Turussa kiekkoiltiin tasaisissa merkeissä − KalPalle lisäpiste

LIIGA / Raportti
Miikka Pitkänen teki voittolaukauskilpailun ainoan osuman.
Kuva © Satu Pitkänen
TPS ja KalPa mittelivät tasaisen ottelun Turun illassa. Ratkaisu saatiin vasta voittolaukauskilpailussa, jossa KalPan Miikka Pitkänen onnistui ainoana maalinteossa. Avauserän perusteella KalPa oli kuskin paikalla, mutta TPS:n toinen erä oli tehokas ja kuopiolaisten johto suli.
Lähtökohdat 

Viimeistä edellisenä sarjataulukossa majaileva TPS on kipeästi pisteiden tarpeessa, sillä pudotuspeliviiva on vielä pelottavan kaukana. Kymmenen ottelun kuntopuntarissa seura on 11. sijalla, joten Marko Virtasen suojateilla on vielä paljon tehtävää.

Maalivahtipelaaminen 

TPS sai tähän otteluun maalinsuulle takaisin Rasmus Tirrosen. Veräjänvartija ei ollut pelannut lokakuun lopun jälkeen. Ottelun alku oli Tirroselle synkkä, sillä KalPa iski kaksi maalia ensimmäisen kymmenen minuutin aikana. Toinen osuma meni Tirrosen selän kautta.

Tuosta Tirronen paransi huomattavasti ottelun mittaan, eikä varsinaisella peliajalla muita takaiskuja tullut. Tirronen otti hyviä torjuntoja, vaikka joutuikin taipumaan voittolaukauskilpailussa kerran.

Puolustuspelaaminen 

KalPan avausmaalissa KalPa-hyökkääjä Mikko Virtanen oli jätetty maalinnurkalle täysin vapaaksi eikä merkkauspeli toiminut. Avauserässä puolustuspäässä oli hikiset oltavat, kun KalPa pyöritti omaa myllyään.

Ottelun edetessä TPS:n puolustuspeli parani. Päätöserässä turkulaisjoukkueen pakit puhdistivat hyvin maalinedustaa, eikä kuopiolaispakkien vedoilla ollut maskia.

Hyökkäyspelaaminen 

Hyökkäyspelin osalta ensimmäinen erä meni kotijoukkueella vielä yskähdellen, mutta toisen erän mittaan TPS:n hyökkäykset paranivat ja peliin tuli lisää vauhtia. Joukkue pystyi luomaan varsin hyvin paikkoja, muttei tasaviisikoilla joukkue saanut maalia tehtyä.

Päätöserässä TPS otti kiekonhallintaa enemmän itselleen ja hyökkäyspään mylly pääsi jauhamaan. Varsinkin Ilari Filppulan johtama ykköskenttä pyöritti hyvin KalPa-päässä. Voitto-osuma jäi tekemättä.

Erikoistilanteet 

Avauserässä kotijoukkue pääsi herkuttelemaan kolmen ylivoiman verran. Ensimmäinen ylivoima oli heikkoa. Muillakin yrittämillä KalPan aggressiivinen paineistus tuotti vaikeuksia. Viimein kolmannella yrittämällä TPS sai kaivatun osuman.

Toisessa erässä TPS sai pari jäähyä ja alivoimilla joukkue välttyi takaiskuilta. Varsinkin toisen erän jälkimmäinen alivoima oli turkulaisilta parempaa tekemistä, mutta mukana oli myös KalPan huonoutta.

Varsinaisen peliajan lopun ylivoima tarjoili TPS:lle ratkaisun avaimia, mutta turkulaiset eivät onnistuneet maalinteossa.

Lähtökohdat 

Viimeistä pudotuspelipaikkaa pitävä KalPa haki lauantaina komean 6−0-vierasvoiton Jukureista. Balázs Sebokin johtama ykkösketju oli ollut viime aikoina kovassa vireessä ja Jukurit-ottelussakin tehoja syntyi erinomaisesti. Tämä TPS-ottelu oli KalPan ensimmäinen länsirannikon kiertueella.

Maalivahtipelaaminen 

Eero Kilpeläinen aloitti KalPan maalinsuulla. Hänellä ei ollut avauserässä paljon töitä, ja avausmaali tuli yllättäen ykkössektorista. Toisessa erässä Lauri Pajuniemen rangaistuslaukaus oli viileä, eikä Kilpeläisellä ollut siinä mahdollisuuksia.

Ottelun edetessä Kilpeläinen joutui venymään enemmän torjuntatöihin, ja hyviä koppeja oli useita. Voittomaalikilpailussa KalPa-vahti torjui kaikki TPS:n yritykset.

Puolustuspelaaminen 

Muutamaa merkkausvirhettä lukuun ottamatta KalPan puolustupeli toimi ottelussa varsin hyvin. Avauspeli toimi alakerran kautta mainiosti ja ajoitukset olivat pääosin kohdillaan hyökkääjien kanssa.

Päätöserässä TPS laittoi isompaa vaihdetta silmään ja KalPa-puolustus joutui turvautumaan välillä pitkiin kiekkoihin. Takaiskuilta joukkue kuitenkin välttyi päätöserän pyörityksestä huolimatta.

Hyökkäyspelaaminen 

KalPan hyökkäyspeli lähti kulkemaan hyvin jo ottelun alusta. Kuopiolaiset ottivat kiekonhallinnan ja se tuotti myös tulosta. Etenkin kuopiolaisten ykköskenttä onnistui luomaan loistavia pyörityspaikkoja TPS:n päätyyn.

Toisessa erässä hyökkäyspeli aaltoili enemmän päästä päätyyn ja peli oli paikoin avoimempaa. KalPa pääsi toisessa erässä pari kertaa ylivoimahyökkäykseen, mutta viimeistely ei ollut parasta mahdollista. Muun muassa Juuso Könösellä oli loistopaikka.

Päätöserässä ja jatkoajalla maalipaikkoja oli useilla KalPa-hyökkääjillä, mutta ratkaisu venyi voittolaukauskilpailuun saakka.

Erikoistilanteet 

KalPa selvisi avauserän alivoimamankelista lähes virheettömästi. Kuopiolaiset saivat kovalla paineistuksella jopa läpiajomahdollisuuksia ja muutenkin KalPan ylivoima toimi hienosti. Ainoaksi tahraksi Ryan Wilsonin kehno syöttö, joka johti TPS:n avausmaaliin.

Toisessa erässä KalPa pääsi myös ylivoiman makuun, muttei osumia syntynyt. Paikkoja oli varsin hyvin ja pakkopeli toimi myös vähintään kohtuullisesti.

Aivan varsinaisen peliajan lopussa KalPa onnistui tappamaan TPS:n ylivoiman hienosti.

Erikoista 

KalPan Mikko Virtanen iski kauden avausmaalinsa.

Ottelun ratkaisu 

Viimeiseen erään lähdettiin kutkuttavasti 2−2-tasalukemista. Molemmilla joukkueilla oli hetkensä, mutta ratkaisu saatiin vasta voittomaalikilpailussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo