TPS selviytyi vuoristoradasta SaiPaa paremmin − turkulaisjoukkueen ylivoimapeli täysin solmussa

LIIGA / Raportti
Venäläishyökkääjä Ruslan Iskhakov väläytteli jälleen taiturimaisia otteitaan. Kuvassa venäläinen on juuri veivannut ottelun ratkaisumaalin ohi Niclas Westerholmin.
Kuva © Timo Savela
Tehoton TPS hukkasi peräti seitsemän ylivoimaa, mutta nappasi kaksi pistettä kaatamalla SaiPan jatkoajan jälkeen lukemin 4−3. TPS hallitsi ottelua mielin määrin, mutta SaiPan sitkeys palkittiin pisteen arvoisesti.

SaiPa oli ottelun alun täysin telineissä, ja vain TPS:n heikko viimeistely sekä vieraiden maalivahti Niclas Westerholm estivät kotijoukkuetta lähtemään karkumatkalle. TPS oli lähellä siirtyä johtoon vain 20 sekunnin pelaamisen jälkeen, kun Josh Kestner petasi paikan Austin Ortegalle, jonka laukaus pysähtyi ylätolppaan. Etenkin TPS:n ykköskentällinen Ortega-Juhani Jasu-Kestner sekä kolmoskentällisen keskushyökkääjä Ruslan Ishakhov aiheuttivat jatkuvasti kiusaa SaiPan puolustukselle. 

Erän ainoat tilastomerkinnät saatiin, kun sekä Mario Grman että Markus Kojo purkivat kertaalleen kiekon katsomoon TPS:n kovan karvauksen seurauksena. Kotijoukkueen ylivoima pyöri välillä vaarallisen näköisesti, mutta tulos jäi odottamaan itseään. Erikoisen erästä teki se, että vierasjoukkueen ainoa maalille asti tullut laukaus nähtiin vasta viimeisellä minuutilla, kun Jarno Koskiranta laukoi lähes lämmittelykudiksi laskettavan laukauksen kohti TPS-vahti Andrei Karejevia.

Jos oli avauserä maaliton, niin keskimmäisessä erässä niitä nähtiin peräti viisi. Avausmaalin viimeisteli Lauri Korpikosken erinomaisesta esityöstä Markus Nurmi ajassa 21.18. SaiPan tasoitus nähtiin tasan minuuttia myöhemmin, kun Topi Piipposen laukaus painui ohi Karejevin.

TPS pääsi erässä kokeilemaan ylivoimalla peräti neljästi, mutta tulos oli laihaa. Johtomaalin kotijoukkue onnistui kuitenkin tekemään tasakentällisin, kun Kestner siivosi irtokiekon SaiPan maaliin.

Ylivoimapelaamisen mallia isännille näytti SaiPa, sillä TPS:n erän kaksi rangaistusta kostautuivat kumpainenkin. Ensin Tomas Zaborsky ohjasi kahden miehen ylivoimalla tasoituksen, ja heti perään Elmeri Kaksonen päätti lappeenrantalaisten hienon kuvion varmaan viimeistelyyn.

TPS:n tehottomuudesta kertoo se, että kahden erän jälkeen Karejevilla oli torjuntoja yhtä monta kuin päästettyjä maalejakin, kun taas Westerholm oli venynyt kiekon eteen peräti 17 kertaa.

Päätöserässä maalinteko olikin jälleen tuskaista molemmille joukkueille. Kuvaavaa erälle olikin ainoan maalin synty, jonka viimeisteli TPS:n Alen Bibic. Ruotsalais-serbialainen puolustaja livahti karkuun Joel Janatuisen heitettyä kiekon SaiPan puolustajien selustaan. Westerholm tuli maaliltaan vastaan, mutta tökkäsi pelivälineen päin Bibiciä, jonka kautta kiekko kimpoili maaliin. Enempää maaleja ei erässä nähty, vaikka esimerkiksi Nurmi pääsi kokeilemaan Westerholmin kestävyyttä läpiajon päätteeksi. 

Jatkoajalla TPS nappasi lopulta varsin ansaitun voiton, kun Iskhakov veivasi Westerholmin upeasti ulos tilanteesta ja ratkaisi ottelun. Tilannetta edelsi Kestnerin erinomainen hyökkäysalueen kiekonriisto, jonka päätteeksi hän vapautti Iskhakovin nokikkain Westerholmin kanssa.

SaiPan pääkäskijä Tero Lehterä jakoi kiitosta nuorelle maalivahdilleen, joka urakoi ottelussa yhteensä 24 torjuntaa. Oman joukkueensa seitsemään rangaistukseen hän ei ollut tyytyväinen.

− Niclas Westerholmille iso kiitos tästä pisteestä, ja parannetaan tästä peliä, Lehterä totesi lopuksi.

TPS:n päävalmentaja Raimo Helminen antoi tunnustusta joukkueelleen kolmannen erän noususta, mutta harmitteli suojattiensa kehnoa erikoistilannepelaamista läpi ottelun. Kahden ensimmäisen erän pelaamiseen Helminen oli erikoistilanteita lukuun ottamatta tyytyväinen, ja kehaisi myös SaiPan erinomaista puolustuspelaamista.

− Pari erää pelattiin kohtuu mallikkaasti, mutta erikoistilannepelaaminen ei meiltä sujunut. SaiPa oli sitkeä ja rokotti meitä kovalla kädellä. Onneksi selviydyttiin tasoihin ja jatkoajalla voittoon.

TPS jatkaa otteluitaan lauantaina Mikkelissä, kun taas SaiPa jatkaa länsirannikon kiertuettaan vierailemalla Raumalla.

− Erittäin kova peli tiedossa ja saadaan taas pistää tossua toisen eteen, jotta pärjätään, Helminen sanoi lauantain ottelusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo