HPK vei ottelun alkua, SaiPa kuitenkin yhä voittamaton kotonaan

LIIGA / Raportti
Frans Tuohimaa oli yksi illan sankareista.
Kuva © Mikko Lieri
HPK tuli päättäväisesti ottelun alkuun, ja ensimmäisessä erässä SaiPa oli täysin jyrän alla. Ei ollut kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun SaiPa onnistuu nousemaan voittoon, jonka tärkein yksittäinen tekijä seisoo joukkueen maalin suulla.
Lähtökohdat 

SaiPan viimeisimmät ottelut ovat menneet hyvin kaksijakoisesti. Vierasottelut ovat olleet lappeenrantalaisille hyvin vaikeita niin pelillisesti kuin tuloksellisesti. Kotihallissaan SaiPa on ollut puolestaan vielä voittamaton ennen lauantain HPK-ottelua. Joukkueella on jäänyt paljon parannettavaa myös otteluiden alun pelaamisesta. SaiPa pelasi perjantaina Jukureiden vieraana häviten pelin 2−4.

Maalivahtipelaaminen 

Frans Tuohimaa oli SaiPan maalilla kovassa kiekkosateessa heti ensimmäisen erän ensiminuuteista lähtien. HPK voitti laukaukset avauserässä murskaavasti 6−27, mikä kertoo kenttätapahtumista kaiken oleellisen. Epävarmemmalla maalivahtipelillä HPK olisi osunut useamminkin, Tuohimaa oli voiton takuumies 34 torjunnallaan.

Puolustuspelaaminen 

SaiPan puolustuspeli toimi ottelun aikana hyvin, vaikka HPK loi aktiivisella karvauspelillään myös hyvää haastetta SaiPan oman alueen pelaamiseen. Joukkue pääsi pääsääntöisesti hyvin paineen alta pois myös kiekon kanssa. Ensimmäisen erän puolustustaistelun jälkeen ja kenttätapahtumien tasoittuessa myös HPK:n vaaralliset maalintekopaikat vähenivät, eikä SaiPa sortunut ylipelaamiseen tai merkkausvirheisiin.

Hyökkäyspelaaminen 

Kotijoukkue SaiPan hyökkäyspelaamisesta ei jäänyt mitään kerrottavaa ottelun avauserästä: laukauksia kohti HPK-maalia joukkue sai aikaan minimaalisen vähän ja maalipaikkoja erässä ei ollut ollenkaan. Toiseen erään joukkue tuli aivan eri ilmeellä. Joukkue vyörytti heti erän alkuun pelin painopisteen vastustajan päätyyn ylivoimapelin ansiosta, ja jäähyn päätyttyä Jonatan Tanus iski ottelun tasoituksen.

Brenden Kichton iski ottelun ratkaisun jatkoajalla ylivoimalla. Kichton oli ottelussa muutenkin hyvin näkyvä kiekollisessa pelissä.

Erikoistilanteet 

SaiPa jäähyili ottelun alkupuoliskolla, mikä sekoitti joukkueen peliä jo ennestään hankalan alun lisäksi. HPK liikkui ensimmäisen 20 minuutin aikana paljon paremmin ja tästäkin syystä SaiPa joutui rikkomaan. Joukkue selvisi hyvin kahden pelaajan alivoimasta, mitä voi pitää hyvin tärkeänä ottelun kulun kannalta.

Ylivoimalla SaiPa sai luotua hyvin painetta ja kiekko liikkui parhaimmillaan hyvin laadukkaasti. Ville Kohon tekemä 2−1-johtomaali merkittiin ylivoimamaaliksi, vaikka käytännössä myös Tanuksen 1−1-tasoitusmaali voidaan sellaiseksi myös laskea. Myös ottelun voittomaali tuli ylivoimalla, joten SaiPa jatkaa vahvoja ylivoimaotteitaan.

Lähtökohdat 

HPK on ollut vahvassa vireessä viime viikkojen aikana ja noussut myös sarjataulukossa kovaa vauhtia ylöspäin. KooKoo katkaisi perjantaina HPK:n viiden ottelun voittoputken Hämeenlinnassa. HPK:n ykköskenttä Teemu TurunenOtto PaajanenEetu Tuulola on ollut Kerhon vaarallisin hyökkäysketju viimeisimmissä otteluissa.

Maalivahtipelaaminen 

HPK:n maalilla torjuntavastuun kantoi tänä iltana Antti Karjalainen. Ottelun avauserässä Karjalainen pääsi todella helpolla, kun torjuntoja kertyi vain neljä kappaletta. Pelin edetessä Karjalainen pääsi myös paremmin torjuntarytmiin kiinni ja suoriutui illan urakastaan moitteettomasti: yhtään helppoa maalia ei maaliin livahtanut.

Puolustuspelaaminen 

HPK pystyi puolustamaan SaiPan vaaralliset maalintekopaikat maalin lähietäisyydeltä hyvin varsin tiiviillä viisikkopelillä. Joukkue onnistui välttämään myös pahat kiekonmenetykset ja virheet, joista SaiPa on kääntänyt vastahyökkäyksiä usein tehokkaasti.

Hyökkäyspelaaminen 

HPK tuli ottelun alkuun paljon valmiimpana ja vyörytti vahvasti pelin painopisteen SaiPan kenttäpäätyyn. HPK liikkui paremmin ja oli aktiivisempi. HPK:lla olisi ollut mahdollisuus mennä ottelussa useammankin maalin johtoon.

Se sai pelata muun muassa reilun minuutin ajan viisi vastaan kolme -ylivoimalla. Pelin vanhetessa kenttätapahtumat tasoittuivat huomattavasti, mutta aktiivinen ote ja pyrkimys kiekolliseen peliin näkyi kuitenkin edelleen Kerhon pelissä.

Erikoistilanteet 

Illan ottelun ratkaisi ylivoimapelin tehokkuus. Valtteri Puustinen onnistui tasoittamaan ottelun Kerhon pelatessa ylivoimalla varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla. Ylivoimaa Kerho pääsi yrittämään kaiken kaikkiaan kuusi kertaa, mistä tuloksena oli ainoastaan yksi maali, joten parantamisen varaa jäi ylivoiman tehokkuuteen. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo