TPS ensimmäistä kertaa kotivoittojen putkessa − turkulaisten tehokkuus liikaa Pelicansille

LIIGA / Raportti
TPS:n pelaajilla oli keskiviikkona aihetta juhlaan, kun joukkue pääsi tuulettamaan maalia peräti kuudesti kotikentällään.
Kuva © Timo Savela
TPS nappasi pudotuspeliunelmansa kannalta erittäin tärkeän kotivoiton, kun joukkue kaatoi Lahden Pelicansin tylyin 6−0-lukemin. Turkulaiset olivat erityisen tehokkaita toisessa erässä joukkueen iskiessä kolme osumaa.
Lähtökohdat 

Pudotuspelitaistoon kuin varkain itsensä hilannut TPS lähtee illan otteluun hyvässä vireessä. TPS nappasi viime viikolla kahdesti täyden pistepotin, kun sekä JYP että KalPa kaatuivat lukemin 5−2. Edellisen ottelunsa turkulaiset hävisivät sarjakärki Kärpille Oulussa 3−2-lukemin.

Maalivahtipelaaminen 

TPS:n maalilla pelasi edellisten otteluiden tapaan Växjöstä lainalla oleva Erik Källgren. Isokokoinen, nuori maalivahti on tuonut lyhyellä otannalla TPS:n maalinsuulle jopa Rasmus Tirrosta luotettavamman turvan.

Källgren piti turkulaisia pystyssä ottelun vaikeina aikoina. Rauhallisella tyylillä pelaava nuori ruotsalainen ei joutunut venymään huipputorjuntoihin, mutta hoiteli huolellisesti Pelicansin saamat maalipaikat.

Puolustuspelaaminen 

TPS:n puolustuspelaaminen oli ottelun alkupuoliskolla löysää ja huolimatonta. Maalinedustalla tilaa oli liikaa, jonka lisäksi joukkueen kiekottelu puolustusalueella muistutti alkukauden palloseuraa.

Palloseura joutui puolustamaan etenkin toisessa erässä pitkiä aikoja omalla alueellaan. Joukkue piti kohtalaisesti vastustajansa ulkona vaarallisimmilta maalipaikoilta, joten siinä mielessä puolustuspelaamisen voi sanoa olleen onnistunutta.

Hyökkäyspelaaminen 

TPS tarpoi kuin suossa ottelun avauserän, vaikka joukkue onnistui siirtymään johtoon hiljattain jatkosopimuksen tehneen Markus Nurmen siivotessa Joe Piskulan laukauksen jälkeisen irtokiekon maaliin. 

Ottelun edetessä kotijoukkue sai kiekollista peliään parempaan kuosiin, ja esitteli etenkin ottelun toisessa erässä melkoista tehokkuutta. Vastahyökkäyksissä TPS oli tehokas, sillä Teemu Väyrynen iski ratkaisevalta tuntuneen 3−0-osuman pitkän Pelicansin painostuksen jälkeen. Sama mies oli asialla myös neljännessä osumassa, kun hän siivosi Petteri Wirtasen päädystä kimpoaman laukauksen maaliin.

Erikoistilanteet 

TPS esitteli lahtelaisille ylivoimapelaamisen tehokkuutta, kun joukkue käytti heti illan ensimmäisen ylivoimansa 12 sekunnissa. Lauri Korpikoski suti Zach Budishin laukauksesta jääneen irtokiekon Pelicansin maaliin.

Alivoimalle turkulaiset joutuivat illan ottelussa kolmesti. Pelicans ei onnistunut saamaan turhan montaa vaarallista maalipaikkaa miesylivoimalla pelatessaan, vaikka TPS kamppaili etenkin heikkojen purkujensa kanssa. 

Lähtökohdat 

Lahtelaisten pelivire on ollut kadoksissa, ja joukkue on napannut viidestä edellisestä ottelusta ainoastaan neljä pistettä. Viimeistä edellisen ottelunsa pussinokat voittivat, kun joukkue haki pisteet Tapparalta lukemin 0−3.

Maalivahtipelaaminen 

Pelicansin maalissa pelasi Atte Tolvanen, joka on ottanut joukkueen ykköstorjujan vastuun Tomi Karhusen siirryttyä pois joukkueesta.

Tolvasen ei voi sanoa onnistuneen täysin illan ottelussa, sillä muutamat kiekot jäivät turhan helposti irtonaisina maalinedustalle. Lisäksi etenkin Väyrysen tekemässä neljännessä osumassa Tolvasen reagointi paluukiekkoon oli hidasta.

Puolustuspelaaminen 

Pelicans puolusti jämäkästi ottelun alussa. TPS:llä ei ollut hyökkäysalueella ylimääräistä tilaa, jonka johdosta laukaukset lähtivät kaukaa ja olivat paljolti vaarattomia.

Illan edetessä lahtelaisten alussa voitoiksi kääntämät kaksinkamppailut alkoivat vaihtua tappioiksi, joka näkyi samalla myös tulostaululla. TPS rokotti toisessa erässä kolmesti, joista jokaisessa osumassa miesvartiointi oli päässyt pettämään.

Hyökkäyspelaaminen 

Vierasjoukkueella luistin ja kiekko liikkui ottelun alussa erinomaisesti. Joukkue sai luotua muutamia vaarallisia tilanteita kotijoukkueen maalille, mutta ruotsalaisvahti Källgren piti pussinokat pitkään nollassa maalissa.

Vielä toisessa erässäkin Pelicans hallitsi näennäisesti ottelua ja loi pitkiä pyörityksiä, mutta maalinteosta puuttui tehokkuus. Osa pitkistä pyörityksistä kääntyi TPS:n vastahyökkäyksiksi, joissa lahtelaisten puolustusmotivaatio ei tuntunut olevan korkeimmillaan.

Erikoistilanteet 

Pelicans sai kokeilla ylivoimallaan kolmesti, mutta tulos oli laihaa jokaisella kerralla. Lisäksi TPS onnistui kuin kruunuksi iskemään ottelun päätösminuutilla alivoimalla illan kuudennen osuman, kun Markus Nurmi viimeisteli tylysti läpiajosta.

Sen lisäksi alivoimapelaaminen oli kehnoa, sillä turkulaiset rankaisivat illan ensimmäisestä ylivoimastaan vain 12 sekuntia rangaistuksen alkamisesta. Toisen alivoimansa lahtelaisjoukkue kesti mallikkaasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo