Dirlandaa kajahti Turussa ensimmäistä kertaa liki kahteen kuukauteen – TPS jatkoi JYPin synkkää tammikuuta

LIIGA / Raportti
TPS katkaisi tappioputkensa kotikaukalossa.
Kuva © Timo Savela
Turussa kohtasivat eri suuntiin menossa olevat joukkueet. Avauserän kolmen osuman myötä TPS otti lopulta askeleen lähemmäs pudotuspeliviivaa, kun taas JYPin tappioputki piteni entisestään.
Lähtökohdat 

TPS on tammikuun aikana ilmoittautunut kisaan viimeisestä pudotuspelipaikasta, sillä joukkueen peliesitykset ovat parantuneet murheellisesta syksystä. JYP-otteluun TPS lähti kuitenkin tappio allaan, sillä KooKoo haki lauantaina vierasvoiton Turusta. TPS:n uudet hankinnat Erik Källgren ja paluumuuttaja Lauri Tukonen olivat tänään ensimmäistä kertaa kokoonpanossa.

Maalivahtipelaaminen 

Källgrenin avauserä meni vielä hieman tuntumaa hakiessa, vaikkei Antti Kalaputaan osumalle hän juuri voinut mitään. Toisessa erässä nuori ruotsalainen otti useamman tärkeän torjunnan ja päätöserässä Källgren piti hetkittäin jopa yksinään joukkuettaan pystyssä.

Puolustuspelaaminen 

TPS:n puolustus pelasi vahvan ottelun, sillä se onnistui pitämään JYPin maalisarakkeen nollissa vieraiden ottelun loppupuoliskon rynnistyksen ajan. Yksittäisistä nimistä Henrik Larsson ja Joe Piskula pelasivat hyvin mallikkaasti läpi illan.

Hyökkäyspelaaminen 

TPS oli avauserässä aktiivisempi joukkue ja sen ansiosta se sai hankittua useita jäähyjä JYPille. Tasakentällisin TPS onnistui avauserässä kahdesti. Toisen erän loppua kohden TPS passivoitui eikä päässyt määräämään pelin tahtia. Turkulaisten johtoasemapelaaminen oli kuitenkin viisasta, minkä ansiosta lopun heikompi hyökkääminen ei kostautunut.

Erikoistilanteet 

Ottelun lopputulos kulminoitui pitkälti erikoistilanteisiin. TPS:n ylivoima oli todella hyvällä tasolla, sillä iski kiekon maaliin kahdesti JYPin jäähyn aikana ja Lauri Korpikosken 3–1-maali syntyi vain hetki ylivoiman päättymisen jälkeen. Myös TPS:n alivoima toimi hyvin, sillä kotijoukkue selvitti kaikki viisi ottamaansa rangaistusta.

Lähtökohdat 

JYP on valunut viime viikkoina sarjan kuntopuntarin hännille, sillä sen viimeiset kuusi ottelua ovat tuottaneet vain kolme pistettä. Suorien tappioiden putki oli jo neljä ottelua, joten jyväskyläläiset varmasti janoavat pisteitä tältä viikolta. Erityisesti joukkueen maalinteko on tökkinyt pahasti, sillä Turun-iltaa edeltävän tappioputkensa aikana se oli onnistunut tekemään vain neljä maalia yhtä monessa ottelussa.

Maalivahtipelaaminen 

Eetu Laurikainen palasi yhden ottelun huilin jälkeen JYPin maalille, mutta parannusta hän ei pystynyt tuomaan tälle osa-alueelle. Avauserän maaleissa Laurikaiselta puuttui torjuntatilanteissa tiettyä terävyyttä. 

Puolustuspelaaminen 

Avauserässä JYP ei pysynyt TPS:n perässä, mikä näkyi vieraiden jäähyilynä. Puolustukselle sattui myös merkkausvirheitä, jotka TPS onnistui käyttämään edukseen. Ottelun jälkimmäisellä puoliskolla JYP onnistui pitämään TPS:n hyökkäykset paremmin aisoissa.

Hyökkäyspelaaminen 

Maalinteon kanssa tuskaillut vierasjoukkue sai jo hieman enemmän onnistumisia Turun-vierailultaan, mutta yleisilme oli silti edelleen tehoton. Unisen ottelun alun jälkeen JYP onnistui rakentamaan laadukkaita hyökkäyksiä, jotka johtivat hyville maalintekopaikoille. Silti Petrus Palmun osumassa nähtyä asennetta ei hyökkäyksissä juuri näkynyt.

Erikoistilanteet 

JYPin tämän hetken murheenkryyni on erikoistilannepelaaminen, ja tähän joukkue myös tänään pitkälti kaatui. Avauserän alivoimilla JYP ei onnistunut taltuttamaan isäntien pyörityksiä. Omilla ylivoimilla JYP ei saanut riittävästi kunnollisia laukauksia aikaiseksi.

Erikoista 

TPS voitti ensimmäistä kertaa kotonaan sitten marraskuun 28. päivän. Tässä välissä TPS hävisi kaikki seitsemän kotipeliään. Koko kaudella voitto Turussa oli Palloseuralle vasta kolmas.

Ottelun ratkaisu 

TPS:n avauserän onnistumiset antoivat sille tukevan johtoaseman, jossa se osasi pelata fiksusti ottelun loppuun asti. Myös liigadebyyttinsä tehneen Källgrenin torjunnat olivat merkittävässä asemassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo