Siipirikkoinen HIFK jyräsi idän ihmeen yli − toisen erän maali-iloittelu ratkaisi tärkeät pisteet helsinkiläisille

LIIGA / Raportti
Anton Lundell oli keskiviikon koitoksessa näkyvässä roolissa.
Loukkaantumissuman kanssa kamppaileva HIFK haki Lappeenrannasta tuiki tärkeät kolme pistettä helsinkiläisten kilvoitellessa kynsin hampain HPK:n kanssa runkosarjan kuutossijasta. Ottelu ratkesi vieraiden eduksi toisessa erässä, jossa Kaukaan päädyn maaliverkko heilui neljästi HIFK:n maalijuhlissa.
Lähtökohdat 

SaiPa lähti otteluun vyöllään kotikaukalossa ansaittu voitto KalPasta. Joukkueen matka viimeiseen pudotuspelipaikkaan oli 14 pistettä, minkä myötä SaiPan pukukopin kävivät tiuhaan viikonloppuna Robin Salon, Teemu Ramstedtin ja Emil Forslundin poistuttua joukkueesta muualle.

Kokoonpanon ulkopuolella olivat tällä kertaa Anssi Löfman, Ville Koho, Jere Sneck ja Micke Saari.

Maalivahtipelaaminen 

Niclas Westerholm on kevään mittaan noussut SaiPan selkeäksi ykkösmaalivahdiksi, ja myös keskiviikkona hänen harteillaan lepäsi kotijoukkueen menestysmahdollisuudet.

Westerholm torjui ottelussa lukuisia mainioita maalipaikkoja, mutta vierasjoukkueen toisen erän vyörytys realisoitui lopulta neljänä päästettynä maalina. 

Puolustuspelaaminen 

Kotijoukkueen puolustuksella oli illan aikana kova kiire HIFK:n herättyä otteluun. Vieraat vyöryttivät hyökkäyksiään läpi ottelun luoden tukun maalipaikkoja. Varsinkin toisessa erässä SaiPan puolustus yllätettiin housut kintuista turhan monesti. Ainoastaan Westerholmin lukuisat torjunnat pitivät lukemat maltillisina.

Hyökkäyspelaaminen 

SaiPa lähti otteluun reippain mielin ja onnistuikin heti ensimmäisellä minuutilla mallikkaan hyökkäysalueen pelaamisen tuloksena. Maalin myötä joukkue sai itseluottamusta pelaamiseensa, mikä kantoi ottelun ensimmäiset kymmenen minuuttia.

Alkuinnostuksen jälkeen vieraiden pelaaminen terävöityi merkittävästi, minkä myötä kotijoukkue ei enää päässyt pelaamaan kiekolla yhtä iloisesti kuin ottelun alussa. Maalipaikat ja ehta kilpailu ottelun voitosta jäivät piippuun vieraiden tiiviin puolustamisen edessä.

Erikoistilanteet 

Joukkueen ylivoimapelaaminen ei ottanut tuulta alleen edes kahden miehen ylivoimalla ja maalit jäivät odotuttamaan itseään. Veeti Vainion viivavedot eivät löytäneet tietään maalille asti vieraiden kärkkään alivoimapelaamisen ansiosta.

Alivoimalla SaiPa joutui Liigan kenties parhaimman ylivoiman mankeliin. HIFK:n ylivoima iski tällä kertaa kahdesti toisessa erässä, minkä ansiosta vieraat saivat ottelusta vankan otteen. Kotijoukkuetta voi moittia molemmissa päästetyissä alivoimamaaleissa passiivisesta pelaamisesta.

Lähtökohdat 

HPK:n kanssa tiukasti runkosarjan kuudennesta sijasta ja suorasta paikasta puolivälieriin kisaava HIFK lähti otteluun vankistamaan asemiaan sarjataulukossa. 

Helsinkiläisten sairastuvalla on ollut viime aikoina tunkua, ja tästäkin ottelussa sivussa olivat Teemu Turunen, Juha Jääskä, Juho Keränen, Ville Leskinen, Otto Paajanen, Antti Tyrväinen ja Niklas Nordgren. Lennart Petrell sen sijaan palasi pelaavaan kokoonpanoon tähän otteluun.

Maalivahtipelaaminen 

Vaikka syntymäpäiviään viettänyt Atte Engren nöyrtyikin heti ottelun ensimmäisen laukauksen edessä, hänen urakkansa vieraiden maalilla sujui yleisesti ottaen mallikkaasti. Kotijoukkue ei luonut yletöntä määrää maalipaikkoja, mutta ne vähäisetkin tilanteet tarttuivat laadukkaasti suojuksiin.

21 torjuntaa ja yksi päästetty maali oli kelpo palkkio tasaisen varmasta pelaamisesta kokeneelle maalivahdille.

Puolustuspelaaminen 

HIFK aloitti ottelun puolivaloilla, mikä heijastui myös joukkueiden väliseen kiekonhallintaan. Tämän seurauksena kiekkoa nähtiin ottelun alussa myös vieraiden puolustusalueella. Vieraiden herättyä otteluun punapaitojen pelaaminen terävöityi selkeästi, ja kiekko pysyi ottelun loppuun saakka etäällä Engrenin maalilta.

Vieraiden puolustuspelaamisessa erottautui väkevä toiminta niin maalin edessä pystypaineissa kuin myös siniviivalaukausten estämisessä niin mailalla kuin keholla.

Hyökkäyspelaaminen 

Vieraiden hyökkäyspelaaminen oli alkuvaikeuksien jälkeen liukasta ja oivaltavaa. Hyökkäysalueen herroina pyörivät varsinkin kakkosketjun hyökkääjät Jesse Saarinen, Anton Lundell ja Sebastian Dyk. Myös vanha mestari Mikko Kousa esiintyi edukseen kiekollisena ollen alati vaarallinen saadessaan kiekon vetopaikkaan.

Maalilukemat olisivat voineet olla vielä rujommat, sillä varsinkin toisessa erässä vieraat loivat maalipaikkoja liukuhihnhatyöskentelynä niin suorien hyökkäysten kuin hitaiden hyökkäysalueen pyöritysten tuloksena. Kolmannessa erässä vieraiden hyökkäyspelaaminen ei ollut enää tulta ja tappuraa maalieron ollessa jo merkittävän suuri.

Erikoistilanteet 

HIFK:n tehokas ylivoima oli tälläkin kertaa vireessä. Se teki toiseen erään kaksi erikoistilannemaalia, jotka lopulta veivät vieraat sulavalle tielle kohti vierasvoittoa. Ylivoimamaalien takana olivat Lundellin ja Kousan makoisat yksilösuoritukset.

Alivoimalla joukkue suoritti laadukkaasti pitäen kotijoukkueen irti kiekosta ja estäen myös siniviivalaukaukset. Alivoimapelaamisen ansiosta kotijoukkueen ylivoimapelaaminen oli pakotettua vailla vaarantuntua ja luovuutta.

Ottelun ratkaisu 

Vaikka SaiPa saikin otteluun lentävän alun, sen suorittaminen ei ollut riittävällä tasolla haastaakseen selkeästi vahvemman joukkueen Helsingistä. HIFK tuli otteluun merkittävän loukkaantumissuman keskeltä, mutta siitä huolimatta vieraiden kokoonpanon laajuus riitti vakuuttavan voiton nappaamiseen Kisapuistosta.

SaiPalla oli toisessa erässä mahdollisuudet pysyä kamppaillussa mukana, mutta lopulta kotijoukkueen ylivoiman ja alivoima tehottomuus kostautuivat kohtalokkaalla tavalla. Toisen erän neljä vierasmaalia oli lopulta sellainen pesu ja linkous, josta kotijoukkue ei enää virkistynyt.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo