Pelicans voitti SaiPan rikkonaisessa harjoitusottelussa − Kotijoukkue käänsi ottelun itselleen vahvalla erikoistilannepelaamisella

LIIGA / Raportti
Jesse Ylönen tehtaili kaksi maalia illan ottelussa.
Kuva © Pasi Lepola (www.pasilepolaphotography.com)
Pelicans ja lyhyellä varoitusajalla paikalle saapunut SaiPa kohtasivat Lahden keskiviikkoillassa harjoitusottelun muodossa. Alunperin Pelicansin vieraana piti olla Porin Ässät, mutta porilaisjoukkueelle alkuviikosta tehtyjen COVID-19-testien vuoksi joukkueet peruivat kyseisen ottelun.
Lähtökohdat 

Pelicans on voittanut syksyn neljästä harjoitusottelusta vain yhden ja hävinnyt kahdesti SaiPalle näistä otteluista. Pelicansin uusille värväyksille hyökkääjä Otto Sompille sekä puolustajille Oskari Laaksoselle ja Niclas Almarille illan ottelu on ensimmäinen Pelicans-nutussa.

Maalivahtipelaaminen 

Patrik Bartošák pelasi kokonaisuudessaan kelpo ottelun. Tšekkimaalivahti kykeni ottamaan huipputorjuntoja, vaikka kolme maalia selän taakse päätyikin. Etenkin alivoimalla Bartošák nollasi SaiPan maalintekoyritykset mallikkaasti.

Puolustuspelaaminen 

Pelicansin heikoin osa-alue illan ottelussa oli puolustuspelaaminen. Avauserä sujui hyvin, mutta kun peli eteni, tuli turkoosinutuille liikaa virheitä avauspelaamisessa, josta SaiPa sai peliä käännettyä maalipaikkoihin.

Ottelun loppupuolella Pelicans kuitenkin suojeli johtoaan laadukkaasti tehokkaalla mailahäirinnällä sekä blokkaamalla laukauksia.

Hyökkäyspelaaminen 

Kuten puolustuspelin kanssa, myös hyökkäyspelaaminen näytti alussa Pelicansilla hyvältä. Ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana kotijoukkue onnistui tekemään kaksi maalia ja hyvän karvauspelin tuottamien kiekonriistojen seurauksena Pelicans kykeni pitämään pelin painopisteen SaiPan alueella.

Pelin edetessä Pelicansin hyökkäyspeli vaipui hieman ja hyökkäyspeli oli lähinnä vain yksittäisiä hyökkäyksiä, jotka katkesivat melko nopeasti.

Erikoistilanteet 

Viidestä ylivoimasta Pelicans onnistui viimeistelemään kaksi kertaa. Molemmat ylivoimakoostumukset saivat onnistumisen samantyyppisellä kuviolla, jossa etutolpalla oleva pelaaja käänsi syötön selän kautta painottomalle puolelle ja syötön vastaanottanut pelaaja sai laittaa kiekon tyhjään maaliin.

Alivoima sujui kotijoukkueella hyvin, sillä se onnistui nollaamaan SaiPan kaikki viisi ylivoimaa tiiviillä alivoimaneliöllä ja laadukkailla blokkauksilla.

Lähtökohdat 

Vahvasti harjoituskauden Pelannut SaiPa saapuu vuorokauden varoitusajalla Lahteen. Lyhyestä varoitusajasta johtuen joukkueella on vain yksi maalivahti käytössä, sillä joukkueen toinen maalivahti Nicklas Westerholm on suorittamassa varusmiespalvelusta. SaiPan virallisen twitter-tilin mukaan joukkueet ovat sopineet, että Pelicansin puolelta löytyy paikkaaja, jos SaiPan maalivahti Matěj Tomek sattuisi loukkaantumaan ottelun aikana.

Maalivahtipelaaminen 

21 kertaa torjuneelle Matěj Tomekille ottelu ei ollut helppo. Neljästä maalista oikeastaan yhtäkään ei voi hänen piikkiinsä laittaa, sillä edessä puolustaneelta viisikoltakaan ei tullut hirveästi apuja. Tomek ei kuitenkaan kyennyt sellaisiin huipputorjuntoihin, jotka olisivat pitäneet SaiPan pelissä mukana.

Puolustuspelaaminen 

Vierasjoukkueen puolustuspelaaminen oli kaksijakoista. Toisaalta SaiPa pystyi puolustamaan tasaviisikoin mallikkaasti, mutta yksittäiset isot puolustusvirheet heikensivät kokonaiskuvaa. Suurin osa puolustuspelin virheistä syntyi heikon avauspelin seurauksena, josta peli kääntyi vierasjoukkueen päätyyn.

Hyökkäyspelaaminen 

Keltamustien hyökkäyspelaaminen oli nousujohteista. Pelin alku oli vaikea, sillä SaiPa ei päässyt Pelicansin paineen alta kontrolloidusti pois ja hyökkäyspeli koostui lähinnä yksittäisistä alivoimaisista haastoista. Avauserän jälkimmäisellä puoliskolla SaiPa sai kuitenkin lisättyä napsun agressiivisuutta niin kamppailu-, kuin karvauspelaamiseen ja pääsi tätä kautta hyökkäyspeliinsä kiinni.

Vierasjoukkueen selvästi paras ketju oli Tomáš ZáborskýnJarno Koskirannan sekä Filip Krivošíkin muodostama ykkösketju. Koskirannan kipparoima ketju loi runsaasti maalipaikkoja ja onnistui myös maalinteossa.

Erikoistilanteet 

SaiPan ylivoimapelaaminen oli vaisua. Paria maalipaikkaa lukuun ottamatta ylivoimasta puuttui määrätietoisuus. Kiekkoa lähinnä siirreltiin ja laukaukset tuppasi jäämään ensimmäiseen mieheen.

Alivoimalla vierasjoukkue joutui antautumaan kahteen otteeseen.

Ottelun ratkaisu 

SaiPan kiriminen näytti pitkään hyvältä, mutta Matias Mäntykiven jäähy 2 minuuttia ja 15 sekuntia ennen kolmannen erän loppua katkaisi vierasjoukkueen takaa-ajon.

» Lähetä palautetta toimitukselle