TPS nollasi aneemisen HIFK:n − helsinkiläisten huima maaliputki päätökseen

LIIGA / Raportti
TPS:n toisen maalin tehnyt Markus Nurmi on alkanut lunastamaan isoja odotuksia.
Kuva © Timo Savela
Kovavireisten joukkueiden viikon ensimmäinen kohtaaminen ei muodostunut klassikoksi. Voiton myötä TPS:n pisteputki venyi 12 ottelun mittaiseksi.

Kotijoukkue TPS lähti erinomaisista asetelmista illan HIFK-otteluun. Palloseura oli ennen illan ottelua viimeisen kymmenen ottelun kuntopuntarin kärkipaikalla. Viime viikonloppuna TPS haki vierasvoitot Oulusta sekä Kuopiosta. TPS:n kokoonpanossa nähdään vain yksi muutos, kun venäläinen Timur Ibragimov nousee ykkösketjuun Mikael Pyyhtiän tilalle. Palloseuran maalilla jatkaa tulikuuma Andrei Karejev.

Helsingin IFK on selättänyt alkukauden vaikeudet, ja viime aikoina stadilaiset ovat pelanneet todella vahvaa kahden suunnan jääkiekkoa. HIFK pelasi edellisen ottelunsa viime keskiviikkona, jolloin se kukisti kotiluolassaan Jukurit helposti lukemin 4–0. Kokoonpanoonsa HIFK saa takaisin Anton Lundellin. Tehopuolustaja Joonas Lyytinen on edelleen sairastuvalla. Helsinkiläisten maalilla torjuu Frans Tuohimaa.

HIFK on kerännyt viime aikoina pisteitä todella hyvin, mutta voitot ovat tulleet sarjan häntäpään joukkueita vastaan. Tuplapelit TPS:ää vastaan ja lauantain Lukko-ottelu antavat runsaasti tietoa HIFK:n iskukyvystä

Joukkueet olivat kohdanneet tällä kaudella kerran aikaisemmin, ja silloin HIFK kaatoi TPS:n Turussa jatkoajalla lukemin 3–4.

Avauserän jäähy käänsi hallinnan

Avauserä käynnistyi vauhdikkaasti ja vierailija HIFK:lla oli muutama hyvä paikka siirtyä ottelussa johtoon. Ottelun avauskympillä TPS puolusti keskustaa tiiviisti ja HIFK hallitsi kiekkoa, mutta laadukkaat maalipaikat olivat vähissä. Ajassa 11:35 HIFK:n Juho Keränen otti ottelun ensimmäisen rangaistuksen. Palloseuran ylivoimapeli oli sekavaa ja maalipaikoille ei kotijoukkue päässyt. Vain kymmenen sekuntia rangaistuksen jälkeen Josh Kestner ampui upealla laukauksella kiekon ohi HIFK-vahti Frans Tuohimaan. Osuma oli jenkkihyökkääjälle kauden 13.

Ottelun avausmaalin jälkeen HIFK:n peli katosi lähes täysin. TPS puolusti läpi avauserän tiiviisti ja huippuvireinen maalivahti Karejev esti vieraiden maaliaikeet. Rakenteellisesti TPS:n hyökkäyspelaaminen oli jälleen heikkoa. TPS ei päässyt sota-alueelle ja laadukkaita syöttöketjuja ei hyökkäyspäässä syntynyt.

TPS rankaisi HIFK:n löysäilystä

Toisessa erässä pelin kuva pysyi samana. HIFK hallitsi näennäisesti, mutta uhrautuvasti puolustanut TPS suojeli omaa maaliaan erinomaisesti. TPS pääsi toisen erän avauspuoliskolla pelaamaan ylivoimalla kahteen otteeseen, mutta Lauri Pajuniemen laukauksia lukuunottamatta ylivoima oli sangen heikkoa.

TPS iski kuin salama kirkkaalta taivaalta itsensä 2–0-johtoon. Nopean keskialueen riiston jälkeen Markus Nurmi laukoi osuman loistavasta Ruslan Iskhakovin syötöstä. Tilanteessa HIFK:n kolmosketju pelasi pitkää vaihtoa, ja se kostautui heikkona puolustuspelaamisena.

Kolmannessa erässä HIFK haki kavennusta, mutta viimeinen tekemisen meininki helsinkiläisten otteista puuttui. Vieraiden ylivoimapeli oli myös todella mielikuvituksetonta. TPS pääsi iskemään 3–0-osuman ylivoimahyökkäyksen päätteeksi. Maalintekijänä kunnostautui Lauri Pajuniemi. Ottelun loppu oli pelkkää pelailua, ja mitään asetelmien hakua ei tulevaa ottelua silmällä pitäen ollut.

HIFK jäi ensimmäistä kertaa TPS:ää vastaan maaleitta sitten lokakuun 2006. Sen jälkeen joukkueet olivat kohdanneet 61 kertaa runkosarjassa sekä 11 pudotuspeliottelussa. Putki oli Liigan aktiivisista yhden joukkueen maaliputkista pisin keskinäisissä kohtaamisissa.

TPS:n pelaaminen ei viime viikonlopusta juuri muuttunut. Mustapaidat puolustivat erittäin kurinalaisesti, ja harvat maalintekopaikat käytettiin loistavasti hyväksi. 

HIFK pelasi varmasti yhden kauden heikoimmista otteluistaan. Vieraiden hyökkäyspelaaminen oli kulmissa pyörimistä, ja halukkaita taistelijoita ei maalin edessä näkynyt. Paluun kokoonpanoon tehnyt Lundell ei pystynyt vielä tänään tuomaan lisää juonikkuutta HIFK:n pelaamiseen. Myös puolustaja Joonas Lyytisen poissaolo vaikuttaa selvästi vieraiden avauspelaamiseen.

Joukkueet kohtaavat back-to-back-hengessä uudestaan perjantaina Helsingissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo