TPS voitti häntäpään kamppailun – Rasmus Tirrosen nollapeli tylsytti vaisun SaiPan

LIIGA / Raportti
Rasmus Tirronen pelasi kauden kolmannen nollapelinsä, kun TPS haki pisteet Lappeenrannasta. Tirrosen tilille merkittiin ottelussa kaikkiaan 15 torjuntaa.
Kuva © Topi Lainio
Sarjajumbo TPS kohenteli asemiaan keskiviikkona Lappeenrannassa, kun joukkue kaatoi pudotuspelipaikasta taistelevan SaiPan lukemin 3–0. TPS:n tehohetki osui toisen erän puoliväliin, kun joukkue teki kaksi maalia 13 sekunnin välein eikä SaiPa toipunut tästä.
Lähtökohdat 

SaiPan viime ottelut olivat sujuneet alakanttiin, sillä joukkue oli poistunut kolmesta edellisestä ottelusta tappiot niskassa. 

Joukkueella oli ottelun alla myös pahoja kokoonpanohuolia, sillä puolustuksesta puuttui peräti kuusi pelaajaa. Paikkausmiehinä puolustusta vahvisti illan ottelussa Jukurit-laina Jimi Jalonen, JYP-laina Ossi Ikonen sekä Mestiksen Ketterän riveistä Joel Olkkonen.

Lisäksi kultakypärä Tomáš Záborský kärsii pelikieltoaan vielä viisi ottelua.

Maalivahtipelaaminen 

SaiPan maalissa aloitti tappiollisen Kärpät-ottelun tapaan Karolus Kaarlehto, jonka ottelu ei sujunut onnellisten tähtien alla. Kaarlehto ehti torjua ottelussa 17 kertaa, kunnes hänet vaihdettiin pois maalista TPS:n Hannu Kurun ammuttua pienestä kulmasta tilanteeksi 0–3 ajassa 32.44. Vain 13 sekuntia tätä ennen Petteri Wirtanen oli tehnyt turkulaisten toisen osuman oman rystylaukauksensa paluukiekosta.

Kaarlehdon tilalle tullut Niclas Westerholm ei joutunut antautumaan kertaakaan, vaan torjui kaikki seitsemän kohti tullutta laukausta.

Puolustuspelaaminen 

SaiPan puolittain lainamiehistä koottu puolustuskalusto oli ottelussa kovilla, vaikkei vastustaja ollut sarjan kärkipäähän kuuluva joukkue. Joukkueen puolustuspelaaminen oli heikkoa, minkä lisäksi avauspelaaminen oli surkeaa.

Huonosta avauksesta syntyi myös ottelun avausmaali, kun TPS:n Joel Janatuinen katkaisi Joni Nikon löysän poikittaissyötön ja vei turkulaiset johtoon alivoimalla ottelun avauserässä.

Hyökkäyspelaaminen 

SaiPan hyökkäyspelaamista ei käytännössä ollut keskiviikon ottelussa. Joukkue sai kahdessa ensimmäisessä erässä TPS:n maalille asti ainoastaan kuusi laukausta, jotka eivät rehellisyyden nimissä olleet vaarallisia. Kultakypärä Záborskýn poissaolo on toki huomattava, muttei se tietenkään selitä kokonaan SaiPan vaisua hyökkäyspelaamista.

Päätöserässä SaiPa sai muutamia pidempiä hyökkäyksiä, mutta laadukkaat maalipaikat loistivat poissaolollaan

Erikoistilanteet 

SaiPan ylivoima yski ottelussa todella pahasti, sillä joukkue ei saanut kolmella ylivoimallaan luotua yhtään kunnon maalipaikkaa. Vaarallisimmat paikat tulivatkin vierasjoukkue TPS:lle.

Alivoimalla SaiPa pelasi niin ikään kolmesti. TPS:n ylivoima oli SaiPan vastaavaa vaarallisempaa, mutta SaiPan alivoima saa iltapuhteestaan kuitenkin puhtaat paperit.

Lähtökohdat 

Myös vierasjoukkue TPS oli kolmen ottelun tappioputkessa. Joukkue pääsi otteluun levänneenä, kun Spengler Cupin aiheuttama otteluruuhka on taakse jäänyttä aikaa.

Joukkueen kokoonpanosta puuttui loukkaantumisen vuoksi puolustaja Tony Sund sekä hyökkääjä Teemu Väyrynen. Lisäksi sivussa olivat hyökkääjät Simon Suoranta sekä Anton Holm, joiden poissaolon syytä seura ei ole tiedottanut.

Maalivahtipelaaminen 

TPS:n maalilla torjui joukkueen ykkösmaalivahti Rasmus Tirronen, joka pääsi ottelussa erittäin helpolla. Kahden ensimmäisen erän aikana hän joutui torjumaan ainoastaan kuudesti, mutta päätöserässä torjuntoja tuli yhdeksän. Vaarallisia tilanteita TPS-vahti ei joutunut kuitenkaan ottelussa selvittämään.

Puolustuspelaaminen 

TPS:n viime otteluissa heikosti suoriutunutta puolustuspelaamista ei keskiviikkona edes testattu, sillä SaiPa ei saanut hyökkäyspeliään kuntoon ottelun aikana. 

Päätöserässä SaiPa sai luotua muutamia pidempiä hyökkäyksiä, mutta TPS puolusti keskustaa tiiviisti eikä laadukkaita maalipaikkoja syntynyt TPS:n maalille.

Hyökkäyspelaaminen 

TPS oli ottelussa huomattavasti aktiivisempi hyökkäyssuuntaan, vaikka roimasti parannettavaa jäi myös turkulaisten tekemiseen hyökkäyspäässä. Joukkue sai kuitenkin etenkin toisessa erässä kaivattuja onnistumisia, kun Petteri Wirtanen ja Hannu Kuru onnistuivat maalinteossa 13 sekunnin välein.

Erikoistilanteet 

TPS pääsi kokeilemaan ottelussa kolmesti ylivoimalla, muttei onnistunut kertaakaan maalinteossa. Toisinaan vaikeuksia oli jopa kiekon hyökkäyspäähän saamisessa, mutta muutaman kerran pakkopeli pyöri jopa kohtalaisen hyvin.

Alivoimalla turkulaisvieraat suorittivat erinomaisella tasolla, sillä jokaisen kolmen alivoiman aikana Tirrosen vartioima maali pysyi koskemattomana. SaiPa ei saanut luotua sen vaarallisempia maalipaikkoja edes ylivoimiensa aikana. TPS:n avausmaali syntyi Joel Janatuisen lavasta joukkueen pelatessa alivoimalla.

Ottelun ratkaisu 

TPS:n Petteri Wirtasen ja Hannu Kurun tekemät maalit ajassa 32.31 ja 32.44 katkaisivat muutenkin vaisusti esiintyneen SaiPan selkärangan lopullisesti häntäpään kamppailussa keskiviikkona.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo