SaiPan vähäpäästöinen nelipyttyinen huristeli ohi Sportista

LIIGA / Raportti
Keltamustien ykkösketju oli tänään pelipäällä.
Kuva © Topi Lainio
Sportin hyvin alkanut kaakonkulman kierros päättyi tylyyn tappioon Lappeenrannassa. Loukkaantumisista kärsinyt Veeti Vainio avasi maalitilinsä Liigassa.
Lähtökohdat 

Sputnikit lähtivät viikonloppuun allaan tappiot KooKoolle ja HPK:lle. Yhteisiä nimittäjiä peleille olivat paitsi kotijoukkueen mieltymys oranssiin, myös jo varhain reippaaksi venähtänyt kotijohto. Peräpään vuotojen tilkitseminen olikin päämääränä illan ottelussa.

Micke Saaren liityttyä sairastuvan vahvuuteen SaiPa kotiutti varhain perjantaina kuukauden sopimuksella oman kasvattinsa Tomi Leivon, joka esiintyi heti illan ottelussa 13. hyökkääjänä.

Maalivahtipelaaminen 

Torjuntavuorossa isänniltä oli oletetusti Niclas Westerholm. Nuorukaisen eläväinen ja liikkuva olemus joutui venymään kiekon tielle vain 14 otteeseen ja selvisi virkaveljeään Stefan Steeniä oleellisesti vähemmällä. Vahvaan reaktiivisuuteen pohjaavan torjujan työskentely oli tehokkuuden ohella myös viihdyttävää seurattavaa.

Puolustuspelaaminen 

SaiPan sangen hyökkäysorientoitunut puolustuskalusto oli etenkin avauserässä helisemässä Sportin ärhäkän rynnistyksen edessä. Rivit kuitenkin tiivistyivät toiseen erään, jossa vaasalaisten rakentelemat hyökkäykset jäivät muutamaan vastaiskuun.

Hyökkäyspelaaminen 

Neljän ketjun rintama vyörytti isännän elkein laadukkaita, ehjiä ja hyvään tekopaikkaan päättyneitä hyökkäyksiä vaasalaisveräjälle yksi toisensa jälkeen. Yhtenäisyyteen nojaava ryhmä oli sitä myös käytännön tasolla, ja Ville Kohon putoamista kokoonpanosta toisessa erässä tuskin huomasi ketjukemioista. Joukkueen tuloksellinen eturivi kantoi tälläkin kertaa päävastuun maalinteosta, kun kaikki arvokkaimmat munat oli sijoitettu samaan koriin.

Erikoistilanteet 

Alivoimapelaamisessa näkyi karusti Saaren ja kapteeni Elmeri Kaksosen puuttuminen jo ennestään ohuensivakasta miehistöstä. Avauserän joukkuerangaistuksen aikana SaiPan passiivinen neliö vaikutti kuin jo odottavan omissa soivan, mutta vain Simo-Pekka Riikolan vahingonsekainen osuminen kiekon tielle piti Sportin tasoittamasta peliä.

Ylivoimalla tekeminen oli sen sijaan todella viimeisteltyä. Maltti odottaa laadukkaampia paikkoja kuin ensimmäisen blokkaajan polvisuoja poiki kosolti maaliodottamaa ja todella laadukkaita tekopaikkoja. Lukuisista tilaisuuksista huolimatta ainoasta ylivoimamaalista vastasi SaiPan ykköspariin kotoutunut Veeti Vainio hirmuisella pyssytyksellään.

Lähtökohdat 

Sportin Kaakkois-Suomen-kierros polkaistiin käyntiin keskiviikkona Kouvolassa, jossa vaasalaiset tekivät tuhojaan peräti seitsemän tehdyn maalin verran. Kuuden pisteen vieraskiertue lähtökohtaisia päävastustajia vastaan olisi kääntänyt kotkapaitojen alkusyksyn jo selkeästi positiivisen puolelle.

Maalivahtipelaaminen 

Stefan Steen teki vieraiden veräjällä voitavansa, mutta esimerkiksi SaiPan Anssi Löfmanin pussittama avausmaali ja John Perssonin nokikkain uittama 2−0-osuma olisivat jollekin toiselle veskarille olleet otettavissa. Iltaan mahtui silti koko joukko näyttäviä ja korostuneen varmoja liimauksia, muun muassa Robin Salon alistaminen toisessa erässä.

Puolustuspelaaminen 

Sport-pakisto oli miltei koko illan potkun-pari SaiPaa jäljessä. Se näkyi vieraiden lukuisina kahvaus- ja huolimattomuusjäähyinä. Huolimattomuudesta maksettiin hintaa etenkin voittomaaliksi jääneessä Perssonille merkityssä osumassa, jossa Teemu Ramstedtin lätyttämä Tomáš Záborský pääsi hiipimään kaikessa hiljaisuudessa yksin läpi.

Hyökkäyspelaaminen 

Sport pääsi muutamaan otteeseen väläyttelemään hyökkäyspään taidokkuuttaan, mutta tulos jäi auttamatta torsoksi. Kotkapaitojen ainoaksi jäänyt maali oli seuraus SaiPan merkkausvirheestä syntyneestä 2−1-hyökkäyksestä, jossa sekä Markus Kojo että maalivahti Westerholm ajoivat samaan Juho Liuksialan miinaan ja Antti Erkinjuntilla oli tyhjä maali edessään. Nimeltä on mainittava myös erinomaisella pelipäällä ollut nelosketjun energiakaksikko Aaro VidgrenErik Riska.

Erikoistilanteet 

Vaasalaisten erikoistilanteet painottuivat lähinnä alivoimapeliin, jossa vieraat onnistuivat tuloksellisesti varsin mainiosti. Keltapaitojen onnistui pyöritellä näyttäviä kuvioita, mutta oikea-aikaiset kiekonriistot ja syötönkatkot pitivät pelin tasaisena.

Erikoista 

Uusvanha saipalainen Tomi Leivo lunasti paikkansa uudistuksia kokeneessa kasvattajaseurassaan heti ensimmäisessä vaihdossa. Pelinälkä näkyi ahnaana maalille ajamisena ja ajokoiramaisena irtokiekkojen kärkkymisenä. 

Mikael Kuronen teki koko illan mitassa karvaustyöskelystään liki taidetta. Hienovarainen ja päällystakkimainen liikkuminen ja äärimmäisen oikea-aikainen mailatyöskentely yllättivät vaasalaispakiston moneen otteeseen.

Veeti Vainion viimeistelemä 3−0-osuma oli espoolaislähtöisen puolustajan Liiga-uran avausmaali. 4,5 vuotta sitten pääsarjauransa aloittanut pakki ehti pelata 49 peliä tasaisesti eri kausille ripoteltuna ilman ainuttakaan osumaa.

Ottelun ratkaisu 

John Perssonin lusikoima 2−0-maali jäi ottelun voittomaaliksi. Teemu Ramstedtin vauhtiin syöttämä Tomáš Záborský ajoi luukulle, ja Perssonin osaksi jäi takoa kakkoskiekko ohi maanmiehensä Stefan Steenin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo