HPK:lle ensimmäinen kiinnitys Hämeen herruuteen − Arto Laatikaiselle voitokas tuhannes ottelu

LIIGA / Raportti
Illan juhlakalu Arto Laatikainen saalisti voitokkaassa ottelussa syöttöpisteen.
Kuva © Samuli Huikuri
HPK kävi hakemassa Arto Laatikaisen 1 000. liigaottelussa voiton Pelicansista numeroin 3−0. Joukkueen voiton takuumiehenä toimi maalilla erinomaisen pelin pelannut Daniel Lebedeff.

Kauden ensimmäinen kiinnitystä Hämeen herruuteen haettiin Lahdesta. HPK:n alkukausi oli ollut vaikea, sillä joukkue löytyi sarjataulukosta ennen illan kamppailua viimeiseltä sijalta. Pelicans puolestaan kärkkyi sarjan kärkisijoilla, sillä se oli viidentenä sarjataulukossa.

Pelicans kärsi edellisessä pelissään keskiviikkona tappion vieraissa Kärpille voittolaukauskilpailussa. HPK oli puolestaan ajautunut neljän ottelun tappioputkeen, joista kolmessa edellisessä pelissä joukkue ei ollut onnistunut ollenkaan maalinteossa.

Ensimmäinen erä oli puhtaasti vieraiden erä. Pelicans sai erän alkuun hyvän mahdollisuuden siirtyä johtoon ylivoimalla, mutta maaliverkko kuitenkin heilahti aivan toisessa päädyssä. Emil Larmi pelasi kiekon Iikka Kangasniemelle, jolta vieraat nappasivat kiekon pois, ja joukkueen kapteeni Markus Nenonen pääsi viimeistelemään tilanteesta HPK:n 1−0 johtoon.

Maali oli HPK:lle kauden neljäs tehty maali alivoimalla. HPK:n alkukauden heikosta ylivoimaapelaamisesta kertoo se, että hämeenlinnalaiset ovat tehneet alivoimalla enemmän maaleja kuin ylivoimilla.

HPK rokotti erässä vielä toisen kerran. Tällä kertaa hyvän hyökkäysalueen painostuksen jälkeen Juuso Ikonen pääsi aivan vapaasti siirtämään kiekon ohi Larmin. Maaliin syötön sai Arto Laatikainen, joka saavutti illan ottelussa vasta viidentenä pelaajana 1 000. liigaottelun rajan.

Avauserässä vieraiden maalivahti Daniel Lebedeff sai olla kohtuullisen rauhassa omalla maalillaan, sillä torjuntoja maalivahdille kertyi ainoastaan kolme. Paras paikka kotijoukkueelle tuli nelosketjuun nostetulle Konsta Hirvoselle, joka pääsi nokikkain Lebedeffin kanssa, mutta kavennusmaalia kotijoukkue ei tilanteesta saanut.

Ryan Johnstonille aikainen suihkukomennus

Toisessa erässä Pelicansin Toni Utusen kärsimän rangaistuksen aikana tapahtui. Ensin kotijoukkue oli tasoittaa ottelun alivoimalla, kun Jiri Smejkal pääsi läpiajoon alivoimalla. Tšekki sai harhautettua maalivahdin pois tilanteesta, mutta viimeistely osui ainoastaan tolppaan.

Tämän tilanteen jälkeen kolahti. Ryan Johnston osui tilanteen ulkopuolella Pelicansin keskushyökkääjään Lukáš Jašekiin. Tilanteesta tuomittiin lopulta Johnstonille 5+20− minuutin rangaistus estämisestä ja samasta tilanteesta Smejkalille kahden minuutin rangaistus väkivaltaisuudesta. Jasekia ei nähty enää kentällä tilanteen jälkeen.

Hetken ajan vieraat pääsivät pelaamaan neljällä kolmea vastaan, mutta sen kipeästi kaipaamaat onnistumiset jäivät puuttumaan. Heti perään se joutui kestämään kolmen minuutin alivoiman, mutta lahtelaisten ylivoima puolestaan haki ottelussa itseään, varsinkin kun sen yksi kapellimestareista uupui. Sarjan paras alivoima näytti pariin otteeseen vaarallisuutta vastahyökkäyksissä, mutta Larmi piti eron edelleen kahdessa maalissa.

Pelicansin peliä oli leimannut harhasyötöt ja huolimattomuus. Nämä seikat paistoivat läpi myös ottelun toisessa erässä. Kotijoukkuetta oli pitänyt pystyssä hienosti maalilla pelannut Larmi. Kahteen ensimmäiseen erään lahtelaismaalivahdille kertyi peräti 27 torjuntaa.

Lahtelaisten onnistumiset kortilla illan ottelussa

Pelicans haki vimmatusti kavennusosumaa ottelun kolmannessa erässä, mutta viimeistelyn laatu ei ollut riittävää illan kamppailussa. Suurin osa lahtelaisten laukauksista painui ohi, ja loput nappasi HPK:n maalivahti varmasti kiinni.

Michael Jolyllä oli erinomainen paikka sinetöidä illan ottelu lopullisesti, kun erää oli jäljellä reilut seitsemän minuuttia, mutta kultaista kypärää kantanut kandalainen ei onnistunut siirtämään läpiajosta hämeenlinnalaisia kolmen maalin karkumatkalle.

Tunteet kuohahtivat vielä aivan ottelun loppuhetkillä, kun peliä oli jäljellä noin kolmisen minuuttia. Ossi Ikosen hanska osui Kangasniemeä kasvoihin, mikä jäi tuomareilta  huomaamatta. Smejkal kimpaantui tästä Ikoselle kahden minuutin rangaistuksen arvoisesti. Näin lahtelaisten loppukiri samalla hankaloitui entisestään, kun tšekki oli tilanteessa ainoa, joka lähti istumaan rangaistusta.

Joel Janatuinen pääsi viimeistelemään tyhjään maaliin ottelun loppunumeroiksi 3−0, ja näin HPK katkaisi samalla neljän ottelun tappioputkensa. Samalla Arto Laatikainen sai juhlaottelustaan palkinnoksi joukkueeltaan voiton.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo