Nousujohteisesti pelannut HPK haki täydet pisteet Lahdesta − Vierasjoukkue viimeisteli neljä maalia kolmannessa erässä

LIIGA / Raportti
HPK:n pelaajilla riitti aihetta juhlaan illan ottelussa.
Kuva © Ari Lehtola
Pitkään tasaisena jatkunut ottelu kääntyi kolmannessa erässä täysin vierasjoukkue HPK:lle. Pelicansin heikot otteet kotiotteluissa ei näytä hellittäneen.
Lähtökohdat 

Pelicans lähtee viikon toiseen otteluunsa allaan tappio Lukolle keskiviikolta. Viimeisestä viidestä ottelusta turkoosinutut ovat onnistuneet voittamaan vain yhden ottelun, ja se tuli Jukureita vastaan kotiottelussa. Kotijoukkueen ykkösmaalivahti Tomi Karhunen lähti aiemmin viikolla Sveitsin liigassa pelaavan SC Bernin riveihin ja hänen tilalleen Pelicans hankki 31-vuotiaan Riku Heleniuksen, joka availee tänään luukkua.

Maalivahtipelaaminen 

Atte Tolvasen ilta ei ollut vahvin mahdollinen, sillä maalivahti päästi viisi maalia taaksensa. Yksikään näistä ei ollut helpoimmasta päästä, mutta toisaalta Tolvanen ei myöskään kyennyt isoihin torjuntoihin silloin, kun joukkue olisi niitä kaivannut. Tämän lisäksi peruspelaaminen oli ajoittain vähän hakemista vaikka 23 laukausta kiinni tarttuikin.

Puolustuspelaaminen 

Kotijoukkue pelasi omassa päässä fyysisesti ottelun alussa. Tätä tyyliä edusti etenkin isokokoinen puolustaja Alex Lintuniemi. Melkein aina hänen ollessa jäällä, HPK:n pelaajat saivat hieman normaalia enemmän keppiä. Hyökkäysalueella Pelicansin puolustajat ajoivat usein vastaan laidasta, tehden näin HPK:n avauspelaamisesta vaikeampaa. Kolmannessa erässä puolustuspelaamisen ote kuitenkin herpaantui, miehet hukkuivat ja vierasjoukkue pääsi iskemään kiekon neljä kertaa verkkoon.

Hyökkäyspelaaminen 

Pelicans pääsi ottelun alussa hyvän paineistamisen kautta hyökkäyspeliinsä kiinni. Kotijoukkue onnistui luomaan paikkoja vauhdikkaista suorahyökkäyksistä sekä hyökkäysalueen hyökkäyspeleistä. Jälkimmäisissä puolustajat tukivat erinomaisesti nousemalla viivalta tyhjään tilaan ja luomalla sitä kautta yhden syöttösuunnan enemmän. Ottelun edetessä otteet kuitenkin heikkenivät huomattavasti ja omalta alueelta lähtien kiekollisessa pelaamisessa oli ongelmia, jotka kulminoituivat kiekonmenetyksiin.

Erikoistilanteet 

Kotijoukkueen ylivoimapeli rauhoittui hyvin heti ensimmäisellä yrittämällä ja kiekko löytyi hienon syöttöketjun päätteeksi HPK:n maalista, kun Jesse Ylönen viimeisteli alivoimaneliön keskeltä. Ylivoimapeli toimi, kiekko löysi neliön läpi ja ripareilla oli miehiä.

Kotijoukkueen hyvät alivoimaotteet jatkuivat. Alivoimaneliö sulki loistavasti syöttösuuntia mailoillaan ja esti neliön halkomisen tai syötöt neliön sisälle. Pelicansin alivoima paineisti myös hyökkäysalueella. Alivoima teki yhden ylipelaamisvirheen ja sitä seurasi takaiskumaali.

Lähtökohdat 

HPK on vastaavasti voittanut viimeisestä viidestä ottelusta kolme, mutta lähtee Lahden perjantai-iltaan tappio allaan tiistain KalPa-kamppailusta. Kahdeksantena sarjataulukossa majaileva HPK on kuuden pisteen päässä suorasta pudotuspelipaikasta.

Maalivahtipelaaminen 

Joona Voutilainen pelasi vakuuttavan ottelun HPK:n maalilla. Vahvasti läpi ottelun torjunut maalivahti päästi kiekon vain kerran selkänsä taakse ja torjuntoja kertyi 30.

Puolustuspelaaminen 

HPK:n puolustusviisikko piti läpi ottelun keskustan hyvin tukossa, minkä lisäksi maalineduspelaaminen oli jämäkkää. Pelin alkua lukuun ottamatta myös keskialueen puolustuspeli onnistui häiritsemään Pelicansin suorahyökkäyksiä sekä alueelle pääsyä.

Hyökkäyspelaaminen 

HPK ei ottelun alussa päässyt kunnolla hyökkäyspeliinsä kiinni, sillä joukkue oli hieman pulassa avauspelaamisensa kanssa Pelicansin kovan paineistamisen vuoksi. Toisessa erässä vierasjoukkueen peli lähti rullaamaan huomattavasti paremmin ja HPK sai pidettyä kiekkoa selvästi enemmän hyökkäysalueella. Myös tuttua vyöryttelevää kulmapeliä alkoi näkymään pelin edetessä. Viimeisen erän neljä tehtyä maalia kertoo kaiken olennaisen hyökkäyspelin tehokkuudesta.

Erikoistilanteet 

Ylivoimapeli oli melko rauhatonta, mutta HPK onnistui silti värkkäämään yhden ylivoimamaali, kun Joona Monto löysi maalin takaa lähteneellä syötöllään Cody Kunykin, joka viimeisteli HPK:n ottelun ensimmäisen maalin.

HPK:n alivoima ei erityisesti vakuuttanut. Kotijoukkue sahasi HPK:n alivoimaneliötä useampaan otteeseen ja leipoi myös yhden maalin. Maalivahti Voutilainen oli vierasjoukkueen alivoiman paras pelaaja.

Ottelun ratkaisu 

HPK:n viimeistelemät neljä maalia kolmannessa erässä ratkaisi ottelun.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo