Tehokkaasti pelannut Tappara vei täydet pisteet mukanaan Lappeenrannasta

Anton Levtchi iski viimeisen naulan SaiPan arkkuun.
Kuva © Topi Lainio
Viime aikoina hyviä otteita esittänyt SaiPa kaatui kotonaan Tapparan maalilla olleen Michael Garteigin huipputorjuntoihin. Tappara voitti ottelun lopulta 4–1-lukemin.
Lähtökohdat

SaiPa haki eilen vierasvoiton Lahdesta ja on nyt kolmen ottelun voittoputkessa. Puolustuspeliään petrannut joukkue lukeutuu tällä hetkellä Liigan kuntopuntarin kärkijoukkueisiin ja lähtee venyttämään voittoputkeaan sarjakärkeä vastaan.

Maalivahtipelaaminen

SaiPan tolppien välissä ollut Niclas Westerholm sai olla avauserän rauhassa torjuen vain yhden laukauksen, mutta antautui hieman helposti Charles Bertrandin laukaukselle. Työmäärä lisääntyi huomattavasti toisen erän aikana ja maalivahti joutui venymään lukuisiin koppeihin.

Ottelu oli Westerholmille vaikea, sillä laukauksia oli vähäisesti ja ne tulivat suurimmaksi osaksi vaarallisilta paikoilta. Westerholmia ei voi kolmesta muusta maalista syyttää.

Puolustuspelaaminen

SaiPan keskialueen puolustuspelaaminen piti hyvin Tapparan pois hyökkäysalueen kiekonhallinnasta avauserän aikana. SaiPan hyökkääjät tukivat puolustajia hyvin ja antoivat takapainetta.

Toisessa erässä Tappara laittoi isomman vaihteen silmään ja SaiPalla oli vaikeuksia puolustamisen kanssa, kun selustaan jäi usein vapaaksi Tapparan pelaaja. Ottelun lopussa SaiPa ei joutunut isommin puolustustöihin, kun Tappara vain kulutti pelikellosta aikaa.

Hyökkäyspelaaminen

Terävästi otteluun tullut SaiPa maalasi jo 28 pelisekunnin jälkeen illan juhlakalun Anssi Löfmanin toimesta, joka pelasi eilen Pelicansia vastaan 500. Liiga-ottelunsa. Kotijoukkue oli todella vaarallinen avauserän ensimmäisellä kympillä ja sai pitkiä kulmapelejä aikaiseksi.

Aktiivinen ja suoraviivainen SaiPa ylitti pitkin ensimmäistä erää Tapparan puolustamaa keskialuetta oivilla syötöillä tai ohjauksilla päätyyn. Toisessa erässä puolustusvaikeuksista huolimatta SaiPan hyökkäyspelaaminen sujui hyvin ja se vietti pitkiä aikoja hyökkäysalueella luoden paikkoja.

Onnistumisten vähyys näkyi pelin loppupuolella SaiPan otteissa, sillä kotijoukkue ei saanut enää samanlaista otetta hyökkäyspeliinsä mitä kahdessa ensimmäisessä erässä ja takaa-ajo jäi vajaaksi.

Erikoistilanteet

SaiPan ylivoima oli raikasta ja kiekko liikkui hyvin. Sputnikit saivat laukauksia aikaiseksi niin viivan kautta kuin maalin läheltä, mutta kiekko ei löytänyt tietä verkon perälle. SaiPa antautui ylivoimalla, kun Jere Karjalainen iski Tapparalle alivoimamaalin.

SaiPan alivoima pelasi tiiviinä, mutta vasta kun sai organisoitua joukot omissa. Suorista hyökkäyksistä avautui Tapparalle vaarallisia paikkoja.

Lähtökohdat

Tapparan otteet ovat odotetusti hieman tasaantuneet maalimäärien pienentymisen muodossa, mutta joukkue majailee edelleen sarjataulukon ensimmäisenä. Tapparan haaste otteluun lähdettäessä on murtaa sitoutuneen SaiPan puolustus- ja maalivahtipeli.

Michael Garteig pelasi erinomaisen ottelun tolppien välissä. Garteig piti varsinkin avauserässä Tapparaa pystyssä torjuen 11 kertaa ja mukaan mahtui myös isoja torjuntoja. Garteig jatkoi vakuuttavia otteitaan läpi ottelun torjuen 31 kertaa ja ansaiten kauden viidennen voittonsa.

Tappara jäi heti alussa jalkoihin, kun kotijoukkue sai kiekon verkkoon ottelun ensimmäisessä vaihdossa. Tappara tyytyi toistuvasti vain vetäytymään paineistamisen sijaan ja näin ollen SaiPa hallitsi pelivälinettä ottelun alkupuolella. Tappara sai kuitenkin pidettyä pelin edetessä SaiPan hyvin laidoilla ja loppua kohden kotijoukkue ei saanut maalipaikkoja kuin harvakseltaan.

Avauserän osalta Tapparan hyökkääminen jäi vähiin ja maalipaikat joukkue sai vain suorista hyökkäyksistä. Tappara tuli kuitenkin toiseen erään väkevästi ja loi ensimmäiseen viiteen minuuttiin ison määrän maalipaikkoja saaden palkintonsa, kun isokokoinen 18-vuotias Tappara-puolustaja Hugo Haš laukoi Liiga-uran ensimmäisen maalinsa siniviivalta.

Tappara otti pelin hallinnan itselleen toisen erän aikana ja sai pidempiä hyökkäyksiä aikaiseksi. Tappara iski heti kolmannen erän alkuun lukemiksi 1–4 ja tyytyi tämän jälkeen lähinnä vain puolustamaan johtoasemaansa.

Ylivoiman vaarallisimmat paikat tulivat suorista hyökkäyksistä. Tappara sai pakkopelinsä rauhoittumaan, mutta ylivoimaa leimasi kiekolliset virheet, mihin peli usein tyssäsi.

Alivoima lepäsi maalivahti Garteigin harteilla, silloin kun alivoimaneliö ei saanut pidettyä Tapparaa pois vaarallisimmilta paikoilta. Jälkimmäiset alivoimat olivat jo seesteisempiä ja Tappara piti kotijoukkueen ykkössektorin ulkopuolella. Alivoimakoostumus sai palkinnon, kun Otto Rauhala ja maalintekijä Jere Karjalainen iskivät vastahyökkäyksestä maalin.

Ottelun ratkaisu

Tapparan hyökkääjä Anton Levtchi löi heti kolmannen erän alkuun lukemiksi 1–4 ja tämän jälkeen SaiPan takaa-ajo ei enää lähtenyt lentoon.