TPS otti tärkeän voiton Ässistä Jukka Vilanderin juhlailtana

TPS juhli lauantai-iltana pudotuspelikilpailun kannalta tärkeää voittoa Ässistä.
Kuva © Tiia Mahkonen
TPS kukisti Ässät kotijäällään lukemin 2-1. Lauantai oli Turussa juhlapäivä, sillä ennen ottelua TPS nosti seuralegenda Jukka Vilanderin pelinumeron 12 Turkuhallin kattoon.

TPS otti pudotuspelisijoitusten kannalta todella merkittävän voiton lauantai-iltana, kun Palloseura kaatoi Ässät kaatui lukemin 2-1. Ilta oli turkulaisyleisölle kaikin puolin tunteikas, kun TPS kunnioitti seuralegenda Jukka Vilanderia puolituntisen seremonian lisäksi nostamalla Vilanderin pelinumeron 12 Gatorade Centerin kattoon.

Myös porilaisten leirissä oli juhlapäivä, sillä Ässät-kapteeni Jesse Joensuulle illan koitos oli ammattilaisuran 1000:s runkosarjaottelu.

Välittömästi avauskiekon tiputtua pelin kulkua hallitsi energinen TPS. Isännät tykittivät Pata-maalilla debyytoinutta Cody Porteria minkä kerkesivät. Kuparinen rikkoutui lopulta erän puolivälin jälkeen, kun vasta kolmatta Liiga-otteluaan pelannut Aaron Hakala ampui terävän rannelaukauksen ohi Porterin. Maali oli Hakalan Liiga-uran ensimmäinen.

Ässät näytti virkistyneen maalista ja löyti isomman vaihteen silmään erän lopulla, mutta ensimmäiselle erätauolle lähdettiin TPS:n 1–0-johtoasemassa. Kumpikin joukkue laukoi erässä 16 kertaa.

Tammelan maali osottautui voitokkaaksi

Toinen erä alkoi jälleen TPS-pyörityksellä, mutta tällä kertaa Porter veti pidemmän korren jälleen napakasti laukoneesta Hakalasta. Pienen TPS-pyörityksen jälkeen erä eteni tasaisesti kahteen suuntaan.

Palloseuran karkumatka otti tuulta alleen Aarne Intosen riistettyä kiekon omassa päädyssään. Riistosta käynnistynyt TPS-vastahyökkäys päättyi Jonne Tammelan kauden kahdeksanteen osumaan. Sebastian Stålberg antoi loistavan poikittaissyötön takatolpalle, josta Tammela tuikkasi kiekon miltei tyhjään maaliin.

Sankoin joukoin paikalle pakkautuneet Ässät-fanit saivat vihdoin erän loppupuolella aihetta iloon Lenni Hämeenahon iskettyä vieraiden kavennusmaalin. Maalia jouduttiin tarkastamaan videolta kiekon pompattua välittömästi takaisin peliin, mutta päätuomari Antti Höllin käden osoitettua keskiympyrään Ässät pääsi aloittamaan loppukirinsä.

TPS-hyökkääjä Topias Haapasen pieni loukkaantuminen säikäytti isännät erän lopussa. Haapanen sai osuman mailasta purkutilanteessa, ja poistui jäältä välittömästi suoraan pukukoppiin. Haapanen kuitenkin palasi jäälle kolmanteen erään muun joukkueen mukana.

Superlupaus Aron Kiviharju sai ottelussa paljon vastuuta. Kiviharju keräsi kahteen ensimmäiseen erään kaikista TPS-pelaajista eniten jääaikaa. Hakalan avausmaalin alustanut puolustaja esitti pirteitä otteita pitkin ottelua, etenkin hyökkäyssuuntaan.

Ässien tykitys ei riittänyt

Vieraiilla oli viimeisessä erässä laadukkaita maalipaikkoja, joista helpoin syntyi TPS-maalivahti Lassi Lehtisen epäonnistuneesta rännikiekosta. Eemil Erholtz laukoi kiekon kuitenkin ohi tyhjän maalin. Myös Will Graber karkasi vahvan kiekonriiston päätteeksi läpiajoon, mutta ei onnistunut tuomaan vieraita tasoihin.

Ottelun edetessä loppua kohden kumpikin joukkue löysi aivan uuden vaihteen hyökkäykseensä. Kerta toisensa jälkeen Ässät vyöryi hyökkäysalueelle tykittäen Lehtisen vartioimaa maalia jatkuvasti, mutta TPS-vahti piti pintansa. Laukauksia porilaisille kertyi viimeiseen erään jopa 23.

Ässille suotui erinomainen mahdollisuus tuoda peli tasoihin ottelun viimeisellä minuutilla, kun TPS-kapteeni Juhani Jasu lähti istumaan estämisrangaistusta törmättyään maaliltaan lähteneen Porterin kanssa. Vieraiden aikalisää seurannut ylivoima ei kuitenkaan riittänyt Ässille, vaan TPS nappasi tärkeän kolmen pisteen voiton juhlailtana.

Kummallekkin joukkueelle suodaan ansaittu lepotauko kiihkeän ottelun jälkeen. Ässät matkaa keskiviikkona Lappeenrannan Kisapuistoon jälleen kerran lauantaina rumasti hävinneen SaiPan vieraaksi. TPS puolestaan pelaa torstaina Pelicansia vastaan Lahdessa.