Pelicans voitti Ässät kotonaan − Tunnerikkaasta kamppailusta ei tapahtumia puuttunut

LIIGA / Raportti
Ottelun erikoisin tilanne liittyi Atte Tolvaseen, kun toisessa erässä häneltä irtosi patja jalasta.
Kuva © Ari Lehtola
Toisen ottelun peräkkäin voittanut Pelicans kaatoi Ässät 4−2-lukemin tunnerikkaan ottelun jälkeen. Ässien avausmaali herätti runsaat reaktiot Pelicans-leirissä ja tuon osuman jälkeen kamppailupelaaminen erityisesti maalien edustoilla lisääntyi.
Lähtökohdat 

HIFK:n voittolaukauskilpailussa maanantaina voittanut Pelicans sai tililleen tärkeät pisteet, mutta menetti pelaajia kokoonpanosta, joskin tulijoitakin löytyi. Lainasopimuksella pelannut Ossi Ikonen siirtyi SaiPan riveihin, Alex Lintuniemi loukkaantui HIFK-ottelussa ja Topi Jaakola on myös pois illan kokoonpanosta. Heitä korvaa HIFK:sta Lahteen saapunut Elias Ulander, niin ikään lainasopimuksella, sekä kokoonpanoon nousseet Matteo Pietroniro ja Jarkko Pynnönen.

Maalivahtipelaaminen 

Atte Tolvanen pelasi jälleen hyvän ottelun torjuen 24 kertaa ja päästämällä kaksi maalia selkänsä taakse. Ässien avausmaalille maalivahti ei mahtanut mitään, sillä aiemmin tilanteessa häneltä oli irronnut patja jalasta. Maali hyväksyttiin ja kyseisen osuman jälkeen Tolvanen ei katsonut hyvällä Ässien pelaajia, jotka tulivat hänen maalilleen.

Puolustuspelaaminen 

Pelicans esiintyi avauserässä vahvasti puolustamisen näkökulmasta. Joukkue puolusti omalla alueella tiiviisti keskustaa ja piti Ässät laidoilla, missä kotijoukkue oli vahva jämäkän kamppailupelin myötä. Pelicans puolusti myös keskialuetta reilusti. Tosin aina kun siihen oli sauma, Pelicans paineisti aktiivisesti, jota kautta se aiheutti ongelmia Ässien avauspelille ja sai riistojakin aikaiseksi. Pelicans piti Ässät läpi ottelun pois maalipaikoilta, mikä oli avainasemassa kotijoukkueen voiton kannalta.

Hyökkäyspelaaminen 

Pelicans sai pelin alusta lähtien hyvin hyökkäyspelistään kiinni ja sai painetta luotua Ässien päätyyn. Keskialue ylittyi näppärästi levityssyötöillä, aina kun Ässien keskialueen puolustuksesta rako löytyi. Pelicans tykkäsi muutenkin kääntää peliä nopeasti ylöspäin. Hyökkäysalueella kiekottomien pelaajien paikanvaihtopelaamisesta esimerkkinä toimi kotijoukkueen 2–0-maali, missä puolustaja Miihkali Teppo oli noussut maalin eteen ja löi rebound-kiekon sisään. Kotijoukkue onnistui luomaan tasaviisikoin enemmän maalipaikkoja kuin Ässät.

Erikoistilanteet 

Pelicans löi alkutahdit ottelulle ensimmäisellä ylivoimalla, kun Juhamatti Aaltonen löysi takatolpille hiipineen Hannes Björnisen, joka sijoitti kiekon maaliin.

Alivoimalla Pelicans oli melko passiivisen ja piti vain neliön tiiviinä. Pelicans joutui kuitenkin antautumaan alivoimalla kahteen otteeseen, toisen kerran erikoisen tilanteen seurauksena, mitä edelsi maalivahti Tolvasen patjan irtoaminen jalasta.

Lähtökohdat 

Viimeisestä viidestä ottelusta kolme ottelua voittanut Ässät on niukasti kymmenen parhaan joukossa, sillä matkaa 11. sijaan heillä on vain kaksi pistettä. Kyseessä on siis jälleen tärkeät pisteet Ässille, ja täysi pistepotti Lahdesta antaisi lisää tilaa hengittää.

Maalivahtipelaaminen 

Ässien maalivahti Daniil Tarasov pelasi erinomaisen ottelun, vaikka joutui antautumaan kolmeen otteeseen, kun torjuntoja kertyi 20 kappaletta. Yksikään maali ei mennyt Tarasovin piikkiin ja hän antoi omalla työskentelyllään joukkueelleen mahdollisuuden voittoon.

Puolustuspelaaminen 

Ässät jäi ottelun aikana liian helposti pitkiin pyörityksiin omalle alueelle. Joukkue taklasi ja kamppaili kovaa, mutta esimerkiksi Pelicansin 2–0-maalissa Ässien puolustaja hävisi maalineduskamppailun, jonka seurauksena maali syntyi. Kolmannessa erässä Ässien pelaamista leimasi ylipelaaminen, mikä ilmeni Pelicansin useammalla ylivoimahyökkäyksellä.

Hyökkäyspelaaminen 

Ässät pyrki läpi ottelun rytmittämään peliään ja saikin hallittuja hyökkäyksiä hyökkäysalueelle. Kuitenkin hyökkäysalueella joukkueella oli vaikeuksia päästä maalipaikkoihin, Pelicansin laadukkaan puolustuspelin ansiosta.

Ässät oli avauspelinsä kanssa ajoittain vaikeuksissa, kun Pelicans paineisti kovaa päälle. Avausmaalinsa jälkeen Ässät sai virtaa hyökkäyspeliinsä ja pääsi kääntämään peliä laadukkaammin hyökkäysalueelle, mutta maalipaikkojen vähyys ja tehottomuus tasaviisikoin vaivasi läpi ottelun.

Kolmannen erän ylivoimamaalin johdosta Ässät sai kiriä aikaiseksi, mutta se ei riittänyt loppuun asti.

Erikoistilanteet 

Porilaisten ylivoimalla kiekko liikkui alakolmiolla ja vaarallisimmat paikat tulivat ripareista. Ässät laukoikin ylivoimalla aktiivisesti ja joukkue onnistui myös tekemään illan molemmat maalinsa ylivoimalla.

Ässien alivoima pelasi melko passiivisesti ja tyytyi pelaamaan syvältä. Joukkue joutui jäähylle ainoastaan avauserässä, kun puolustaja Olli Vainio otti 2+2-minuuttisen korkeasta mailasta.

Erikoista 

Ässien avausmaalia edelsi tilanne, missä Pelicansin maalivahti Tolvanen menetti patjansa toisesta jalasta maalinedustalla tapahtuneen kontaktin takia, mutta tuomarit eivät tilannetta huomanneet. Videotarkistuksen jälkeen tuomio oli, että tilanteessa ei tapahtunut maalivahdin häirintää ja maali hyväksyttiin.

Ottelun ratkaisu 

Päätöserässä Jesse Ylönen pääsi iskemään kiekon verkkoon kaksi kertaa, joista toinen oli tyhjään maaliin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo