TPS vei voiton ja välieräpaikan loppuhetken maalilla – Topias Haapanen nousi turkulaisten sankariksi

TPS:n sankariksi nousi Topias Haapanen aivan kolmannen erän lopussa.
Kuva © Jaakko Stenroos
TPS :n ja Pelicansin viides puolivälieräottelu päättyi turkulaisten 2–1-voittoon. Sankariksi nousi Topias Haapanen, joka ohjasi aivan päätösminuuteilla TPS:n välieriin asti.

Turussa pelattiin TPS:n ja Pelicansin kauden tähän asti tärkein ottelu. Panokset olivat todella kovat: voitolla kausi jatkuisi ja tappiolla saisi aloittaa hieman pidemmän kesäloman. Pelicans nousi viime hetkellä takaisin tähän sarjaan viime ottelussa, kun  Hannes Björnisen hattutemppu siivitti Pelicansin aina viidenteen peliin asti. Tässä sarjassa oli ollut tunnetta paljon, joten tänään ne oli pidettävä aisoissa.

Turussa nähtiin tiukka ottelu, kuten olettaa saattoikin. Tänään ottelu ratkesi jälleen niihin kuuluisiin pieniin asioihin. Molemmat joukkueet pelasivat tarkkaa peliä, eikä ykkössektorin paikoilla päästy ottelussa juuri nauttimaan.

Pelicansille tarjottiin kyllä ylivoimien muodossa paikkoja ratkaista ottelu, mutta tänään lahtelaisten ylivoima tökki pahemman kerran. TPS:n alivoimien selvittäminen olikin isossa roolissa tänään. Pelicans pysyi paremmin poissa jäähyaitiosta, mutta maalit vei TPS numeroin 2–1. Sankarikin löytyi yllättävästä osoitteesta, kun voittomaalista vastasi Topias Haapanen kolmannen erän loppupuolella.

Ensimmäistä maalia ei tarvittu odottaa otteluissa kovinkaan pitkään. TPS:n puolustus oli unohtanut Pelicansin Filip Chlapíkin aivan vapaaksi maalin kulmalle, josta tšekkihyökkääjä ei erehtynyt, vaan siirsi lahtelaiset ottelussa 1–0-johtoon. Syöttöpisteet maalin kirjattiin Aleksi Laaksolle ja Rudolf Červenýlle.

Avauserässä ei muita maaleja nähty, mutta hyvää puolustuspelaamista molemmilta joukkueilta. Ottelusarjassa tuomarilinja oli ollut todella tarkka. Tässä erässä TPS istui kolmesti rangaistusta, kun Pelicans selvisi kahdella rangaistuksella.

Toisessa erässä jatkui sama teema, kun joukkueet välttivät virheitä viimeiseen asti. Pelicansille tarjottiin kuitenkin kahdesti mahdollisuus erässä ylivoimalla lisätä johtoaan kahteen maaliin, mutta TPS:n alivoima Juhani Jasun johdolla hoitivat ne ilman takaiskuja.

Pelicansin tiivis viisikkopeli piti TPS:n hyökkäykset todella hyvin kurissa. Juuso Pärssiselle avautui kuitenkin Niclas Almarin hukattua kiekon mahdollisuus tasoitukseen heti toisen erän alkupuolella, mutta Patrik Bartošák sai pidettyä kiekon poissa lahtelaisten maalista.

Erän loppuun TPS iski kylmän suihkun lahtelaisten niskaan. Neljä sekuntia ennen Pelicans otti hölmön pitkän kiekon, josta turkulaiset rokottivat tylysti. Vain sekuntia ennen erän päätöstä Eemil Viro laukoi verkon perukoille irtokiekon irtokiekon, jonka Jasun aloitusvoitosta maalille lähetti Lauri Pajuniemi. Tämä jos joku oli pukukoppimaali. 1–1-tilanteesta lähdettiin kolmanteen erään.

Kolmas erä oli TPS:ltä varmasti parempaa tekemistä kuin aiemmat erät. Turkulaisilla olikin muutamat paikat ratkaista peli jo aiemminkin. Paras niistä tuli Aarne Intoselle, mutta nuorukainen ei saanut pistettyä kiekkoa lahtelaisten maaliin asti.

Pelicans sai ensiksi mahdollisuuden ylivoimalla, kun Jasu lähti istunnolle kampituksesta erän puolivälin tienoilla. Tänään lahtelaiset eivät kuitenkaan pystyneet käyttämään mahdollisuuksiaan ylivoimalla, vaan TPS:n alivoima pystyi selvittämään tänään niistä jokaisen.

TPS pääsi ensimmäistä kertaa pelaamaan ylivoimalla vasta kolmannessa erässä, kun Elias Vilén otti huitomisesta jäähyn viitisen minuuttia ennen erän loppua, mutta ratkaisua hyvästä pyörityksestä huolimatta turkulaiset eivät saaneet. Pelicansin nuori puolustaja Matias Rajaniemi näytti joukkueelleen hyvää esimerkkiä blokatessaan kaksi Josh Kestnerin laukausta alivoiman aikana.

Ottelu ratkesi kolmisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua. Haapanen pääsi ohjaamaan kiekon maalin perukoille asti. Kiekon maalille heitti viivasta kokenut puolustaja Ville Lajunen. Haapanen oli unohtunut maalin eteen lahtelaisten puolustukselta. TPS palaa näin muutaman vuoden tauon jälkeen mitalipeleihin otteluvoitoin 3–2.