JYP:n loppuhetkien taistelu tuotti tulosta − Jatkoaikavoitolla 2 pistettä Lappeenrannasta

LIIGA / Raportti
Mikko Salmio ja Leevi Karjalainen taistelivat vastakkain viikonlopun tuplaotteluissa. Kuva: Vesa Pöppönen
Kuva © Vesa Pöppönen
Kisapuiston lauantai-illassa jatkui SaiPan ja JYPin välinen tuplaviikonloppu. SaiPa oli parantanut perjantaisesta ottelusta, mutta JYP jatkoi taivaltaan voitokkaana ja kamppailu päättyi jyväskyläläisten 2−1-jatkoaikavoittoon.

Ottelun avauserä alkoi vauhdikkaasti pelin aaltoillessa päästä päähän. Erän ensimmäinen tilastomerkintä saatiin reilun kahdeksan minuutin pelaamisen jälkeen, kun SaiPa pääsi kokeilemaan ylivoimaa JYPin Aleksi Salosen istuessa jäähyaitiossa. Varsinaiset maalipaikat antoivat kuitenkin odottaa itseään myöhemmäksi, eikä erän jälkipuoliskon Jaakko Lanttan ja Leevi Karjalaisen rangaistuksetkaan muuttaneet tilannetta tulostaululla. 

SaiPan alivoima on tilastojen valossa tällä hetkellä Liigan toiseksi parasta ja aktiivinen alivoimanelikko pitikin JYPin ylivoimaviisikon pois vaarallisimmilta paikoilta samalla, kun maalivahti Matěj Tomek varmisti loput tilanteet. 

Ottelun toinen erä sisälsi enemmän tapahtumia ja JYP sai ottelua enemmän haltuunsa. Kotijoukkueen Tomek ja vierailijan maalia vartioinut Veini Vehviläinen jatkoivat varmoja otteitaan, eikä erän ensimmäinen puolikas tarjonnut tilastoihin täytettä. Erän jälkimmäisellä osalla nähtiin niin jäähyjä, epäonnistunut rangaistuslaukaus ja ottelun avausmaali. SaiPan kultakypärää kantanut Tomáš Záborský pääsikin Vehviläistä vastaan hieman yllättäen auenneesta läpiajosta, jonka päätteeksi hänet kuitenkin kaadettiin rangaistuslaukauksen arvoisesti. 

Záborský lähti hakemaan kauden kolmatta maaliaan napakalla laukauksella mutta veto ei tuottanut tulosta tällä kertaa. Vain hetkeä myöhemmin slovakkitähti pääsi kuitenkin huudattamaan paikalle saapunutta yleisöä, kun SaiPan avausmaali päätyi verkon perälle heti ylivoimapainostuksen jälkeen. Näin ollen erätauolle siirryttiin kotijoukkueen johtaessa 1−0.

Ratkaisun avaimet 

Kolmannessa erässä SaiPalle oli tarjolla useita mahdollisuuksia ratkaista ottelu ylivoiman turvin, mutta tarvittua tulosta ei syntynyt. JYP nosti tasoaan ottelun edetessä ja kolmannen erän aikana SaiPa oli ajoittain suuren paineen alla myös tasakentällisin pelatessa.

Varsinkin erän puolivälissä JYPin ottama aikalisä tarjosi vierasjoukkueelle uuden alun takaa-ajoon ja ottelun loppuhetkillä tulosta vihdoin syntyi. Alex Lintuniemi sai kiekon maalinedustilanteessa itselleen ja napakka laukaus upposi ohi Tomekin vartioiman maalin. Kotijoukkueelle tarjottiin loppuun ylivoiman turvin vielä yksi mahdollisuus ottaa täysi pistepotti, mutta JYPin hyvä alivoima piti SaiPan täysin poissa ylivoimakuvion toteutuksesta, joten ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoajalta.

Jatkoajalla ratkaisua tarjottiin erikoistilanteella Micke Saaren ottaessa kaksiminuuttisen. JYP painosti ylivoimalla erittäin vahvasti luoden muutamankin vaarallisen paikan, mutta alivoimakolmikko taisteli kaikin voimin.

Ottelun ratkaisu nähtiin lopulta vain seitsemän sekuntia ylivoiman jälkeen kun Miska Siikonen survoi kiekon maaliin ja varmisti kaksi pistettä vierailijan kotimatkalle mukaan. Tilanne tarkastettiin vielä videolta, mutta maali hyväksyttiin ja SaiPan neljäs perättäinen tappio kirjattiin luvuin 1−2. 

Mihin ottelu ratkesi?

Matěj Tomek piti ottelun tasaisena tarjoten useamman huipputorjunnan avulla omilleen mahdollisuudet napata tärkeitä pisteitä, mutta SaiPan tehottomuus ratkaisupaikoissa ja erikoistilannepelaamisessa koitui kotijoukkueen kohtaloksi.

Edelliseen otteluun nähden SaiPan pelaaminen oli parantunut, mutta tasapainoista esitystä ei kotikentälläkään nähty. Joukkueen lokakuun loppuohjelma antaa vahvoja viitteitä jatkoa varten, kun viidestä seuraavasta ottelusta jopa neljä pelataan Kisapuistossa. Pisteitä on pakko saada, mutta tämän viikonlopun kaltaisella pelaamisella tilanne näyttää erittäin vaikealta.

JYPin alkukausi on tähän mennessä sujunut vaihtelevasti ja joukkueen seuraavissa otteluissa vastaan luistelee TPS, Ilves, HIFK ja Pelicans. Pekka Tirkkonen on kehittänyt joukkueelle työteliään pelitavan, joka antaa joukkueelle mahdollisuuden illasta toiseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo