TPS nousi kahden maalin takaa selvään voittoon − Lauri Pajuniemi viimeisteli kaksi maalia

LIIGA / Raportti
Ilari Filppula ja Lauri Pajuniemi toimivat TPS:n voiton kapellimestareina.
Kuva © Timo Savela
Maalinteko tuotti vierasjoukkueelle avauserässä vaikeuksia, mutta lopulta TPS onnistui voittamaan ottelun 6−2-lukemin. TPS:n kultakypärä Lauri Pajuniemi päätti kahdeksan ottelun maalittoman putkensa.
Lähtökohdat 

Kotijoukkue lähtee otteluun allaan 1–3-taisteluvoitto Ässistä keskiviikolta, missä maalivahti Atte Tolvanen torjui huimat 40 kertaa. Pelicans on voittanut kolmesta edellisestä ottelusta kaksi ja nuorella kokoonpanolla operoinut joukkue onkin saanut kiitosta kannattajilta parantuneesta peli-ilmeestä.

Maalivahtipelaaminen 

Tolvanen piti avauserän Pelicansia pystyssä torjumalla TPS:n vaarallisia paikkoja. Toisessa ja kolmannessa erässä peli kuitenkin repesi hieman Pelicansin osalta ja Tolvanen oli voimaton TPS:n taitavien yksilöiden edessä. Torjuntoja Tolvaselle kertyi 32 kappaletta.

Puolustuspelaaminen 

Pelicansin painotus hyökkäyspelin rohkeuteen näkyi puolustuspäässä. Vierasjoukkue sai leijonanosan maalipaikoistaan suorista hyökkäyksistä pelin käännyttyä, usein Pelicansin ylipelaamisen myötä.

Omalla alueella Pelicans joutui usein pyörityksiin ja joukkueen viisikko repeili välillä jopa hieman ihmeellisillä tavoilla niin, että b-pisteiden välissä ei ollut muuta kuin vapaata tilaa. Kotijoukkue puolusti runsaasti keskialuetta pelaamalla lähes 20 kappaletta trapia, sillä lähtökohdat paineistamiseen oli usein heikot.

Hyökkäyspelaaminen 

Avauserässä Pelicans pääsi kahden maalin johtoasemaan raikkaan hyökkäyspelin seurauksena. Turkoosinuttujen hyökkäyspeli jäi kuitenkin kokonaisuudessaan vajaaksi. Hyökkääminen perustui hieman liikaa suorahyökkäysiin, sillä Pelicans ei päässyt jatkopelien kautta pitkiin hyökkäysalueen pyörityksiin riittävästi.

Lisäksi TPS:n puolustaessa hyvin keskustaa kotijoukkue ei päässyt maalipaikoille kulmapeleistä. Pelicansin hyökkäyspeli kaatui usein myös oman alueen kiekonmenetyksiin ja harhasyöttöihin.

Erikoistilanteet 

Kertaalleen ylivoimalle päässyt Pelicans ei saanut ylivoimaa pyörimään erityisen vaarallisesti paria hyvää vetopaikkaa lukuun ottamatta.

Viidesti kahden minuutin arvoisesti jäähyillyt Pelicans väisti luodin monta kertaa, mutta lopulta TPS sai ylivoimalla kiekon kahteen otteeseen Pelicans-verkkoon.

Lähtökohdat 

Viimeisestä seitsemästä ottelusta vain yhden voittanut TPS on valunut viimeisestä pudotuspelipaikasta jo 12 pisteen päähän. Vieraiden erikoistilannepelaaminen on kuitenkin toiminut kymmenen ottelun jaksolla hyvin, sillä alivoiman ja ylivoiman yhteenlaskettu lukema on 103,39. Tämä noussee isoon rooliin illan ottelussa. TPS:n kokoonpanossa debytoi 17-vuotias Eetu Liukas, joka pelaa nelosketjun vasemmassa laidassa.

Maalivahtipelaaminen 

TPS:n Erik Källgren oli huomattavasti vähemmän työllistetty kuin virkaveljensä toisessa päässä. 20 kertaa torjunut Källgren oli avauserässä hieman epävarma, mutta toisessa ja kolmannessa erässä maalivahti otti isoja torjuntoja ja oli tärkeä tekijä TPS:n voitossa.

Puolustuspelaaminen 

TPS puolusti läpi ottelun kohtuullisen hyvin. Suurimmat vaikeudet olivat Pelicansin vastahyökkäykset, mistä kotijoukkue parhaat maalipaikat saikin. Omalla alueella TPS onnistui pitämään Pelicansin hyvin pois maalipaikoilta ja pakotti kotijoukkueen pyörimään kulmissa. Usein TPS tosin onnistui katkaisemaan Pelicansin hyökkäyspelaamisen nopeasti.

Vierasjoukkueen prässipelaaminen oli alkuun hyvin aktiivista, mutta ongelmaksi muodostui liian pitkät välimatkat paineistavien ja vastaanottavien pelaajien välille. Tämä tosin parani ottelun edetessä ja TPS toimi viisikkona fiksummin, eikä Pelicans saanut enää helppoja ylivoimahyökkäyksiä pelkästään purkamalla prässin yhdellä syötöllä.

Hyökkäyspelaaminen 

Hyökkäyspelillisesti TPS oli selvästi parempi joukkue. Se loi maalipaikkoja selvästi enemmän ja onnistui horjuttamaan hyökkäysalueella Pelicansin viisikkoa. Vierasjoukkue sai avauserässäkin paikkoja luotua, mutta ketsuppipullo aukesi vasta toisessa erässä ja lopulta TPS onnistui viimeistelemään kuusi maalia.

Varsinaisia viivelähtöjä TPS ei juurikaan pelannut, mutta joukkueella oli silti selvä pyrkimys pelivälineen hallintaan ja kontrolloituihin hyökkäyksiin.

Erikoistilanteet 

Kiekko liikkui hyvin ja laukauksia sateli. Poikkikentän syöttöjäkin syntyi, mutta maalit meinasivat puuttua. Lopulta Ilari Filppula löysi Markus Nurmen neliön keskeltä ja TPS onnistui tekemään illan ensimmäisen ylivoimamaalin, jota seurasi vielä ottelun lopulla Lauri Pajuniemen tekemä ylivoimamaali.

Kertaalleen alivoimalla ollut TPS selvitti alivoiman varsin suvereenisti.

Ottelun ratkaisu 

TPS:n viimeistelemät kolme maalia viimeisessä erässä toimi ottelun ratkaisuna.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo