Erikoistilannemaalit ja kiekonhallinta siivittivät Lukon seitsemänteen peräkkäiseen voittoon, SaiPa palasi tappioiden tielle

LIIGA / Raportti
Tarmo Reunanen ja Lukko olivat tänään liian liukkaita SaiPalle.
Kuva © Topi Lainio
SaiPan viimeaikaisten voittojen suoma noste ei riittänyt haastamaan tulikuumaa Lukkoa, joka ansaitsi jatkoa voittoputkelleen hallitsemalla kiekkoa ja samalla peliä vakuuttavalla tavalla.
Lähtökohdat 

SaiPa lähti otteluun kahden voitetun ottelun myötä. Tilanne on tervetullutta vaihtelua joukkueelle, joka on hävinnyt runsaasti otteluita talven aikana. Perjantain ottelussa joukkueen pelaaminen pysyi kasassa vielä ensimmäisessä erässä, mutta sen rakenteellisuus romahti pelin edetessä.

Maalivahtipelaaminen 

Niclas Westerholm pelasi jälleen SaiPan maalilla ja jatkoi siitä, mihin eilen jäi. Maalivahti torjui paljon kiekkoja, mutta kokonaiskuvaa himmensi runsas irtokiekkojen lukumäärä. Lukko sai näiden pomppukiekkojen myötä luotua maalipaikkoja, joista syntyi lopulta myös vieraiden ensimmäinen ja toinen maali.

Westerholm esitti myös muutaman erityisen näyttävän torjunnan, mutta nämäkin tilanteet syntyivät heikosti kontrolloidun torjunnan jälkeen. Tällä kertaa maalin eteen tippuneet irtokiekot maksoivat kolme pistettä.

Puolustuspelaaminen 

SaiPan pelaaminen keskittyi edeltävien otteluiden tapaan oman alueen tukkimiseen ja oman maalin varjelemiseen. Ilta ei ollut joukkueelle helpoin, sillä vastustaja kierrätti kiekkoa vauhdikkaasti ja taidokkaasti hyökkäysalueen laidoilla ja päädyissä. Vierasjoukkue oli kärkäs myös kamppaillessaan irtokiekoista hyökkäysalueella, mihin SaiPa ei kyennyt täysin vastaamaan.

Vastustajan laadukkaan pelaamisen takia SaiPan puolustus oli vaikeuksissa, minkä seurauksena ottelussa nähtiin riittämiin pitkiä purkuja SaiPan alueelta. Kiireessä ja kovassa paineessa pelannut puolustus oli myös vaikeuksissa pelin rauhoittamisessa, mikä heijastui myös joukkueen hyökkäyspelaamiseen.

Hyökkäyspelaaminen 

Kotijoukkueen hyökkääminen oli illan ottelussa sivuroolissa. Joukkueen kiekollista pelaamista haittasi vastustajan vankka kiekonhallinta ja pitkät vaihdot omassa päässä. SaiPalla oli vaikeuksia päästä hallitusti hyökkäysalueelle, minkä seurauksena maalipaikat jäivät maltillisiksi. Ongelmia oli niin hyökkäyksiinlähdöissä kuin keskialueen ylittämisessäkin.

Kuriositeettina mainittakoon, että Teemu Ramstedt pääsi toisessa erässä kahdesti läpiajoon Lukon keskialueen kiekonmenetysten seurauksena. Ensimmäinen läpiajo päättyi tolppalaukaukseen ja toinen tyrehtyi Lukon puolustuksen kerettyä ryöväämään kiekon hyökkääjän lavasta.

Erikoistilanteet 

SaiPan ylivoimalla ei ollut tänään parhain päivänsä. Joukkue sai pakkopelinsä ansiosta joitain paikkoja, mutta maalit jäivät tällä kertaa väliin. Ylivoiman heikkoudeksi voidaan laskea laukausten vähäisen määrän ja syöttöjen heikkouden, mikä oli varsinkin toisen ylivoimakoostumuksen riippakivi.

Alivoimalla SaiPa koitti hillitä Ilkka Heikkisen viivalaukauksia. Vaikka kotijoukkueelle tuomittiin vain kolme rangaistusta, Lukko iski kaksi ylivoimamaaliksi laskettavaa osumaa. Ensimmäinen syntyi juuri rangaistuksen päätyttyä irtokiekon tiputtua Lukolle sopivaan paikkaan. Toinen maali syntyi SaiPan pelattua Heikkisen viivalaukaus pois, minkä seurauksena b-pisteen kaarelle jäi mies vapaaksi erinomaiselle paikalle.

Lähtökohdat 

Lukko on äitynyt hurjaan vireeseen runkosarjan edettyä viimeiselle kolmannekselleen. Raumalaiset viilettävät kuuden ottelun voittoputkessa, eikä tappioita ole koitunut vielä yhtään tämän vuoden puolella.

Perjantain kierroksella Lukko sai maukkaan kotivoiton Kärpistä, minkä myötä joukkue nousi sarjataulukossa jo kuuden joukkoon.

Maalivahtipelaaminen 

Lassi Lehtinen pelasi tasaisen ottelun, jossa laukauksia maalia kohti tuli maltillinen määrä. Lehtinen ei joutunut venymään sankaritekoihin vierasvoiton varmistamiseksi: 18 torjuntaa riitti tällä kertaa voittoon.

SaiPan ainoassa maalissa Lehtisen tekniikka hajosi, minkä takia jalkojen välissä oli kiekon mentävä kolo. Tosin Lehtisen puolustukseksi pitää todeta, että joukkuepuolustus oli tilanteessa kovin flegmaattista.

Puolustuspelaaminen 

Lukon puolustus piti kotijoukkueen hyökkäyspelin kurissa hyvin. Puolustaminen helpottui ja hoitui osaltaan jo sillä, että Lukko hallitsi kiekkoa selkeästi, eikä kotijoukkue saanut pelivälinettä lainaan kuin hetkellisesti. Lukko pelasi kypsästi ja tyrehdytti kotijoukkueen hyökkäykset tiiveillä keskialueen ansoilla ja aukottomalla sijoittumisella.

Puolustukselle tulee kuitenkin antaa myös moitteita ottelun alusta. Heti toisella minuutilla joukkueen puolustus oli sijoittunut paikoilleen, mutta henkisesti pelaajat olivat vielä pukukopissa: lopputuloksena Matias Mäntykivi sai iskeä kaikessa rauhassa paluukiekon maaliin puolustuksen katsellessa viimeistelyä vierestä.

Hyökkäyspelaaminen 

Vierasjoukkueen hyökkäyspelaaminen pohjasi kiekonhallintaan hyökkäysalueella ja kiekon liikuttamiseen laidalta toiselle päädyn kautta. Taktiikka kantoi hedelmää joukkueen saatua riittämiin vetoja niin viivalta kuin maalin edestäkin. Voitokkaassa vireessä oleva joukkue huokui itseluottamusta ja pelaaminen vaikutti helpolta ja raikkaalta.

Raumalaisten ykkösvitja Kristian PospisilJustin DanforthSebastian Repo liekehti ollen vastuussa kolmesta joukkueensa maaleista.

Erikoistilanteet 

Lukon ylivoima oli tänään tehokkaalla päällä joukkueen iskettyä käytännössä kaksi ylivoimamaalia vaikkakin niistä ensimmäinen syntyi kaksi sekuntia ylivoiman rauettua. Ylivoimalla esiintyi edukseen Ilkka Heikkinen sekä Kristian Pospisil ja Justin Danforth. Maalit olivat merkittävässä roolissa ottelun ratkaisun kannalta.

Vieraiden alivoima ei ollut päästänyt maaliakaan viiteen otteluun, ja sama sävel jatkui myös Lappeenrannassa. Lukko ei joutunut esittämään mitään poikkeuksellista pitääkseen SaiPan ylivoiman kurissa.

Ottelun ratkaisu 

Ottelun kannalta merkittävintä oli vieraiden varma kiekollinen pelaaminen sekä kotijoukkueen pelaamisen heikkous. Lukon kiekonhallinta sekä erikoistilannepelaaminen takasivat vierasvoiton ja raumalaisten voittoputken jatkon.

Ottelu sujui maalimäärien suhteen tasaisena pitkälle kolmanteen erään, jossa Pospisilin erinomainen laukaus kuroi Lukon johtoaseman kahteen maaliin. Viimeistään tämän jälkeen SaiPan haaveet pisteistä alkoivat näyttää hyvin kaukaiselta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo