekon muutamaan kertaan näköpiiristään siten, että puolustajat joutuivat sitä aivan maaliviivalta pelastamaan. Melkein jokaista vierasjoukkueen maalia edelsi jonkinlainen puolustajien toimesta ja Ässät pääsikin ottelun loppupuolella luvattoman helposti yrittämään maalintekoa aivan lähietäisyydeltä.  

Puolustuspelaaminen 

Tapparan puolustaminen varsinkin maalin edustalla oli yllättävän löysää läpi ottelun. Paremmalla viimeistelyllä Ässät olisi voinut olla avauserässä jopa parin maalin karkumatkalla.

Vaikka puolustuspelaaminen paranikin pelin edetessä, jatkuivat huolimattomien syöttöjen jakelu, etenkin puolustajien toimesta. Varsinkin niissä kuuluisissa kahden metrin syötöissä tuntui olevan useampikin metri kohdistamisen varaa.

Hyökkäyspelaaminen 

Tapparalla ei ollut vaikeuksia saada kiekkoa hyökkäysalueelle, mutta terävyyttä ratkaisuista puuttui.Harhasyöttöjä ja huolimattomia ratkaisuja nähtiin silmiinpistävän paljon myös hyökkääjien osalta ja moni hyvä tilanne kuihtuikin juuri harhasyöttöjen vuoksi kasaan.

Kotijoukkueen diesel alkoi kuitenkin lämmetä toisen erän puolella ja samalla koheni myös tarkkuus kiekonkäsittelyssä. Ajoittain tamperelaisten pyörittäminen muistutti jopa ylivoimapeliä, mikä osin selittyy tosin vierailijoiden flegmaattisuudella. Ratkaisut olivat kuitenkin melko heikkoja.

Tapparan lisääntynyt liike sai aikaan kuitenkin myös tulosta, kuten esimerkiksi oli nähtävissä  kotijoukkueen kolmannessa maalissa. Tilanteessa patapakka hajosi täysin ja Teemu Suhonen ja Niko Ojamäki saivat hassutella aivan vapaasti kiekon reppuun.

Erikoistilanteet 

Tappara onnistui heti ensimmäisessä ylivoimatilanteestaan tekemään maalin. Hyvän maskipelaamisen seurauksena Kotkaniemi hukkasi limpun näköpiiristään ja Teemu Suhonen onnistui siirtämään kiekon verkkoon.

Tapparan ylivoima olisi saattanut olla tehokkaampaakin, jos se olisi ollut aavistuksen suoraviivaisempaa. Alivoimalla joukkue antautui kahdesti ja vaikutti olevan yllättävänkin pinteessä. 

Lähtökohdat 

Vierailija Ässät lähti otteluun ilman panosta. Tukevasti jumbosijalle jämähtäneet porilaiset ovat pelanneet viimeisissä runkosarjaotteluissaan lähinnä ammattiylpeydestään. Joukkueen kausi on ollut murheellinen, josta joukkueen sisäinen pistepörssikin muistuttaa. Sakari Salmisen ja Jarno Kärjen vaihdettua maisemaa, jäi kultainen kypärä Peter Tiivolan kannettavaksi. Tiivola onkin Ässien paras pistemies varsin vaatimattomilla tehoilla 10+12.

Jotain positiivista vierailijoiden esityksistäkin on löydettävissä. Ässät onnistui katkaisemaan viiden ottelun tappioputkensa edellisessä ottelussaan Lukkoa vastaan. Lisäksi hyvään vireen löytänyt Otto Kivenmäki on noussut vähitellen jo porilaisten sisäisen pistepörssin kahdeksanneksi. Kivenmäki on nakuttanut viimeiseen kymmeneen otteluun tehot 1+9.

Uutta virtaa porilaisten hyökkäykseen oli tuomassa ensimmäistä otteluaan pelannut Eemeli Takala.

Maalivahtipelaaminen 

Kasperi Kotkaniemen työskentely oli ottelun alussa varmaa, mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, sen vaikeampaa patavahdin oli ehättää kiekon tielle.

Sijoittuminen oli läpi ottelun erikoisen näköistä, sillä Kotkaniemen torjunta-asento vaikutti olevan hyvin matala ja veskari pelasikin paikoin hyvin takamus hyvin syvällä omassa maalissa.
Tapparan avausmaali livahti maskista huolimatta aavistuksen helpon oloisesti, mutta muissa maaleissa Kotkaniemi jätettiin kyllä varsin yksin, eikä Ässien tappio johtunut suinkaan maalivahdista.

Puolustuspelaaminen 

Ässät päästi Tapparan murtautumaan sektoriin helposti ja patapaidat olivatkin useampaan otteeseen melkoisessa nesteessä Tapparan hyökkääjien kanssa. Välillä pelkästään tuuri pelasti porilaiset, sillä kolmesti tolppalaukaus ja kerran vastustajan katkennut maila estivät kotijoukkueen maalinteon.

Ässien verkkaisesti liikkunut puolustus tarjosikin Tapparalle yhtenään mahdollisuuden hallita peliä. Useat Tapparan pitkistä pyörityksestä saivatkin alkunsa puolustajien lepsuiluista ja terävämmmällä liikkeelle viisikko ei olisi joutunut kamppailemaan niin paljon omassa kenttäpäädyssään.

Hyökkäyspelaaminen 

Vierasjoukkueen ratkaisut hyökkäyspäässä olivat pääosin melko huolimattomia ja joukkueella oli suuria vaikeuksia luoda organisoituja hyökkäyksiä. Kiekon ylöstuominen oli hidasta, mikä sai hyökkäyspelaamisen näyttämään tuskaiselta puskemiselta.

Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi haastoi Ässien toisen maalin, mutta tarkastuksesta huolimatta kiekko vietiin keskelle. Kavennusmaalinsa jälkeen Ässät onnistui lisäämään luisteluaan ja sai tuotua kiekkoa huomattavasti nopeammin keskikentän yli, mikä avasi vierailijoille muutamia hyviä paikkoja lisämaalien tekemiseen.

Ottelun lopussa Ässät onnistui vielä kaventamaan ottelun 4-3:een pelattuaan kuudella kolmea vastaan, kun sekä Juhani Jasu että Kristian Kuusela istuivat samanaikaisesti jäähyllä. Tämän lähemmäs porilaiset eivät kuitenkaan päässeet.

Erikoistilanteet 

Ässät pääsi testaamaan omaa ylivoimapeliään toisen erän lopussa Tuukka Mäntylän istuessa kaksiminuuttista. Ässät sai ylivoimansa pyörimään ihan näppärän näköisesti, mutta vaarallisia maalipaikkoja eivät porilaiset kuitenkaan onnistuneet luomaan.

Ässät onnistui saamaan kiekon toisella ylivoimallaan maaliin asti, kun Niklas Appelgren onnistui survomaan kiekon maalinedushässäkän jälkeen Tapparan verkkoon. Ässien alivoima oli hyvin liikkuvaa, mutta Tappara onnistui kuitenkin yksilötaidolla kahdesti maalinteossa.

Erikoista 

Tolppia koeteltiin ottelussa urakalla. Kotijoukkue laukoi tolppaan kolmesti ja vierailijat kahdesti. Ottelu oli myös poikkeuksellisen siisti aina toiseen erään asti. Ensimmäistä jäähyä saatiinkin odottaa toisen erän puoliväliin asti.

Ottelun ratkaisu 

Tappara onnistui lisäämään kierroksia ottelun edetessä ja pakotti Ässät rikkomaan. Kotijoukkueen Tomas Záborský laukoi ottelussa ahkerasti ja kalibroituaan laukaustaan viiden kudin verran, onnistui maalin teossa ajassa 50.55. Ässien hyvästä kiristä huolimatta Tappara onnistui pitämään vierailijat takana ja piti johtoasemansa loppuun asti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo