SaiPa jatkoi viikonlopun maalijuhliaan kaakon derbyssä – Sergei Monahovin kolmen pisteen iltapuhde kampitti KooKoon

LIIGA / Raportti
Niclas Westerholm torjui viikonlopun toisen voittonsa sairaslomalta paluunsa jälkeen.
SaiPa voitti kauden viidennen kaakon derbyn ja sai samalla ensimmäisen kotivoiton yli kuukauteen.

Perjantaina Porissa kuuden ottelun tappioputkensa katkaissut SaiPa pääsi pian takaisin tositoimiin, kun Kisapuistoon saapui vieraita Kouvolasta. Myös KooKoon viime ajat ovat olleet mollivoittoisia. Joukkue päätti joulukuun neljällä tappiolla ja tammikuussa sille on koronarajoitteiden takia kertynyt vasta perjantain voittoisa ottelu.

Kauden viides kaakon derby sai räjähtävän alun neljän maalin myötä, mikä antoi ainekset viihdyttävälle ottelulle. Ottelun alun vauhdikas kohkaus rauhoittui ottelun edetessä. Lopulta SaiPa pääsi juhlimaan ensimmäistä kotivoittoa sitten joulukuun puolen välin.

SaiPa kuittasi kuuden ottelun tappioputkensa tyylikkäästi kahdella suoralla voitolla, joissa se teki kymmenen maalia. Maalijuhlien ja Niclas Westerholmin paluun lisäksi lappeenrantalaisilla on syytä tyytyväisyyteen jo sen takia, että joukkue voitti kaksi peräkkäistä ottelua. Ennen viikonlopun otteluita SaiPa oli voittanut kaksi peräkkäistä ottelua ainoastaan kolmesti. Edeltävä SaiPan kotivoitto nähtiin 11.12.

Ilotulitus väritti ottelun alkua

Ensimmäinen erä alkoi räväkästi, kun kotijoukkue aloitti maalijuhlat jo neljän peliminuutin jälkeen. Joel Olkkosen maali alusti erinomaisen erän pelannut Sergei Monahov, jonka pistetili karttui kahdella syötöllä, minkä lisäksi hän pakotti Samuli Ratisen rangaistusaitioon heti ottelun alussa. Monahovin tehokas pelaaminen oli yksi merkittävä tekijä ottelun ratkaisun kannalta.

Olkkosen ja kauden toisen maalinsa tehneen Tino Metsävainion lisäksi erässä nähtiin kaksi KooKoon tekemää tasoitusosumaa. Teemu Rautiainen yllätti täysin Niclas Westerholmin pienen kulman laukauksellaan, mutta Joose Antosen maali veti näyttävyydessään vertojan punakoneen huippuhetkille. Kiekko kiersi pelaajalta toiselle ja lopulta SaiPan pulustuksen ydin riisuttiin paljaaksi oivaltavien syöttöjen ja oikea-aikaisen liikkeen ansiosta.

Siinä missä SaiPa aloitti erän väkevästi, KooKoo paransi pelaamistaan erän loppua kohti. Kiekko pysyi mustapaitaisten vieraiden hallussa ja paine kotijoukkueen puolustusalueella.

Veljekset Ojantakanen nousee parrasvaloon

Toinen erä jatkoi pitkälti samoja uria pitkin kuin mihin ensimmäinen erä päättyi. KooKoo tuli pukukopista reippaalla asenteella. Kiekkopaine pysyikin Kaukaan päädyssä, kunnes Samuli Ratinen passitettiin rangaistusaitioon miettimään rikettään.

SaiPan ylivoima liikutti kiekkoa laidalta toisella ja viivalta päätyyn, mutta laadukkaat laukaisut jäivät kuitenkin uupumaan. Kuitenkin pian erikoistilanteen lauettua SaiPa sai kiekon maalin perukoille perinteisen viivapelin jälkeen, jonka myötä Oliver Okuliar pääsi juhlistamaan ohjaustaan.

Lappeenrantalaisten onnistumiset niin perjantaina kuin KooKootakin vastaan alkoivat myös näkyä myös itseluottamuksen ja kiekollisten ratkaisujen kohentumisena. Onnistumiset kumuloituvat lopulta ylivoimamaaliksi, joka oli joukkueen ensimmäinen viiteen otteluun. Valtteri Ojantakanen laukoi kauden kymmenennen maalinsa kaukaa pian aloitusvoiton jälkeen.

Maalia edelsi eriskummallinen jakso, jossa SaiPan Ojantakanen pääsi Olkkosen pitkän syötön myötä läpiajoon, jonka Oskari Setänen kuitenkin torjui näyttävästi hanskallaan. Pian tämän jälkeen SaiPan Ojantakasen KooKoossa pelaava isoveli Kasperi pääsi läpiajoon, joka tyrehtyi kauniin ajatuksen heikkoon toteutukseen.

KooKoon kiri jää vajaaksi

Ottelu jatkui kolmannessa erässä KooKoon hallussa SaiPan keskityttyä puolustamaan johtoasemaansa. Vierasjoukkueen kiekollinen ja liikkuva pelaaminen oli yritteliästä, mutta kotijoukkue puolusti säntillisesti.

KooKoon luoma paine riitti kuitenkin yhden maalin tekemiseksi. Maalin syntymistä auttoi Ville Meskasen opportunistinen asenne kamppailussa irtokiekosta. Westerholmin torjunnasta parhaalle maalintekosektorille pudonnut kiekko ja siitä syntynyt maali oli lopulta harvoja SaiPan puolustuksen nukahduksia päätöserässä. Tämän enempää maaleja ottelussa ei kuitenkaan nähty, joten SaiPa pääsi voiton juhliin harvalukuisen yleisön edessä.

Tasainen ja vaiheikas ottelu päättyi lopulta maalijuhlaan, jossa voitto ratkesi lopulta tiivistyneeseen pelaamiseen ja onnistumiseen erikoistilanteessa. Ottelun kulku kiteytyy osaltaan myös maalivahtien torjuntamääriin: Westerholm torjui 25 maaliyritystä ja voiton, kun Setäselle kirjattiin vain 13 torjuntaa.

SaiPa pelaa seuraavan kerran torstaina kotikaukalossa Kärppiä vastaan. Myös KooKoo saa vieraita Oulusta, kun Kärpät jatkavat runkosarjataivaltaan perjantaina Kouvolassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle