Avauserän ilotulitus siivitti TPS:n voittoon − kohuja herättäneen Hrachovinan ottelu päättyi lyhyeen

Jasu osui vanhaa seuraansa vastaan.
Kuva © Tiia Mahkonen
TPS ja Tappara pelasivat lauantaina viihdyttävän kamppailun. Avauserän ilotulitus lupaili runsasmaalista kamppailua. Voitolla TPS nousi kymmenen ottelun kuntopuntarin kärkeen.

Sarjan kakkospaikkaa pitävä TPS kohtasi lauantaina Tapparan, joka oli pelannut viime aikoina varsin heikosti. Tappara on sarjataulukossa kuudentena, mutta paikka kuuden parhaan joukossa ei ole vielä kirkossa kuulutettu.

Kotijoukkue TPS pelasi helmi–maaliskuussa todellisia härkäviikkoja. TPS onnistui keräämään pisteitä todella hyvällä tahdilla, ja viime lauantain ottelun jälkeen turkulaiset ovat saaneet levätä viikon. TPS sai Tappara-otteluun tuoreita miehiä, sillä Joel Janatuinen sekä Topias Haapanen ovat palanneet sairastuvalta takaisin kokoonpanoon. Turkulaisten maalilla jatkoi tulikuuma Andrei Karejev.

Vierailija Tappara pelaa harvinaisen heikkoa kevättä. Viimeisestä viidestä ottelusta kirvesrinnat ovat voittaneet vain yhden. Perjantaina Tappara hävisi Lukolle lukemin 2–0. Tapparan maalilla torjuu Dominik Hrachovina.

Kohuvahti tulitetaan vaihtoon

Viikon tauon jälkeen takaisin kaukaloon palannut TPS tuli ottelun alkuun todella vahvasti. Palloseura teki kaukalossa enemmän töitä, ja vierailija Tappara sanalla sanoen nukkui ottelun alussa.

Palloseuran ilotulitus alkoi ajassa 1.37, kun ex-Tappara Juhani Jasu ampui helposti TPS:n 1–0-johtoon. Hetki avausosumasta, niin Mikael Pyyhtiä ohjasi maalinedustalta 2–0-osuman. Pyyhtiän maalin jälkeen Tapparan valmennusjohto sai tarpeekseen, ja viime aikoina paljon kritiikkiä sanomisillaan saanut Dominik Hrachovina otettiin maalilta pois. Hrachovinan tilalle maaliin luisteli Christian Heljanko.

Heljanko ehti olla maalillaan alle kaksi minuuttia, kunnes kultakypärä Josh Kestner ohjasi isännät jo 3–0-johtoon. Maalin jälkeen Tappara otti aikalisän, ja samalla loppuerän painopiste kääntyi.

Surkean alun jälkeen Tappara sai tärkeän onnistumisen, kun ranskalaistaikuri Charles Bertrand ampui 3–1-kavennuksen. Kavennusmaalin jälkeen Tappara sai selkeästi järkeä omaan peliinsä. Kirvesrintojen kiekollinen peli parani, ja karmaisevat merkkausvirheet jäivät pois.

Tappara onnistui tekemään 3–2-kavennuksen ajassa 19.12, kun loistavan Jiří Smejkalin syötön päätteeksi Jarkko Malinen pisti kiekon maaliin.

Tasaista vääntämistä

Ottelun toisessa erässä ei lisäosumia syntynyt, mutta vaarallisia maalipaikkoja nähtiin useita. Erä oli varsin tasainen, eikä kumpikaan joukkue pystynyt luomaan pitkiä hyökkäyksiä, vaikka puolustavalla joukkueelle vaihtomatka oli pidempi.

TPS-hyökkääjä Josh Kestner oli toisessa erässä isäntien paras pelaaja. Maalinälkäinen jenkkihyökkääjä haastoi muutaman kerran loistavasti, mutta lisäosumia ei silti syntynyt.

Vierailija Tappara onnistui pelaamaan vahvaa hyökkäyspeliä, mutta heikko puolustuspelaaminen söi selvästi joukkueen energiaa. Kirvesrintojen puolustaminen on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana sarjan ehdotonta eliittiä, mutta tällä kaudella Tappara on ollut useasti puolustuspäässä eksyksissä. Vieraille sattui huomattava määrä merkkausvirheitä, mikä saattaa kieliä puolustuksen kommunikaatio-ongelmista.

Vieraiden parasta antia toisessa erässä oli parivaljakko Kristian Tanus - Charles Bertrand. Todella taitava Tanus järjesteli erässä todella monta maalintekopaikkaa.

Tappara ei käytä paikkojaan

Kolmanteen erään Tappara lähti hakemaan tasoitusta. Kolmannen erän avauspuoliskon TPS puolusti erinomaisesti, ja vieraiden maalipaikat olivat kortilla. TPS oli erän puolivälissä lisätä johtoaan, mutta loistavaa kautta pelaava Markus Nurmi ei onnistunut hyvästä paikasta huolimatta.

Tappara oli tasoittaa ottelun alivoimalla, mutta Otto Rauhala ei onnistunut läpiajosta ohittamaan TPS-kassari Andrei Karejevia.

TPS otti ajassa 56.12 rangaistuksen, ja Tappara pääsi yrittämään tasoittamaan ilman maalivahtia, mutta Charles Betrandin ylärimaa lähemmäs vieraat eivät päässeet.

Lopulta ajassa 59.56 Lauri Pajuniemi ampui tyhjään maaliin loppulukemat 4–2.

TPS:n kausi jatkuu tiistaina, kun se matkustaa Hämeenlinnaan HPK:n vieraaksi. Tappara kohtaa ensi tiistaina Oulussa Kärpät.