Tappara kirves teroitettuna toiseen erään — Kristian Kuuselan salamamaali käänsi pelin Äijänsuolla

Tapparaa jatkaa Liigan kärkipaikalla perjantain pelien jälkeen.
Kuva © Saana Hakala
Täydellisesti avauserää hallinnut Lukko joutui toisen erän alussa nopeasti takaa-ajajaksi. Lopulta se ei kyennyt vastaamaan Tapparan rynnistykseen.
Lähtökohdat

Lukko tuli Tappara-otteluun hyvistä lähtökohdista. Raumalaiset pääsivät haastamaan sarjakärkeä itseluottamusta täynnä, kun alla oli vapauttavat voitot Ilveksestä ja Pelicansista. Lisämotivaatiota Äijänsuon perjantai-iltaan toi viime keväänä Tapparalle hävitty puolivälieräsarja.

Maalivahtipelaaminen

Kaikki Lukon pelit tällä kaudella tähän asti torjunut Oskari Setänen jatkoi tolppien välissä. Peli oli Setäselle vaikea, sillä ensimmäisen kaksikymppisen aikana kiekot olivat varsin helppoja pysäytettäviä, mutta toisessa erässä Tappara taas pääsi helposti vaaranpaikoille. Tapparan kolmas osuma livahti helpohkon oloisesti haaroista selän taakse.

Puolustuspelaaminen

Lukon puolustuspelaaminen testattiin ensimmäisen kerran kunnolla vasta toisessa erässä. Pekka Virta ei voinut antaa omilleen kovin korkeaa arvosanaa kakkoserästä. Tappara pääsi luvattoman helposti sahaamaan poikkisyötöillä Lukko-puolustusta puhki, ja raumalaiset maksoivatkin näistä uinahduksista takaiskujen muodossa.

Hyökkäyspelaaminen

Kotijoukkue aloitti pelin hyvällä liikkeellä ja kiekko siirtyi sujuvasti lavasta toiseen. Murtavan syöttölinjan löytäminen Tapparan tiiviin viisikon keskeltä tuotti kuitenkin tuskaa ja Lukon täydellisestä avauserän hallinnasta huolimatta ensimmäiset laadukkaat maalipaikat siunaantuivat vasta erän päätöshetkillä Toni Koivistolle ja Ponthus Westerholmille.

Lukko kadotti otteen toisessa erässä, eikä saanut sitä pieniä hetkiä lukuunottamatta tämän jälkeen enää takaisin.

Erikoistilanteet

Alivoimapelaaminen oli mallikasta ja raumalaisten ainokainen näki päivänvalon miesvajaalla, kun Ponthus Westerholm viimeisteli Justin Danforthin tarjoilusta ylivoimahyökkäyksen päätteeksi.

Lähtökohdat

Jukka Rautakorven miehistön Liiga-kausi on käynnistynyt erinomaisesti. Ilves kaatui avauskierroksella täpötäydessä Hakametsässä värikkäiden vaiheiden jälkeen. JYP sai taipua seuraavana päivänä Jere Karjalaisen jatkoaikamaalilla ja keskiviikkona Ässät otti lukua Isomäellä selkein numeroin 0–5.

Porissa huilannut Christian Heljanko palasi Tapparan maalinsuulle. Töitä riitti alusta lähtien ja avauserässä 13 kertaa kiekon edessä ollut Heljanko piti Kirvesrintoja pystyssä. Heljanko oli ottelun paras pelaaja ja kirjautti voitossa 25 torjuntaa.

Tappara lähestyi peliä erittäin tarkan pelaamisen kautta. Kiekon alla oli toistuvasti kolmestä neljään valkopaitaa ja Lukolla oli vaikeuksia pelata trapin ohi. Pelin edetessä pakka alkoi rakoilemaan ja Lukko etenemään entistä paremmin maalipaikoille. 1–3-maalin jälkeen Tapparan trap palasi takaisin alun erinomaisuuteensa.

Käytännössä ilman hyökkäyspeliä ensimmäisen erän pelannut Tappara löysi toisen erän aloituskiekon jälkeen vasemmalta poikittaissyötöllä tilaa ja Kristian Kuusela tälläsi vieraat johtoon vain 10 sekunnin pelin jälkeen. Ruotsalaispuolustaja Alexander Ytterell tuplasi johdon hetkeä myöhemmin hyvin vastaavalla maalilla. Maali oli Ytterellin ensimmäinen Liigassa. Vieraiden parhaat hetket hyökkäyssuuntaan osuivatkin toisen erän alkuun ja päätöserän jälkimmäiselle puoliskolle.

Juhani Jasu kävi poimimassa järjestään puolustuspään aloitukset omille, jotka helpottivat erityisesti alivoimapelaamista. Tappara antoi Lukon siirrellä pakkopeliään rauhassa ja tiiviin alivoimanelikon murtaminen oli lähes mahdotonta. Vedot tulivat viivasta ja painautuivat joko ohi tai erinomaisesti torjuneen Christian Heljangon marjaosastolle.

Jos Tapparan alivoima toimi, niin ylivoiman kanssa olikin sitten enemmän ongelmia. Oma ylivoimakuvio ei tahtonut pysyä kasassa, syötöt olivat vaikeita ja Lukko pääsi jopa rokottamaan alivoimalla kiekonmenetyksen jälkeen.

Erikoista

Tappara oli ajoittain täydellisen hukassa oman ylivoimapelaamisensa kanssa. Lukko teki ainoastaan yhden alivoimamaalin, mutta aineksia oli useampaankin onnistumiseen.

Ottelun ratkaisu

Lukon tasoitus roikkui ilmassa kolmannen erän alussa. Lukko otti kuitenkin jäähyn väärästä vaihdosta, jonka juuri umpeuduttua Charles Bertrand rokotti raumalaisia 1–3 osumallaan.