Kärsivällinen KalPa puolusti ja iski maalit paikoistaan – Kantola katkaisi kahden kuukauden maalittoman jaksonsa

LIIGA / Raportti
Eero Kilpeläinen oli ottelussa elementissään, minkä sai todeta myös Joni Nikko.
Kuva © TOPI LAINIO
Kai Kantolan kaksi maalia katkaisivat SaiPan nousuvireen ja KalPan kahden ottelun tappioputken. Eero Kilpeläinen nollasi tehottoman kotijoukkueen veiraiden pelattua hyvän vierasottelun.

Lappeenrannassa palattiin joulutauolta muuttunein kokoonpanoin. NHL-leireille ovat palanneet joulukuussa niin SaiPan Jacob Moverare, Eetu Tuulola ja Urho Vaakanainen kuin KalPan Eetu Luostarinen ja Otto Leskinen. Nuorten mm-kisoissa edustavat sen sijaan SaiPan Matias Mäntykivi sekä KalPan Benjamin Korhonen.

Muuttuneista kokoonpanoista huolimatta ottelu alkoi sähäkästi ja varsinkin SaiPa oli ahnas ja aktiivinen. Tämä näkyi taklauksina sekä suoraviivaisina liikkeinä kohti maalia. Vierasjoukkue sen sijaan pelasi kärsivällisesti odottaen hetkeään ja pelaten yksinkertaisesti keskialuetta suojaten.

Kotijoukkueen sähäkkä alku ei kuitenkaan realisoitunut pullistuneina maaliverkkoina Eero Kilpeläisen selän takana. Sen sijaan ottelun ensimmäinen maali kirjattiin savolaiselle tervaskannolle, Kai Kantolalle, joka pääsi maalin makuun ensimmäistä kertaa sitten lokakuun puolenvälin. Maalia edelsi kotijoukkueen painostuksen katkeaminen kuopiolaisten hyökkäysalueen aloitukseen.

Avausmaalin jälkeen vierasjoukkue sai vielä erinomaisen maalipaikan, kun pirteästi ottelussa esiintynyt Tuomas Vartiainen karkasi Simo-Pekka Riikolalta KalPan puolustualueen siniviivalla. Yllättäen syntyneen tilanteen jälkeen Vartiainen pelasi Aapeli Räsäsen eteen puolityhjän maalin, mutta tällä kertaa kiekko liisi selvästi maalin ylitse. SaiPan maalivahti Niclas Westerholm pelattiin taitavasti syrjään, mutta harvinainen 2–0-hyökkäys jäi kuitenkin vierailta hyödyntämättä.

Huolimattomia rangaistuksija ja tehottomia erikoistilanteita

Muutama minuutti maalin jälkeen ottelu pääsi kulminaatiopisteeseen, kun kuopiolaisten Aleksi Klemetti ja Miska Humaloja passitettiin miettimään syntyjä syviä rangaistusaitioon. SaiPa sai täten pelata kahden pelaajan ylivoimaa lähes kaksi minuuttia. Pakkopeli oli kuitenkin tällä kertaa lähinnä pakkopullaa, eikä lappeenrantalaisten juonet purreet KalPan puolustukseen.

SaiPa pääsi jälleen ylivoimalle toisen erän alkupuoliskolla, mutta ylivoimapeli ei luonnistunut tälläkään kerralla. Väkinäinen erikoistilannepelaaminen oli yksi ottelun SaiPan kannalta yksi ottelun selkeimmistä ongelmakohdista, vaikka myöskään viidellä viittä vastaan joukkue ei pystynyt iskemään maaleja.

Vaikka KalPan alivoimapelaaminen olikin tällä kertaa kiitettävässä vireessä, myös sen ylivoimapelaaminen ansaitsee nuhteita. Kuopiolaiset pääsivät ottelussa kahdesti ylivoimalle, mutta maaleja ei nähty heidänkään erikoistilanteiden aikana. Toisaalta vieraiden toisen ylivoiman aikana nähtiin sentään muutama kelvollinen maaliyritys.

Ruuttu oli valttia

Tasaisen kamppailun ja tehottoman ylivoimapelaamisen värittämä ottelu sai lisää virtaa, kun toisessa erässä vieraiden Alexander Ruuttu karkasi nopeutensa ansiosta David Bernhardtilta suoraan hyökkäykseen. Ruuttu sai keskialueella lapaansa mainion syötön Hugo Gallet'lta, minkä ansiosta KalPa sai luotua nopean suoran hyökkäyksen. Ruuttu ei suotta hienostellut, vaan laukoi laadukkaasti kiekon takaylänurkkaan jättäen Westerholmin hamuamaan ilmaa.

Mitä pidemmälle ottelussa edettiin, sitä enemmän KalPa painotti keskialueen tiivistä miehittämistä ja SaiPan hyökkäysten tyrehdyttämistä alkuunsa. Taktiikka toimi mainiosti, sillä SaiPan aiemmista otteluista heikentynyt puolustus ei onnistunut liikuttamaan kiekkoa riittävän laadukkaasti murtaakseen vieraiden keskialueen ansaa.

KalPa sen sijaan arvosti nopeita suunnanmuutoksia ja kotijoukkueen virheistä rankaisemista. Toisessa erässä KalPa malttoi mielensä ja pyrki pelaamaan hitaampia hyökkäyksiä hyödyntäen pitkän vaihtomatkan.

Kolmannessa erässä SaiPa sekoitti hyökkäysketjujaan ja sai luotua painetta Kilpeläisen maalille. Puolittaisista paikoista ja tarmokkaasta yrittämisestä huolimatta lappeenrantalaiset eivät onnistuneet maalinteossa. Ottelun lopussa kotijoukkue pyrki kaventamaan maalieron yhteen ottamalla maalivahdin pois, mutta lopputuloksena nähtiin särmikkäästi pelanneen Kantolan ottelun toinen maali.

KalPa pelasi mallikkaan vierasottelun, jonka aikana se hallitsi keskialuetta. Palkintona tästä se sai nollapelin vieraskaukalossa sekä kolme pistettä. SaiPan valmentajien lomautuksen jälkeinen voitokas vire sen sijaan tuntui jääneen joulutauolle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo