TPS murjoi HIFK:n kotihallissaan - Filppula täräytti sadannen liigamaalinsa

LIIGA / Raportti
Petteri Wirtanen iski ottelussa tehot 1+1.
Kuva © Timo Savela
TPS otti työvoiton IFK:sta Turkuhallissa lähes 7300 silmäparin edessä lukemin 5−2. Turkulaisten nopeat nuoret pelaajat pelasivat upean pelin ja johdattivat joukkueensa voittoon. IFK ei onnistunut maalipaikoissaan riittävän hyvin.
Lähtökohdat 

TPS voitti Ilveksen torstaina, jolloin turkulaiset karkasivat avauserässä neljän maalin johtoon ja onnistuivat pitämään johtonsa loppuun asti. Alkukauden loistavasti pelannut Kaapo Kakko oli edelleen poissa kokoonpanosta.

Maalivahtipelaaminen 

TPS:n torjuntavuorossa oli Henrik Haukeland, joka pelasi hyvin. Norjalaisvahti napsi paljon hyviä peittojotorjuntoja kovan härinnän takaa eikä IFK:n ensimmäisestä maalista voi syyttää häntä, vaikka se olisi ollut mahdollista ottaa kiinni.

Puolustuspelaaminen 

Turkulaisten puolustus pelasi tiiviisti muutamaa informaatiokatkosta lukuunottamatta. Informaatiokatkoista syntyi todella vaarallisia vastahyökkäyksiä.

TPS-puolustuksen avauspelaaminen oli puolestaan ihailtavaa, sillä pienillä syötöillä IFK:n karvaus murtui lähes joka kerta.

Kanadalaispuolustaja Brandon Gormley joutui jättämään kentän jo avauserässä, kun hän kaatui hyökkäyspäädyssä ja satutti jalkaansa.

Hyökkäyspelaaminen 

Kotijoukkueen hyökkäystä johti nuoret pelaajat, jotka tekivät mielettömän määrän työtä kentällä. TPS löysi tiensä maalille upeiden yksilösuorituksien sekä suorien hyökkäysten kautta. Pitkät hyökkäysmyllyt jäivät normaalia vähäisemmäksi, sillä helsinkiläisten vahva puolustus pelasi kiitettävästi.

Erikoistilanteet 

TPS iski ensimmäisen maalinsa ylivoimalla, mutta toisessa erässä ylivoima ei toiminut. Kotijoukkueella oli mahdollisuus lisätä johtoaan neljällä kolmea vastaan, mutta ylivoima oli löysää. 

Lähtökohdat 

HIFK otti perjantaina vakuuttavan 4−0-voiton Tapparasta. Tätä ennen IFK oli hävinnyt Pelicansille sekä Lukolle. 

Maalivahtipelaaminen 

IFK:n maalilla aloitti Atte Engren, mutta hän poistui jäältä jo avauserässä ja Markus Ruusu korvasi hänet. 21-vuotias vahti pelasi varmaa peruspeliä ja joukkoon mahtui myös pelastuksia. TPS:n maaleille Ruusu ei mahtanut mitään.

Puolustuspelaaminen 

Helsinkiläisillä oli ajoittain vaikeuksia pysäyttää TPS:n luisteluvoimaisia pelaajia, ja muutaman kerran puolustuksen läpi pääsi turhankin helposti. IFK:n fyysinen puolustus onnistui kuitenkin pitämään TPS:n laidoilla pitkissä hyökkäyksissä, joten kotijoukkueen maalipaikat jäivät vähäisiksi pyörityksissä.

Hyökkäyspelaaminen 

TPS:n vahvan rynnistyksen vuoksi IFK sai parhaat paikkansa turkulaisten informaatiokatkoksista. Tästä syntyi Niklas Nordgrenin tekemä helsinkiläisten ainoa maalikin. IFK:n tehokkuus kuitenkin tökki etenkin toisessa erässä, sillä ylivoimahyökkäyksien laukaukset suuntautuivat maalin ohi.

Päätöserässä helsinkiläiset rynnistivät ryminällä kotijoukkueen alueelle, mutta kiekko löysi tiensä vain kerran TPS.n verkkoon.

Erikoistilanteet 

Vierasjoukkue pääsi pelaamaan vain yhden ylivoiman koko ottelussa, minkä aikana IFK ei saanut maalipaikkoja. Alivoimalla IFK päästi yhden maalin TPS:n nimekästä ylivoimaa vastaan. Toisessa erässä IFK:n oli helppo työ hoitaa alivoimat, kun kotijoukkueen ylivoima ei lähtenyt pyörimään.

Erikoista 

TPS nosti omaan Hall of fame -kunniagalleriaansa 14 uutta jäsentä ennen ottelun alkua. Tähän kuului kanadalainen Mal Davis, joka pelasi seurassa 80- ja 90-luvun taitteessa. Davis sai suuret suosionosoitukset turkulaisyleisöltä.

Ottelun ratkaisu 

Päätöserässä peli ratkesi TPS:n nuorisoketjun loistavaan esitykseen, joka johti myös voittomaaliin. 20-vuotias Markus Nurmi tarjosi tyhjän maalin 21-vuotiaalle Teemu Väyryselle, joka ei erehtynyt. 

Ilari Filppula iski turkulaisten neljännen osuman, joka oli mailataiturin sadas Liiga-maali.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo