JYP tykitti molemmat lahtelaisvahdit vaihtoon − Pelicansin koko pelaaminen kurawellingiä

LIIGA / Raportti
Atte Tolvanen joutui maalillaan tekemään edestakaista liikettä.
Kuva © Ari Lehtola
Tylympi, terävämpi, laadukkaampi. JYPistä oli helppo keksiä kehuvia komparatiiveja Lahden torstai-illassa, kun Pelicans jäi kuudennen kerran peräkkäin pisteittä lukemin 2−6.
Lähtökohdat 

Pelicans lähtee otteluun vaikeasta asetelmasta viiden ottelun tappioputkensa vuoksi. Parannettavaa on löytynyt niin hyökkäys- kuin puolustuspelaamisesta. Maininnan arvoinen seikka on myös vain yksi viidellä viittä vastaan tehty maali tappioputken aikana. Jesse Wellingin nouseminen päävalmentajaksi ei ole vielä tuonut tarvittua piristysruisketta lahtelaisten otteisiin.

Maalivahtipelaaminen 

Atte Tolvanen joutui maalillaan epäkiitolliseen paikkaan Pelicans-puolustajien virheiden takia. Tolvanen ei venynyt mahtipelastuksiin ja hänen iltansa päättyi jo toisessa erässä. Tilalle tulleen Riku Heleniuksen debyytti lahtelaisten maalin suulla ei sujunut sen ruusuisemmin, kun pelaamattomuus paistoi otteista. Pahojen virheiden takia JYP pääsi rumentamaan lukemia.

Päätöserässä Tolvanen vaihdettiin uudelleen Pelicansin tolppien väliin.

Puolustuspelaaminen 

Virhealttius kuvasti Pelicansin puolustuspelaamista niin kiekollisena kuin kiekottomana. Siirtokiekot jäivät jatkuvasti siniviivaan, minkä takia paine ei purkautunut ja virtaus oli Pelicansia vastaan. Kaksinkamppailuissa JYP oli vahvempi, pitkälti paremman reagoinnin vuoksi. Tappioiden tuoma tuska näkyi toistuvina virheinä sekä hitautena ratkaisuissa. Nämä ongelmat näkyivät erityisesti Miihkali Tepon pelaamisessa.

Hyökkäyspelaaminen 

Jos puolustaminen oli virhealtista, niin oli hyökkääminenkin. Vaikka ottelun avausmaali toi hetkellisesti energiaa hyökkäyspeliin, virheet hyökkäyksiinlähdöissä katkaisivat selkärangan nopeasti. Pelicans yritti rakentaa hyökkäyspeliään viivelähtöjen varaan, mutta virhealttiuden ja yhteisen rytmin puutteen vuoksi ne eivät toimineet.

Hyökkäysalueella vaaralliset tilanteet olivat vähissä. Paljon siniviivan kautta hyökkäyksiään pyörittäneet lahtelaiset eivät saaneet riittävästi jatkopelejä aikaiseksi. Tämä oli ongelmana erityisesti päätöserässä, kun passivoitunut JYP antoi aloitteen isännille.

Erikoistilanteet 

Ylivoimalla Pelicansin vaaralliset paikat olivat vähissä, vaikka Juhamatti Aaltosen yritys oli kovaa. Alivoimalla neliö repeili joka suuntaan, minkä JYP hyödynsi tylysti. Ainoa tehty erikoistilannemaali tuli tasavajaalla onnenkantamoisen kautta, kun kiekko kimposi Siikosen kautta maaliin.

Lähtökohdat 

Kärkikahinoihin nousseen JYPin otteet ovat viime aikoina olleet yskähteleviä. Kolme edellistä vierasottelua ovat päättyneet tappioon ja välissä on vain yksi kotivoitto. Tiistaina Kouvolassa kahden maalin johto kuihtui 2−4-tappioksi, kun lepsu JYP päästi KooKoon päätöserässä neljästi maalintekoon.

Maalivahtipelaaminen 

Eetu Laurikainen kaivoi kiekon kahdesti selkänsä takaa, kerran vastustajan ja kerran oman pelaajan ohjauksen seurauksena. Kokonaisuutena otteet olivat kuitenkin varmoja, eikä ylimääräistä pomputtelua ollut nähtävillä.

Puolustuspelaaminen 

JYP esitti parasta puolustuspeliään hyökkäysalueella, jossa aktiivinen karvauspeli tuotti riistoja ja puolustajat pitivät huolen tasapainon pysymisestä. Pelicansin alun johtomaali tuli JYPin merkkausvirheestä, joka terävöitti hurrikaaniryhmän reagointia yksilö- ja viisikkotasolla.

Päätöserässä JYP passivoitui, mutta onnistui suojelemaan ykkössektoria pääsääntöisesti hyvin.

Hyökkäyspelaaminen 

Hyökkäyspelin rakenteet olivat huomattavasti paremmat kuin Pelicans-leirissä, minkä takia kontrolloitu hyökkäyspelaaminen oli myös laadukasta. Kolmen kaistan hyökkäyspelillä hyökkäykset vyöryivät Pelicans-alueelle, jossa lahtelaisisännillä ajoittain jopa leikiteltiin.

Vahvimman tyylinäytteen tästä antoi Miska Siikosen johtama tulikuuma kolmikko, jonka pelaamisessa oli hyvä sekoitus sekä päättäväistä suoraviivaisutta että juonikkuutta yksi vastaan yksi-tilanteissa.

Erikoistilanteet 

Kaksi ylivoimamaalia on vahva näyte positiivisista suoritteista hyökkäysalueella. Molemmista maaleista vastasi Jarkko Immosen johtama ylivoimaviisikko, jossa Juuso Vainio paikkasi onnistuneesti poissaolevaa Mikko Mäenpäätä.

Alivoimalla Laurikainen sai jatkuvasti poimia kiekkoja, joihin hänellä oli hyvä näkyvyys. Kakkoskiekoissa jyväskyläläiset olivat terävämpiä. 

Erikoista 

Siikonen edusti Pelicansia viiden kauden ajan ennen siirtymistään JYPiin täksi kaudeksi. Siikonen palasi vanhaan kotiinsa ryminällä iskien maalin heti avauserässä. Tuuletukset olivat hyvin maltillisia. Hänen iltaansa mahtui myös epäonnea, kun päätöserässä kiekko kimposi hänen jalastaan omaan maaliin.

Heleniuksen Pelicans-debyytti jäi kuuden minuutin mittaiseksi. Mies vaihdettiin maalille toisessa erässä ja kahden päästetyn maalin jälkeen hänet vaihdettiin pois maalin suulta.

Ottelun ratkaisu 

Pelicans aloitti ottelun virhealttiilla otteella, eikä asia korjaantunut toiseen erään. Kun Hannes Björninen lähti istumaan kahden minuutin rangaistusta ja vain 18 sekuntia myöhemmin JYP siirtyi 3−1-johtoon, ei Pelicans löytänyt enää tietään voittotaisteluun. Kolmanteen erään lähdettiin vierailijoiden viiden maalin johdossa, mikä teki päätöserästä hyvin kosmeettisen.

JYP sai onnistumisia laajalla rintamalla, kun Juha-Pekka Hytönen oli ainoa kahden maalin mies. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo