Itseluottamuksensa löytänyt SaiPa ansaitsi kotivoiton, alavireinen JYP hakkasi päätään Westerholmiin

LIIGA / Raportti
Lainapelaaja Jimi Jalonen oli mainiolla pelipäällä JYPiä vastaan. Kirsikkana kakun päälle Jalonen iski kauden ensimmäisen maalinsa ylivoimalla.
Kuva © Topi Lainio
Tappiosta toiseen tarponut SaiPa löysi itseluottamuksensa onnistumisten kautta ja nappasi riemukkaan voiton JYPistä kotikaukalossaan. Vieraat sen sijaan eivät saaneet itsestään parasta irti peli-ilmeen oltua vaillinaista. Niclas Westerholm loisti maalilla ja torjui kotivoiton kovan paineen alla.
Lähtökohdat 

SaiPa lähti otteluun allaan viiden ottelun tappioputki, minkä lisäksi viimeisissä 11 ottelussa joukkue on onnistunut voittamaan ainoastaan yhden ottelun. Joukkueen riesana on myös loukkaantumissuma, joka vaikuttaa erityisesti jo entuudestaan kipuilevaan puolustukseen. Tämän lisäksi joukkueen tehokkain hyökkääjä Tomáš Záborský kärsii taannoisesta Sport-ottelusta saamaansa pelikieltoa.

Maalivahtipelaaminen 

Niclas Westerholm aloitti ottelun varmasti ja rauhallisesti. Vastustajan laukaukset tulivat ottelun ensimmäisessä erässä etäältä, mikä helpotti maalivahdin urakkaa ja pelivireeseen pääsemistä. Westerholmin iltapuhde vaikeutui, kun JYP sai tehtyä ensimmäisen maalinsa. Tämän jälkeen kiekot pomppivat jonkin verran, mikä teki joukkueen pelaamisesta aiempaa hermostuneempaa.

Kolmannessa erässä Westerholm torjui peräti 18 kertaa, joista suurin osa tuli ottelun viimeisillä minuuteilla kahden miehen alivoimalla. Maalivahdin hyvät torjunnat varmistivat voiton vaikka vieraat loivatkin tukun maalipaikkoja.

Puolustuspelaaminen 

SaiPa aloitti ottelun puolustaen laadukkaammin kuin pitkään aikaan: joukkue piti viisikon tiiviinä omalla alueella antaen JYPin liikuttaa kiekkoa päädyssä ja siniviivalla. SaiPa puolusti nöyrästi eikä pelannut itseään pois kiekon tieltä: ansa oli viritetty varmoin ottein keskikentälle, eikä JYP päässyt sen ohitse vaivatta. Tahmeasti ottelun aloittanut JYP sai luotua maalipaikkoja lähinnä yksilösuoritusten kautta.

JYPin ensimmäisen maali syntyi huolimattoman vaihdon myötä, kun vieraiden nopea hyökkäys hyödynsi alimiehisen ja epäorganisoidun SaiPa-puolustuksen hetkellisen heikkouden. Tämän maalin jälkeen paine SaiPan päädyssä kasvoi, minkä seurauksena maalipaikkoja nähtiin entistä tiivimpään tahtiin.

SaiPan puolustus ansaitsi ottelusta papukaijamerkin puolustusinnokkuudestaan. Erityisestä Ville Vainikaisen torjumat useat viivavedot kasvattivat koko joukkueen tarmoa joukkuepelaamiseen.

Hyökkäyspelaaminen 

Kotijoukkueen hyökkäyspelaaminen oli vauhdikkaampaa kuin pitkään aikaan, mutta silti keltanuttujen kiekollisen pelaamisen laatu ei pysynyt tasaisena koko iltaa. Heikoimmillaan joukkueen hyökkääminen oli vieläkin nihkeää.

Parhaimmillaan SaiPan suorat ja hidastetut hyökkäykset huokuivat itseluottamusta, joka on loistanut poissaolollaan kuukauden päivät. Ehkä parhain esimerkki nähtiin joukkueen kolmannessa maalissa, jossa nuori lupaus Matias Mäntykivi ei puskenut JYPin puolustusta päin, vaan jäi odottamaan toisesta aallosta tulevaa Robin Saloa, joka iski kiekon lopulta maaliin.

Erikoistilanteet 

SaiPan pirteä esiintyminen sai sytykkeen ensimmäisessä erässä, jossa lainapelaaja Jimi Jalonen laukoi kiekon takaylänurkkaan hyödyntäen alivoiman tarjoaman tyhjän tilan. Onnistuminen loi joukkueeseen positiivisen ilmapiirin, joka tällä kertaa kantoi pitkälle. Ottelun muut ylivoimat eivät tuottaneet sen enempää maaleja.

Alivoimalla joukkue oli pahimmillaan melkoisessa mankelissa, mutta Westerholm sai pidettyä maalinsa varjeltuna. Varsinkin ottelun lopulla nähty kahden miehen ylivoima oli jatkuvaa tykitystä, mutta lisämaaleja ei silti nähty Kisapuiston jäällä. Toisen erän lopulla SaiPan alivoima nukahti hetkeksi jättäen Jani Tuppuraisen vapaaksi, eikä kokenut pistenikkari erehtynyt avopaikasta.

SaiPan kunniaksi tulee mainita, ettei joukkue sortunut tämän kauden perisyntiinsä ja onnistui pitämään jäähymäärän maltillisena. Sen sijaan joukkue ansaitsi kolmannessa erässä pitkän miinuksen joukkueen otettua kaksi rangaistusta karkeiden vaihtovirheiden takia.

Lähtökohdat 

Voitokkaasti viime kierroksilla pelannut JYP joutui nöyrtymään perjantain kierroksella Lukon napattua maukkaan vierasvoiton Hippokselta. Ottelussa nähtiin kotijoukkueen osalta yksilötason virheitä puolustuspäässä ja hyökkäyspelaamista, joka ei läpäissyt vastustajan puolustusta.

JYPin ykkösmaalivahti Eetu Laurikainen on vielä loukkaantuneiden kirjoissa, joten Markus Ruusu saa jälleen mahdollisuuden näyttää osaamistaan. Taitavista yksilöistä koostuvan joukkueen kannalta on kummallista, ettei se ole onnistunut tekemään ylivoimamaalia seitsemässä peräkkäisessä pelissä.

Maalivahtipelaaminen 

Markus Ruusu pelasi ottelun, jossa hän sai torjuakseen kiekkoja tasaiseen tahtiin. Torjuntamäärään mahtui useampi hyvä torjunta, eikä SaiPan maalit menneet maalivahdin piikkiin.

Puolustuspelaaminen 

Vierasjoukkueen puolustuspelaaminen oli tullut kustannuspaikallaan illan ottelussa, mutta toisaalta joukkueen peli-ilmeestä näkyi toisinaan selkeitä uinahduksia ja keskittymisen herpaantumisia. Ottelu ratkesi lopulta tällaiseen nukahdukseen, kun puolivaloin hyökkäykseen lähtenyt Robin Salo pääsi puolivahingossa liukumaan b-pisteiden väliin laukomaan kiekon maaliin.

Hyökkäyspelaaminen 

JYPin hyökkääminen oli tällä kertaa alitehoista ja tehotonta. Varsinkin ottelun alkupuolella joukkueen hyökkäyksiinlähdöt törmäsivät kerta toisensa perään SaiPan puolustusryhmittymään keskialueella, eikä vieraiden pelikirjasta löytynyt juuri muita temppuja kuin pitkä avaus, joka päätyi hälyyttävän useasti pitkäksi kiekoksi.

JYPin taitavat yksilöt saivat omalla taidollaan luotua paikkoja, joista lopulta tuli yksi maali tasakentällisin. Vaikka hyökkääminen ei ollutkaan suoraan oppikirjan sivuilta, maalisarake olisi voinut silti kaunistua muutamalla maalilla, mutta onni ei suonut tällä kertaa suurempaa palkintoa.

Kolmannen erän lopulla vieraiden hyökkääminen loi tukuittain paikkoja, mutta Westerholm pelasi varmasti, eikä kiekko löytänyt tietään verkon perukoille.

Erikoistilanteet 

JYP onnistui Lappeenrannassa ylivoimallaan ensimmäistä kertaa seitsemään otteluun. Vieraiden pakkopeli oli paikoin pusertamista, mutta parhaimmillaan kiekko liikkui räväkästi rikkoen puolustuksen nelikon ryhmittymisen. Tämän seurauksena tuli ottelun kannalta tärkeä maalikin. Joukkue ei toki varmastikaan ole täysin tyytyväinen ylivoimapelaamiseensa, sillä JYP sai pelata ottelun lopussa kahden miehen ylivoimaa kaksi minuuttia, mutta tulosta tästä huolimatta ei tulllut.

Alivoimalla joukkue selvisi kunnialla vaikkakin SaiPan ottelun ensimmäinen maali tuli JYPin heikon pelaamisen seurauksena.

Ottelun ratkaisu 

Ottelun lopputuloksen kannalta Jimi Jalosen laukoma maali ensimmäisessä erässä oli erityisen tärkeä. Maalin myötä SaiPan pelaajien ryhti oikeni ja peli alkoi luistaa edeltäviä kierroksia sutjakkaammin. Sen sijaan alavireinen JYP ei ollut parhaalla tasollaan, vaan jäi hieman telineisiin, mikä näkyi niin yleisessä pelaamisessa kuin yksittäisissä suorituksissa.

Ottelu ratkesi lopulta kolmannessa erässä Robin Salon maaliin JYPin puolustuksen heikon suorituksen jälkeen. Vierailla oli mainio mahdollisuus tasoittaa ottelu loppuminuuteilla, mutta tällä kertaa mahdollisuus ei maistunut.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo