HIFK:n kymmenennen kerran peräkkäin runkosarjassa voittanut Pelicans sai käännettyä vähämaalisen ottelun itselleen voittomaalikilpailussa

LIIGA / Raportti
Miro-Pekka Saarelainen avasi maalihanat Lahdessa.
Kuva © Ari Lehtola
Voittomaalikilpailuun venynyt ottelu kääntyi lopulta Pelicansin 2–1-voittoon. Vahvasti hyökännyt HIFK ei yhtä maalia lukuun ottamatta löytänyt keinoja ohittaa maalivahti Atte Tolvasta, joka toimi Pelicansin voiton takuumiehenä.
Lähtökohdat 

Kotijoukkue Pelicans lähtee vuoden viimeiseen otteluun allaan edellisviikon jatkoaikavoitto HIFK:sta sekä tappio Kärpille. Pelicans hakee perjantai-illassa kymmenettä peräkkäistä runkosarjavoittoa HIFK:sta, joka on runkosarjassa viidentenä. Kyseessä on jälleen tärkeät pisteet Pelicansille, koska pudotuspeliviiva karkasi viikonlopun aikana lisää lahtelaisten osalta.

Maalivahtipelaaminen 

Maalivahti Atte Tolvasen putki aloittavana maalivahtina jatkui, sillä tämä ottelu oli herralle jo kymmenes peräkkäinen tolppien välissä. Huippuottelun tolppien välissä pelannut Tolvanen nollasi kerta toisensa IFK:n maalintekoyritykset. 31 kertaa torjunut Tolvanen päästi ainoastaan yhden maalin selkänsä taakse.

Puolustuspelaaminen 

Kotijoukkueen puolustuspelaaminen oli puolustusalueella vietettyyn aikaan nähden varsin mallikasta. Suurin osa IFK:n maalipaikoista syntyikin suorista hyökkäyksistä. Toisen erän ensimmäisen kympin Pelicans oli lähes kokonaan puolustuskannalla, mutta selviytyi siitä uhrautuvasti puolustaen. Fyysinen elementti oli myös ottelussa vahvasti mukana.

Eteenpäin puolustaminen oli tahdikasta, sillä joukkue tunnisti hyvin, milloin kannattaa antaa painetta IFK:n avauspelin häiritsemiseksi. Paineistamisella Pelicans sai kiekonriistoja aikaiseksi ja pääsi sitä kautta paremmin hyökkäyspeliin kiinni.

Hyökkäyspelaaminen 

Pelicansin hyökkäyspelaaminen ei synnyttänyt maalipaikkoja yhtä paljon kuin vierasjoukkueen, mutta se oli aiempiin otteluihin verrattuna paremmalla tasolla. Toisen erän huonoa alkupuoliskoa lukuun ottamatta Pelicansin ei tarvinnut tyytyä vain puolustamiseen, vaan se sai käännettyä ottelun painopistettä hyökkäyspäähän. Joukkue lisäsi hieman aiempaa enemmän tilanteiden kontrollointia, mutta selvästi turkoosinutut halusivat kääntää peliä nopeasti IFK:n päätyyn.

Erikoistilanteet 

Ylivoimapelin Pelicans sai rauhoittumaan, mutta ylivoimaviisikot eivät saaneet sahattua syötöillä vastustajan alivoimaneliötä halki.

Kotijoukkueen alivoima nollasi IFK:n ylivoiman laadukkaasti. Etenkin jatkoajan alivoima oli erittäin mallikasta työtä, ja alivoimapelaajat saivat syöttöjä hyvin katki.

Lähtökohdat 

Viidestä edellisestä ottelusta vain kaksi voittanut HIFK lähtee Lahden perjantai-iltaan vahvistamaan paikkaansa kuuden sakissa. Punanuttujen erikoistilanteiden lukema viiden ottelun kuntopuntarissa on yhteenlaskettuna yli sata. Pelicansin vastaavat lukemat ovat huomattavasti heikommat, joten erikoistilanteet tulevat nousemaan isoon rooliin.

Maalivahtipelaaminen 

Frans Tuohimaan ottelu ei ollut helpoin mahdollinen. Vain 13 kertaa torjunut maalivahti ei päässyt tekemään töitä yhtä paljon kuin virkaveljensä toisessa päässä, mutta selvitti maalia kohti tulleet laukaukset hyvin.

Puolustuspelaaminen 

Vierasjoukkue puolusti hyvin niin omalla alueella kuin keskialueella. Pelicansin oli vaikeuksia kahden ensimmäisen erän aikana päästä maalipaikoille, sillä HIFK puolusti keskustaa erinomaisesti. IFK:n pelaamisessa oli selkeä kaksivaiheisuus, ja joukkueen pelaajat tunnistivat hyvin, kannattaako vetäytyä vai paineistaa.

Hyökkäyspelaaminen 

IFK hallitsi ottelua hyökkäyspelin osalta varsin suvereenisti. Joukkue sai läpi ottelun lukuisia hyökkäyspään pyörityksiä ja laukauksia aikaiseksi, mutta siitä huolimatta maalit antoivat odottaa itseään. Etenkin punanuttujen toisen erän alku oli todella vahva hyökkäyspelillisesti. Joukkue vyöryi kerta toisensa jälkeen lahtelaisten päätyyn ja loi vaarallisia paikkoja.

Joukkue hallitsi hyvin pelin rytmejä ja hyökkäsi pääosin viisaasti kiekon kanssa, Pelicansin puolustaessa keskialuetta. Runsaasti maalipaikkoja luonut IFK kuitenkin joutui pettymään kerta toisensa jälkeen, kun huippuillan torjunut Atte Tolvanen nollasi lähes kaikki yritykset.

Erikoistilanteet 

HIFK:n ylivoima oli läpi ottelun erittäin vaarallinen monipuolisten vaihtoehtojen vuoksi, mutta kiekko ei löytänyt tietään maaliin asti.

Vieraiden alivoimaneliö piti läpi ottelun, eikä Pelicans saanut sitä ylivoimayrityksillään rikottua. Alivoimapelaajat puolustivat erittäin tiiviisti, eikä päästänyt poikkisyöttöjä neliön läpi.

Ottelun ratkaisu 

Jatkoajan alivoiman selvitettyään Pelicans sai ottelun venytettyä voittomaalikilpailuun asti, missä Jesse Ylönen toimi ratkaisijana.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo