Ässät nöyryytti unista Tapparaa – Vilho Heikkinen tykitettiin vaihtoon uran kolmannessa Liiga-ottelussa

Eemil Erholtz juhli ottelun ensimmäistä maalia.
Kuva © Jarno Hietanen
Tappara sai Nokia-areenan perjantai-iltaan vieraakseen ailahtelevasti kautensa aloittaneen porilaisryhmän. Ottelu päättyi lopulta suureen yllätykseen, kun Ässät kaatoi hallitsevan mestarin lukemin 4–1.

Nokia-areenan perjantai-illassa nähtiin kovan luokan vierasryöstö, kun Ässät haki kolme pistettä Tapparalta lukemin 4–1. Tappara lähti otteluun ilman tähtimaalivahti Christian Heljankoa, ja lopulta ottelun aloittanut maalivahti Vilho Heikkinen jouduttiin ottamaan vaihtoon kolmannen osuman jälkeen.

Ässiltä selkeitä onnistujia olivat maalivahti Niklas Rubinin lisäksi muun muassa hyökkääjät Roope Talaja, Derek Barach sekä Dominic Turgeon. Myös Tapparan entinen varakapteeni Jan-Mikael Järvinen onnistui nappaamaan ottelussa syöttöpisteen.

Tapparalle tappion lisäksi harmaita hiuksia aiheutti puolustaja Valtteri Kemiläisen loukkaantuminen ottelun toisessa erässä.

Isäntien uninen ilme näkyi jo avauserässä

Molemmat joukkueet lähtivät otteluun kotivoittojen saattelemana, kun Ässät kaatoi KalPan viime lauantaina, ja Tappara puolestaan KooKoon tämän viikon keskiviikkona. Kenties tästä aiheutuneen lepoedun kautta Ässät tuli otteluun paljon valmiimpana.

Ottelun avauserässä Ässät sai kahdesti kiekon tamperelaisten verkkoon. Ensimmäisellä kerralla Barachin vahva nousu maalille johti vain Tapparan Kemiläisen kampitusrangaistukseen, kun tilanteesta syntynyt maali hylättiin videotarkistuksen jälkeen.

Ässät kuitenkin siirtyi lopulta johtoon ajassa 14.45, kun Eemil Erholtz ohjasi Turgeonin syötön maaliin nopeasta vastahyökkäyksestä.

Molemmat joukkueet kuluttivat myös jäähypenkkejä avauserässä, kun Tappara nappasi yhden rangaistuksen ja Ässät kaksi. Varsinkin Tapparan ylivoima oli erässä varsin heikkoa, ja paras mahdollisuus erikoistilanteiden aikana siunaantui vieraiden Järviselle alivoimalla, kun kokenut hyökkääjä kilautti kiekon tolppaan.

Ässät karkasi toisessa erässä

Tapparan uninen peli-ilme jatkui myös ottelun toisessa erässä, ja Ässät pääsi karkaamaan lopulta neljän maalin johtoon. Heti erän alussa jo avauserässä pirteänä esiintynyt Barach iski vieraat 2–0-johtoon Aleksi Laakson laukauksen aiheuttamasta irtokiekosta.

Ottelu ei ehtinyt edetä edes puoliväliinsä, kun Ässät iski jo illan kolmannen osuman Talajan tulisella rannelaukauksella. Samassa ajassa Tapparan maalilla aloittanut Heikkinen sai väistyä, ja vasta 19-vuotias Paavo Kohonen luisteli tolppien väliin tekemään Liiga-debyyttinsä.

Vieraat iskivät erässä vielä kertaalleen puolustaja. Nikolas Matinpalon iski kauden toisen maalinsa, kun Liigan pistepörssiä johtava Jori Lehterä istui jäähyaitiossa. Myös isäntäjoukkue Tappara sai toisessa erässä muutamia maalipaikkoja, mutta varmaotteinen Rubin piti vierasjoukkueen maalin koskemattomana.

Tappara tuli kolmanteen erään huomattavasti pirteämmin, mutta toisaalta myös vierasjoukkue Ässät löysäsi omaa intensiteettiään. Päätöserä oli kokonaisuudessaan Tapparan hallintaa, ja Ässät keskittyi puolustamaan omaa aluettaan tiiviisti.

Tappara sai rikottua Ässien maalilla seisseen Rubinin nollan lopulta ajassa 51.40, kun isäntien Petteri Puhakka iski kiekon maalin edestä voimalla maaliin. Ässät kuitenkin kesti loput yrityksistä ja loppulukemiksi kirjattiin 4–1.

Ässien tekemä temppu ei ollut viime vuosien valossa todellakaan yleinen, sillä porilaisten viimeisin kolmen pisteen vierasvoitto Tapparasta oli joulukuulta 2012.