Sitkeä TPS roikkui pelissä ja kaatoi jatkoerässä HIFK:n – Eemil Viro laukoi paluukiekosta TPS:n finaaliin 11 vuoden tauon jälkeen

LIIGA / Raportti
TPS oli maanantaina pitkiä aikoja altavastaajana, mutta kaudelleen tyypillisenä roikkui lopulta voittoon asti Eemil Viron jatkoerässä tekemällä osumalla.
Kuva © Timo Savela

Sunnuntaina suvereenin esityksen päätteeksi 3–0-voiton napanneella TPS:lla oli maanantaina mahdollisuus varmistaa ensimmäinen finaalipaikkansa 11 vuoteen. HIFK oli rukannut kokoonpanoaan vain maltilla, sillä Henrik Borgström ja Anton Lundell vaihtoivat paikkaa, mutta muuten kentälliset pysyivät samoina.

Ottelun alku noudatteli täysin sunnuntai-iltapäivän ottelun kaavaa IFK:n hallitessa avausminuutteja, ja eilen vierasjoukkueen nollannut Karri Rämö TPS:n maalilla huhki avauserässä peräti 14 torjuntaa. Kokeneen vahdin torjunnat kertyivät kuitenkin pääosin helpohkosti, sillä vierasjoukkueen laukaukset tulivat usein ilman maskia vaarattomista paikoista.

Vauhdikkaan ja mukavasti fyysisyyttä sisältäneen avauserän parhaat maalipaikat siunaantuivat TPS:lle, mutta IFK-vahti Frans Tuohimaa ja turkulaisten huono viimeistely pitivät myös kotijoukkueen maalisarakkeen nollissa. Eilen pudotuspeliuransa avausmaalin tehnyt Juuso Pärssinen pääsi avausminuuteilla nokikkain Tuohimaan kanssa, mutta viimeistely ontui. Erän parhaassa paikassa Mikael Pyyhtiä jätti Rony Ahosen kuin seisomaan ja polki läpiajoon, mutta Pärssinen ei onnistunut siivoamaan Tuohimaan torjunnasta tullutta paluukiekkoa puolityhjään maaliin.

IFK:n ylivoima vaarallista, TPS:n tehokasta

Toisen erän alkajaisiksi IFK:n Juho Keräsen turha hyökkäyspäässä ottama rangaistus kostautui, ja toisen välierän Helsingissä ratkaissut Ruslan Iskhakov napautti rannelaukauksellaan kotijoukkueen avausmaalin. Kokonaisuudessaan hieman avauserää tasaisemman 20-minuuttisen aikana myös IFK loi tukun vaarallisia maalipaikkoja, mutta TPS kesti Rämön johdolla. 

Turkulaisjoukkue otti avauserän aikana kolme rangaistusta, joista kaksi tuli väärästä vaihdosta ja viimeinenkin Eemil Viron huolimattomuudesta hänen purettua kiekon katsomoon. IFK:n ylivoima pyöri jokaisella kerralla mallikkaasti, mutta toiselle erätauolle TPS selvisi kuin ihmeen kaupalla ilman takaiskuja. 

Vierasjoukkue löytää tehokkuutensa, mutta ei pysäytä Kestneriä

Päätöserässä vierasjoukkueen ylivoima ei enää jättänyt tilaisuutta käyttämättä, kun Henrik Larsson sovitteli keskialueella nappaamaansa kampitusrangaistusta. Jesse Saarinen nousi vapaahkosti turkulaisten maalille, ja päätti Rämön yli seitsemän erää kestäneen nollaputken tarkalla laukauksellaan. 

Ansaittuun tasoitusmaalinsa asti peliä selvästi hallinneet vierailijat karkasivat nopeasti jo johtoasemaan. Henrik Borgström nousi vahvasti TPS:n maalille, ja löi oman laukauksensa paluukiekon tyylikkäästi ilmasta ohi Rämön vain nelisen minuuttia tasoituksen jälkeen.

Täysin sillassa pitkään ollut TPS ei kuitenkaan myynyt nahkaansa halvalla. Ruben Rafkin harhautti rohkeasti alimpana miehenä hyökkäysalueen siniviivalla IFK:n karvaajan ja tarjoili kiekon Josh Kestnerille, joka latasi kevään viidennen pudotuspeliosumansa ajassa 54.14. Varsinaisen peliajan puitteissa lähempänä voittoa oli vielä viimeisellä minuutilla IFK, mutta Joonas Lyytisen laukaus pysähtyi ylärimaan.

Jatkoerässä TPS oli aktiivisempi ja etenkin joukkueen kärkikentälliset painoivat pelin vieraiden kenttäpäätyyn jatkuvasti. Ratkaisua jouduttiin lopulta odottamaan vajaan yhdeksän minuutin ajan, kunnes Eemil Viro täräytti turkulaisjoukkueen finaaliin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2010. Viron voitto-osumaa edelsi Kestnerin upea suoritus ja röyhkeä haasto, jonka Tuohimaa vielä selvitti, mutta paluukiekossa nopeimpana oli nuori TPS-puolustaja, joka lakaisi pelivälineen tyhjään maaliin. 

TPS jatkaa perjantaina alkavaan finaalisarjaan Lukkoa vastaan, kun taas IFK mittelee vielä pronssisesta mitalista Tapparan kanssa jo keskiviikkona.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo