Pelicansin maalilla oli vain seisomapaikkoja − Ilves vei pisteet sekavalta lahtelaisjoukkueelta

LIIGA / Raportti
Ilveksellä oli syytä tuulettaa Pelicansin vieraana.
Kuva © Jarno Hietanen
Ensimmäisen ottelunsa Jouko Myrrän alaisuudessa pelannut Ilves kävi Lahdessa lyömässä hajuttoman ja mauttoman Pelicansin jäänrakoon. 2−7-loppunumerot eivät jättäneet jossiteltavaa joukkueiden paremmuudesta.
Lähtökohdat 

Pelicans aloitti kauden viiden ottelun mittaisella pisteputkella, joka kuitenkin katkesi noloon kyykkäykseen perjantaina kotona Sportille. Tuon ottelun tappeluiden seurauksena Pelicansilta on sivussa pelikiellon vuoksi Taavi Vartiainen. Harjoituskaudella loukkaantunut Antti Tyrväisellä oli tänään ensimmäinen sarjapeli tällä kaudella. Hyökkäyksessä oli muutenkin rotaatiota, kun Miro-Pekka Saarelainen ja Jonatan Tanus tekivät tilaa Otto Niemiselle ja Severi Lahtiselle.

Maalivahtipelaaminen 

Turkoosipaitojen maalilla aloitti aiemmista kotiotteluista tuttuun tapaan Tomi Karhunen. Hän teki mitä pystyi todella haparoivan puolustuksen takana. Muutamia hyviä pelastuksia hän teki eikä useimmille maaleille Karhunen mitään voinut. Viides maali meni helpohkosti. Kolmanteen erään maalille luisteli nuori Jasper Patrikainen, jolle kyseessä olivat ensimmäiset minuutit Liigassa. Yhden kerran Patrikainenkin joutui kiekon maalistaan kaivamaan.

Puolustuspelaaminen 

Lahtelaispuolustuksen iltaa voi kuvata sanalla surkea. Avauspelaaminen oli vaikeaa, kun puolustusalueelta ei tahdottu päästä hallitusti pois. Maalinedustalla häärivät vastustajat eivät pysyneet kurissa millään. Ilves teki useamman maalin aivan Karhusen nenän edestä.

Hyökkäyspelaaminen 

Pelicans viljeli heikkoja ratkaisuja hyökkäyspäässä. Syöttöjen laadussa oli paljon parantamisen varaa. Puolustajat ajautuivat ajoittain kärkipelaajiksi hyökkäyksessä, ja Ilvekselle avautui useita ylivoimahyökkäyksiä. Lahtisen, Artturi Toivolan ja Jesse Ylösen ketju sai luotua kelvollisia paikkoja. Päätöserässä Pelicans pääsi pyörittämään enemmän hyökkäysalueella Ilveksen tyytyessä suojaamaan johtoaan.

Erikoistilanteet 

Ensimmäisessä erässä lahtelaiset pääsivät pelaamaan yli minuutin kahden miehen ylivoimaa ja kolmisen minuuttia yhden miehen ylivoimaa. Joko syötöt napsuivat vastustajan lapaan tai laukaukset blokkeihin. Tekeminen oli heikkoa, vaikka kaksikko Juhamatti AaltonenJanos Hári ylivoiman loppuessa maalin saikin tehtyä.

Lähtökohdat 

Suuria ennakko-odotuksia kerännyt tamperelaisryhmä on aloittanut kautensa heikosti. Nuoria lupauksia vilisevä joukkue oli ottanut vain yhden voiton seitsemästä mahdollisesta. Heikon alun seurauksena useammalta kaudelta tuttu päävalmentaja Karri Kivi sai lähteä, ja valmennusvastuun otti apuvalmentajana toiminut Jouko Myrrä. Pelicans-ottelu oli Ilveksen ensimmäinen Myrrän alaisuudessa.

Maalivahtipelaaminen 

Ilveksen maalivahtivalinta otteluun oli nuori Lukáš Dostál. Hyvin hän torjui Pelicansin harvat maalipaikat, vaikkei kovin työllistetty ollutkaan. Pelicansin toinen maali upposi maaliin helpon oloisesti.

Puolustuspelaaminen 

Tupsukorvat lähtivät otteluun uusituilla puolustajapareilla. Ilves puolusti keskustan ja maalinedustan laadukkaasti, eivätkä Pelicansin hyökkääjät hyvillä maalipaikoilla juhlineet. Syöttöjen katkot onnistuivat ja laukauksia blokattiin.

Hyökkäyspelaaminen 

Tamperelaiset pääsivät yrittämään pelin alkupuolella useaan otteeseen vastahyökkäyksistä maalintekoa, mutta ratkaisut olivat luokattomia. Pelicansin maalin eteen pääsi kävelemään todella vapaasti, ja useampi maali tehtiin maalin edustalta. Jopa puolustaja Aleksi Elorinne pääsi lyömään parhailta paikoilta maalin. Loppuvaiheessa onnistuivat jo ylivoimahyökkäyksetkin. Kahden pisteen iltaa vietti useampi pelaaja, muun muassa Eemeli Suomi ja Robert Leino. Paikkoja olisi ollut useampaankin maaliin.

Erikoistilanteet 

Ilves pääsi kahdesti ylivoimalle. Pakkopeli oli vaarallisen oloista, mutta tulosta ei tullut. Alivoimapeli oli uhrautuvaa, laukauksia blokattiin hyvin ja syöttöjä katkottiin tehokkaasti.

Erikoista 

Ottelun avausmaali kimposi todellisella kenttämestarin erikoisella päätylaudasta Pelicans-maalin edustalle, josta Samuli Vainionpää löi kiekon maaliin hölmistyneen puolustuksen edestä.

Pelicans haki myös rohkeasti kavennusta kolmen maalin tappioasemassa ilman maalivahtia, kun ottelua oli jäljellä kahdeksan minuuttia.

Ottelun ratkaisu 

Pelicansin sieluton ja löperö puolustuspeli antoi Ilvekselle aivan liikaa halpoja maaleja. Ero joukkueiden taisteluilmeessä oli valtava: Ilveksellä oli voitontahtoa, kun taas Pelicansilla sitä ei näkynyt.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo