TPS kunnioitti Tomi Kalliota ja voitti kärkikamppailun - Haukeland jälleen voiton takuumiehenä

LIIGA / Raportti
Henrik Haukelandin 24 torjuntaa takasivat TPS:lle täyden pistepotin sarjan kärkikamppailussa
Kuva © Topi Lainio
Liigan kärkikamppailu tarjosi Turkuhallin yleisölle viihdyttävän ja vauhdikkaan jääkiekko-ottelun. Siipirikkoinen TPS kampesi Tomi Kallion juhlaotteluna toimineen kamppailun voiton toisen erän kahdella maalillaan lukemin 2−1.
Lähtökohdat 

Kotijoukkue TPS:n lähtökohdat otteluun olivat haastavat, sillä joukkueen kokoonpanosta olivat sivussa loukkaantumisten vuoksi Oula Palve, Ilari Filppula, Otto Nieminen ja Lauri Korpikoski. Lisäksi Kaapo Kakko sekä Olli Kaskinen olivat jo alle 20-vuotiaiden MM-kisamatkalla.

Turkulaisjoukkue sai tiistaiseen SaiPa-ottelun kokoonpanoon nähden sairastuvalta takaisin Rasmus Tirrosen ja Hannu Kurun

TPS lähti otteluun allaan kolmen ottelun voittoputki, kun ensin kotikaukalossa kaatui Jukurit, jonka jälkeen turkulaiset hakivat vieraspisteet Hämeenlinnasta sekä viimeisimpänä Lappeenrannasta tiistaina.

Maalivahtipelaaminen 

Nollapelin Lappeenrannassa torjunut Henrik Haukeland aloitti TPS:n maalilla myös Kärppiä vastaan. Viime viikonloppuna maajoukkueen mukana ollut Tirronen oli tiistaina pienen vamman takia sivussa, mutta palasi kokoonpanoon tähän otteluun luukkuvahdin rooliin.

Haukeland oli voimaton kärppien ainokaisessa maalissa, kun Teemu Kivihalmeen laukaus yllätti täydellisessä maskissa olleen norjalaisvahdin. Muutoin Haukeland pelasi hyvän ottelun. Toisinaan kiekot hieman pomppivat, mutta vastapainoksi hän venytti hyvien perustorjuntojen lisäksi muutaman erinomaisen torjunnan ja piti turkulaisia pystyssä vaikeilla hetkillä.

Puolustuspelaaminen 

TPS-puolustus oli ajoittain lievissä ongelmissa sekä oululaishyökkääjien, että oman huolimattomuutensa vuoksi. Pääosin TPS puolusti mallikkaasti, mutta toisinaan varsinkin keskimmäisessä erässä turkulaiset joutuivat ajoittain koviin myllytyksiin, kun purkukiekkoja ei saatu toimitettua keskialueen puolelle.

Hyökkäyspelaaminen 

TPS:n hyökkäyspelaamisessa oli hyviä vaiheita, mutta myös pitkiä suvantovaiheita. Kahden kärkisentterin sekä superlupaus Kakon poissaolot näkyivät varsinkin kiekon ylöstuonnissa pahasti.

TPS-paitaan paluun tehnyt Petrus Palmu väläytteli heti osaamistaan. Hän tarjoili  nappisyötön turkulaisten 2−1-voittomaaliin, jonka viimeisteli TPS:n kultaista kypärää kantanut Zach Budish.

Erikoistilanteet 

TPS pelasi ilman ylivoimansa ykköspelintekijöitä, kun sekä Palve että Filppula puuttuivat kokoonpanosta. Uusitut ylivoimakoostumukset saivat Kärppien ottelun ainoan rangaistuksen aikana pakkopelin pyörimään, mutta tietynlainen vaarallisuus jäi uupumaan.

Ottelun ainoan alivoimansa aikana TPS joutui antautumaan, kun Kivihalmeen suora laukaus painui maskin takaa maaliin. 

Lähtökohdat 

Sarjakärki Kärpät tuli otteluun allaan neljän ottelun mittainen voittoputki Liigassa. Viimeisin ottelu tiistaina Ilvestä vastaan kotikaukalossa oli Kärpiltä tahmea, mutta Jasper Lindsten ampui joukkueelle 2−1-voiton jatkoajalla.

Oululaiset joutuivat tulemaan toimeen ilman alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin valmistautuvia Rasmus Kuparia sekä Aleksi Heponiemeä. Luottopuolustaja Shaun Heshka vietti kolmatta perättäistä ottelua sairastuvan puolella.

Maalivahtipelaaminen 

Kärppien maalilla pelasi oululaisten selkeä ykkösvahti Veini Vehviläinen, kun Jussi Rynnäksen roolina oli seurata ottelua luukkuvahtina.

Vehviläinen oli täysin vailla mahdollisuuksia, kun TPS sai iskeä kaksi maalia puoliksi tyhjään maaliin puolustajien loistaessa poissaolollaan.

Oululaisten puolustus jätti muutenkin Vehviläisen toisinaan liian yksin, sillä TPS-hyökkääjä Lauri Pajuniemi pääsi kahdesti nokikkain Kärppien veräjänvartijan kanssa. Toisella kertaa Vehviläisen pelasti tolppa, mutta toisella kertaa hän nappasi upeasti kiekon räpyläänsä.

Puolustuspelaaminen 

Kärppien puolustus oli haavoittuvaisen oloinen. TPS:n hyökkäyspeli ei ollut läheskään parhaimmillaan, mutta maalipaikkoja syntyi yllättävän paljon oululaisten maalille.

Lisäksi kahdessa läpiajossa, sekä Budishin maalissa Kärppien puolustajat olivat pahasti jäljessä. Myös puolustajien pelin avaaminen jätti toivomisen varaa Heshkan ollessa poissa kokoonpanosta.

Hyökkäyspelaaminen 

Ilman Heponiemen ja Kuparin panosta hyökkäyksessä operoinut Kärpät oli hyökkäyspäässä tehoton.

Kärpät sai toisinaan pitkiä paineita TPS:n päätyyn ja onnistui luomaan maalipaikkoja riittävästi, mutta turkulaisten puolustus Haukelandin johdolla tylsytti parhaan terän oululaisten viimeistely-yrityksistä. 

Erikoistilanteet 

Kärpät oli erikoistilanteissa turkulaisia edellä. Kummatkin joukkueet nappasivat ottelussa yhdet rangaistukset. Kärpät käytti oman tilaisuutensa ylivoimalla täydellisesti tekemällä ottelun ainokaisensa. 

Myös alivoiman Kärpät kesti lopulta varsin helposti ohjaten laukaisumahdollisuudet pois parhaasta sektorista.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo