Kisapuistossa tuoksui maali muuallakin kuin hallin seinissä, SaiPa tehoili KooKoon kumoon

SaiPa otti kauden avausottelussa 5—3 voiton KooKoosta. Onnistuminen maistui laimean edelliskauden jälkeen.
Kuva © Topi Lainio
SaiPan ja KooKoon kaudenavauksessa ei taktisilla hienouksilla juhlittu. Tahto ja tehokkuus maalipaikoissa takasivat kolme pistettä Lappeenrantaan.
Lähtökohdat

Viime kauden pettymyksen jälkeen Lappeenrannan jääkiekkopiireissä muuttui muukin kuin Kisapuiston sisus, joka sai loppukesästä maalisudista ja jopa näytti avausottelun kynnyksellä keltamustalta joukkueeltaan. SaiPasta lähtivät samalla oven avauksella muun muassa ykkösmaalivahti Frans Tuohimaa, rangaistuslaukausspesialisti Ahti Oksanen, oma kasvatti Kalle Maalahti sekä kaikki ulkomaalaisvahvistukset.

Ville Kohokaan ei enää suostunut kapteeniksi, vaan C-kirjain siirtyi pelaajien valitsemalle Elmeri Kaksoselle. Kaksonen on sivussa lokakuulle, joten häntä sijaistaa vasta Ruotsista Suomeen muuttanut John Persson. Kaksosen seurana sairastuvalla illan ottelussa on Jere Sneck.

Maalivahtipelaaminen

Niclas Westerholm oli kollegaansa työllistetympi ja torjui jo pelkästään siksi Henrik Haukelandia paremmalla prosentilla. Hanska tärisi ottelussa jonkin verran, mutta otteisiin tuli varmuutta pelin edetessä ja Westerholm nollasi esimerkiksi Anrei Hakulisen kaksi loistopaikkaa. Lopussa piti joukkuetta jo kokenein elkein pystyssä.

Puolustuspelaaminen

SaiPa meritoitui puolustamisessa pakon edessä, kun se taisteli alivoimalla. Ajoittain tasaviisikoilla Westerholm jäi kuitenkin yksi ja joutui kantamaan tarpeetonta työkuormaa puolustuspäädyssä.

Puolustuksessa henkilökohtaiset virheet kostautuivat välittömästi, kun Mario Grman hukkasi Kimi Koiviston ennen KooKoon 1–1-tasoitusta ja kiekko lipsui Markus Kojolla ennen 3–3-lukemia.

Hyökkäyspelaaminen

Hyökkäyspäässä SaiPaa ohjasi enemmän sydän kuin järki. Pelikirja oli hakusessa, mutta kauden alussa tunnelataus riitti tilkitsemään pahimpia puutteita kuten ontuvaa avauspelaamista.

Maalipaikkoja SaiPalla oli vähän, mutta se käytti ne sitäkin tehokkaammin. Tomas Záborský viimeisteli kaksi maalia, joista viimeisen tyhjiin. Ensimmäisen slovakialainen teki pian jäähynsä päättymisen jälkeen, kun karkasi 2-1-vastahyökkäykseen Anssi Löfmanin kanssa. Muutoin ykkösketjun tekeminen vielä hapuili tietään eteenpäin. Vahvimmin suoritui kolmosketju, jossa kapteeniin velvollisuuksista päässyt Koho oli ottelun valovoimaisimpia pelaajia.

Erikoistilanteet

SaiPa keräsi ottelun aikana vähemmän mairittelevan jäähymäärän, joista kaksi kakkosta pelin viivyttämisestä. Alivoimalla kotijoukkueen taisteluilme oli hyvä.

– Peli oli kaksijakoinen. Varsinaista notkahdusta meille ei tullut, mutta otimme jäähyjä niin paljon, että se rikkoi pelin, jos istuu paljon boksissa. Samalla osa pelaajista joutuu pelaamaan paljon alivoimaan eikä pääse siihen 5-5-rytmiin. Se käänsi mielestäni peliä kaverille toisessa erässä, Teemu Ramstedt pohti ottelun jälkeen.

SaiPa pääsi ottelussa kahdesti ylivoimalle. Hyökkäysalueelle nouseminen vaati joukkueelta hakemista, ja ykkösylivoiman pyöritys muistutti tietokoneen raksuttamista Ramstedtin toimiessa vähäeleisenä pelinjohtajana. Kakkosylivoima laukoi näennäisesti enemmän ja onnistui maalinteossa kaksi sekuntia jäähyn päättymisen jälkeen.

Parempi onnistumisprosentti oli alivoimalla, jolla karkuun pinkonut Koho iski 2–1-maalin.

Lähtökohdat

Jussi Ahokkaan kansainvälinen KooKoo hakee tällä kaudella Liiga-historiansa parasta sijoitusta. Harjoituskaudelta käteen jäi vain kaksi voittoa, joista toinen Imatran Ketterästä ja toinen ruotsalaisesta Karlskronornasta.

Haukeland joutui tukalaan paikkaan ensimmäisessä erässä, kun torjuntoja tuli vain kaksi ja selän taakse upposi kolme vetoa. Esimerkiksi Záborskýn rannelaukauksen eteen olisi ollut vaikea kenenkään venyä. Joni Nikon voittomaali kolmannessa erässä olisi ollut torjuttavissa, mutta syntyi heti jäähyn päätyttyä. Koko ottelussa norjalaiselle tuli vain kymmenen torjuntaa, mutta ottelun jälkeen jääpussille oli tilausta.

KooKoo onnistui keskialueella hämmentämään SaiPan hyökkäyspelaamista, mutta päästi kotijoukkueen avauserässä kahdesti läpiajoon, joista molemmista syntyi maali.

KooKoo oli varsinkin ottelun alussa ja lopussa liikkeellä paremmalla jalalla kuin SaiPa, mutta kotijoukkueen taisteluilme ja Westerholmin torjunnat pitivät KooKoon kolmessa maalissa. Joukkue jäi tehokkuudessa kauas illan isännistä, vaikka tulikin avauserässä nopeasti tasoihin.

Toisen erän tasoituksessa kouvolalaiset olivat juuri saaneet hurmoksen päälle ja kuittasivat SaiPa-puolustajan virheen. Varsinkin Kim Strömbergin oivaltava pelaaminen ja aloitusvoitot toivat väriä hyökkäyspäähän.

KooKoo pääsi harjoittelemaan ylivoimaa kuudesti ottelun aikana, mutta vain kerran lopputulos oli vieraille mieluinen. Ahokas kaipasi maalille jatkossa enemmän samanlaisia tukitoimia, jotka mahdollistivat 3–2-kavennuksen.

KooKoo pysyi poissa jäähyaitiosta ja tappoi kaksiminuuttiset pitkälti torppaamalla SaiPan hyökkäysalueelle tulot heti alkuunsa. Jälkimmäisellä SaiPan kakkosylivoima pääsi lopussa pyörittämään hyökkäystä.

Erikoista

Ville Koho oli ensimmäinen pelaaja SaiPan pääsarjahistoriassa, joka tekee kauden ensimmäisessä ottelussa alivoimamaalin.

Ottelun ratkaisu

Ottelu ratkesi KooKoon tehottomuuteen ylivoimalla. KooKoo pysyi kuskin paikalla tasoituksen jälkeen, mutta ei kyennyt ohittamaan Westerlundia. Kun pelikellossa oli aikaa kolme minuuttia, Mikael Kuroselle viehellettiin kampitusjäähy. Vieraat eivät yrittäneet tasoitusta 6-4-ylivoimamiehityksellä heti jäähyn alkuun, ja SaiPan hyvä alivoima piti Haukelandin maalillaan viimeiselle minuutille asti. Tällöin Záborský viimeisteli tyhjiin.