Lukon vahva alku latisti Pelicansin - päätöserän tapahtumat saivat katsojat raivon partaalle

LIIGA / Raportti
Lukon avausmaalin iskeneellä Rony Ahosella ja kumppaneilla oli lentokeli tiistaina. (Arkistokuva)
Kuva © Saana Hakala
Lukko haki Lahdesta täydet pisteet 2−4-vierasvoitolla vahvan alkunsa ansiosta. Kaksi ensimmäistä periodia menivät vieraiden käsikirjoituksen mukaan, mutta päätöserässä kelkka kääntyi. Jossain määrin kyseenalaisista vihellyksistä kärsinyt Pelicans ei onnistunut nousemaan rinnalle nousujohteisesta illasta huolimatta.
Lähtökohdat 

Liigassa suoran puolivälieräpaikan ulkopuolelle lähiaikojen matalalentonsa takia pudonnut Pelicans oli ennen tiistaina ollut pulassa oikeastaan joukkuetta kun joukkuetta vastaan. Lauantaina se pupelsi kolmen pisteen potin Ässien iskettyä lopussa kahden maalin takaa jatkoille. Lahtelaiset olivat voittaneet yhdeksästä edellisestä kamppailustaan varsinaisella peliajalla vain yhden.

Maalivahtipelaaminen 

Jussi Olkinuora vaikutti aavistuksen verran epävarmalta oikeastaan toiseen taukoon asti. Toisaalta omiin meni vain kolme maalia, joten ajatus epävarmuudesta voi olla yhtä lailla harhakuvaa.

Vaikka veskari päästi turhan monta irtokiekkoa parin ensimmäisen erän aikana, otti hän toisaalta pari huimaa torjuntaa. Etenkin Janne Niskalan suoraan syötöstä lähteneen jäänuoliaiseen patjatorjunta oli luokkaa maaginen.

Puolustuspelaaminen 

On suorastaan ihme, ettei Pelicansin reppu helissyt ensimmäisessä saatikka toisessa erässä useampaan otteeseen - niin paljon Lukko pitkiä myllyjä syvälle isäntien päähän loi.

Vaikka pussinokkien viisikkopuolustaminen näytti kankean oloiselta, ei se välttämättä ollut esimerkiksi hidasta. Joukkue korvasi Lukko-hyökkäyksissä kovan päälle iskemisen oikeanlaisella ja oikein ajoitetulla liikkeellä.

Kamppailun lopullisesti ratkaisseen 1−3-osuman Lukko teki ylivoimalla ja viimeisen osumansa tyhjään rysään.

Hyökkäyspelaaminen 

Pelicans oli hyökkäämisessä yllättäen jäljessä kahden ensimmäisen erän ajan. Lahdessa on totuttu siihen, että isäntäjoukkue on se, joka juuri tällä osa-alueella hallitsee. Nyt Lukko kuitenkin otti luulot pois.

Erikoistilanteet 

Kun on tukkoista, niin on tukkoista. Isäntien ylivoima oli taas kerran potentiaalista kultakypärä Jesse Saarisen johdolla, mutta viimeinen silaus jäi puuttumaan. Maalin tappiotilanteessa tasoitusosuma olisi saattanut muuttaa käsikirjoitusta totaalisesti.

Pelicans oli kuitenkin aidosti vaarallinen hyökkäämisessä etenkin päätöserästä puhuttaessa.

Lähtökohdat 

Sarjassa jo suorasta puolivälieräpaikasta taistelemaan noussut Lukko saapui Lahteen kolmen ottelun voittoputkessa. Viime aikoina piristinyt raumalaisjoukkue oli taipunut tappioon vain kolmesti kymmenessä edellisessä pelissä. Vahvalla jalalla Lukko aloitti myös Lahden vierailunsa.

Maalivahtipelaaminen 

Oskari Setänen oli Lukon tontilla näkymättömän hyvä. Se riitti pisteisiin, kun Pelicans ei pystynyt hyökkäämisessä mihinkään aivan maagisiin tekoihin.

Puolustuspelaaminen 

Lukon alakerta punnittiin todella vasta päätöserässä, sillä vieraat olivat hyökkäämisessä potkun edellä ensimmäisen 40 minuutin aikana. Vaikka kolmannen periodin aikana isäntien tasoitusmaali saattoi leijua ilmassa, ei sitä koskaan syntynyt - kiitos Lukon aktiivisen ja tiiviin puolustamiseen.

Hyökkäyspelaaminen 

Lukon hyökkääminen oli kahdessa ensimmäisessä erässä valovuoden isäntiä edellä. Ensimmäisen kympin aikana se sai lukuisan paikan aivan Olkinuoran edestä latoen kumilätkän kahdesti sisään juuri parhailta tonteilta. Jälkimmäisellä kympillä Lukko puolestaan loi pitkiä ja vaarallisen oloisia paineita lahtelaisten puolustusalueelle.

Myös toisessa erässä vieraat olivat niskan päällä, mutta kolmoserä meni tässä kategoriassa isännille.

Erikoistilanteet 

Lukko oli erikoistilanteissa tarpeeksi hyvä. Se ei antanut Pelicansin sivaltaa ylivoimistaan pelin mahdollisesti kääntäneitä osumia, vaan piti kotijoukkueen kurissa. Vastaavasti Lukko rokotti isäntiä päätöserässä armotta ammuttuaan arkkuun viimeisen naulan ylivoimalla.

Erikoista 

Kumpikin joukkue kärsi maajoukkuekomennuksista. Isänniltä sivussa oli normaalissa tilanteessa kultakuuppaa kantava tsekki Hynek Zohorna ja ja Lukolta hänen maanmies Jakub Krejcik. Erikoinen sattuma on myös se, että kyseiset pelaajat ovat ainoat maajoukkueeseen nimetyt liigapelaajat ja juuri tällä viikolla heidän edustamansa joukkueet kohtasivat. Lisäksi nuorten maajoukkueen matkassa on Pelicans-vahti Jakub Skarek.

Yleisönkin reaktiosta saattoi päätellä, ettei tuomareiden toiminta mennyt aivan putkeen. Etenkin päätöserässä sattui ja tapahtui. Casimir Jürgensin koukkaamisjäähy, Lukon viheltämättä jäänyt koukkaaminen, pelin viheltäminen poikki kesken Pelicans-paineen vieraiden siirretyn rangaistuksen aikana ja isäntien pelaajien kohtelu tuomarien ja vieraiden toimesta erään maalitilanteen jälkeen Lukko-maalilla saivat yleisön raivon partaalle.

Ehkä etenkin päätöserän osalta kyseenalaisen tuomaritoiminnan todeksi osoitti se fakta, että peli lähti sen loppupuolella lapasesta. Pelaajat olivat toistensa naamavärkeissä kiinni tauosta toiseen.

Kun katsomossa istunutta ihmistä haastateltiin, antoi hän yleisön hyminään saaneen lausahduksen. Lyhyt, mutta ytimekäs kommentti tiivisti Pelicansin viime ajat: Tappioihin on jo totuttu.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo