Tappara-Lukko, ottelusarjaraportti: Heljangon huipputorjunnat siivittivät Tapparan toiseen perättäiseen voittoon

LIIGA / Raportti
Anton Levtchi oli kahdella maalillaan yksi illan ratkaisijoista.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Tapparan ja Lukon jo tutuksi tulleet pudotuspelikohtaamiset saivat jatkoa lauantaina Raumalla, jossa pelattiin puolivälieräsarjan toinen osaottelu. Tappara oli jälleen parempi luvuin 3-2, mutta saa kiittää voitosta etenkin erinomaisesti pelannutta maalivahtiaan Christian Heljankoa.
Lähtökohdat 

Kotijoukkue Lukko joutui eilen taipumaan sarjan avausottelussa Hakametsässä lukemin 3-2. Paikoitellen se pystyi kuitenkin haastamaan sarjakakkosen Tapparan varsin miehekkäästi, joten myös toisesta osaottelusta oli lupa odottaa tasaista.

Maalivahtipelaaminen 

Lukon maalia jälleen vartioinut Lassi Lehtinen pelasi perjantain tapaan perusvarman ottelun ja antoi torjunnoillaan joukkueelleen mahdollisuuden voittoon. Ei voinut vierasjoukkueen maaleille mitään, joista ensimmäinen syntyi ohjauksen seurauksena, toinen takatolpalta ja kolmas maalin edustalta. Ei saanut liialti apuja joukkueensa puolustukselta kahdessa ensimmäisessä erässä, mutta otti silti tärkeitä koppeja.

Puolustuspelaaminen 

Lukon puolustus päästi Tapparan jopa yllättävänkin helposti parhaille maalipaikoille etenkin kahdessa ensimmäisessä erässä, mikä kostautui kolmen takaiskumaalin muodossa. Etenkin Tapparan kärkiketjujen hyökkääjät Jan-Mikael Järvisen johdolla olivat kotijoukkueen puolustukselle paikoitellen liian liukkaita pideltäviä. Loppua kohden raumalaisten puolustuspelaaminen kuitenkin parani, kun koko joukkueen pelaamisen taso nousi.

Hyökkäyspelaaminen 

Lukon hyökkääjät olivat tamperelaiskollegoidensa varjossa etenkin avauserässä, mutta ottelun edetessä kotijoukkueen hyökkäyspelaaminen piristyi. Toisessa erässä myös joukkueen kuparinen rikkoutui, kun Tapio Laakso napautti kiekon maaliin Tapparan Jere Karjalaisen epäonnisesta syöttöyrityksestä. Kolmannessa erässä huippupaikoja alkoi syntyä lähes liukuhihnalta, mutta tasoitusmaali jäi silti haaveeksi.

Erikoistilanteet 

Lukko onnistui kertaalleen ylivoimamaalin teossa, mutta Justin Danforthin ensimmäinen pudotuspeliosuma jäi lopulta laihaksi lohduksi. Ottelun lopussa joukkueelle tarjottiin tasoitusmahdollisuutta jopa kahden miehen ylivoimalla, mutta Tappara-vahti Christian Heljanko veti tällä kertaa pidemmän korren. Vähäiset alivoimansa joukkue hoiti erinomaisesti päästämättä maaliakaan.

Lähtökohdat 

Tappara palasi eilen yli viikon tauon jälkeen kaukaloon ja aloitti puolivälierät heti voitolla. Joukkueen esitys Hakametsässä oli ensimmäisen erän jälkimmäistä puoliskoa lukuun ottamatta varsin ehjä, joten joukkue lähti varmasti luottavaisin mielin sarjan toiseen osaotteluun Raumalle. 

Maalivahtipelaaminen 

Kentän kuningas oli ehdottomasti Tapparan maalia toistamiseen peräkkäin vartioinut Christian Heljanko. Jos vielä runkosarjassa miehen otteissa oli ajoittain havaittavissa pientä ailahtelua, ei siitä ole kahdessa ensimmäisessä pudotuspeliottelussa ollut enää tietoakaan. Oli aseeton kotijoukkueen maaleissa, mutta otti monta huipputorjuntaa ottelun lopussa, kun Lukko pääsi pitkään pyörittämään kahden miehen ylivoimaa. Otti pelkästään päätöserässä peräti 22 torjuntaa.

Puolustuspelaaminen 

Tapparan puolustusosasto jatkoi lauantaina siitä, mihin se perjantaina Hakametsässä jäi ja piti kotijoukkueen tehokkaasti poissa vaarallisimmilta tekopaikoilta kaksi ensimmäistä erää. Päätöserässä tiivis puolustuslinja alkoi kuitenkin rakoilla ja Lukko-hyökkääjät saivat huomattavasti enemmän tilaa hyökkäystensä rakenteluun. Lopussa vierailijoiden puolustuspelaamista hankaloittivat myös avainpelaajien jäähyt, mutta etenkin Tuukka Mäntylä ja Toni Utunen hoitivat puolustusvelvoitteensa kunnialla. 

Hyökkäyspelaaminen 

Ottelun alussa Tappara oli kotijoukkuetta aktiivisempi kiekon kanssa, mikä palkittiin kahdella Anton Levtchin viimeistelemällä maalilla. Kaiken kaikkiaan Tappara hallitsi pelivälinettä ensimmäiset kaksi ja puoli erää, jonka aikana vierailijat onnistuivat luomaan myös useamman pitkän hyökkäyksen Lukon puolustusalueella. Ottelun lopussa hyökkäyspeli kuitenkin passivoitui, kun kotijoukkue haki vimmatusti tasoitusta.

Erikoistilanteet 

Tappara pääsi kahdesti yrittämään maalintekoa ylivoimalla, mutta ei saanut paikoitellen näyttävistäkin syöttöketjuista huolimatta tulosta aikaan. Joutui antautumaan alivoimalla kertaalleen, mutta kesti lopussa Lukon kahden miehen ylivoiman. 

Ottelun ratkaisu 

Lukolle tarjottiin ottelun lopussa mahtava tilaisuus tulla tasoihin kahden miehen ylivoimalla, kun sekä Ben Blood että Veli-Matti Vittasmäki ottivat jäähyn mieheen kolmen sekunnin sisään. Hyvistä yrityksistä huolimatta Lukko ei kuitenkaan onnistunut ohittamaan huippuottelun pelannutta Christian Heljankoa, joka takasi torjunnoillaan Tapparalle toisen kiinnityksen välieräpaikkaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Ottelusarjan muut raportit

Tappara−Lukko, ottelusarjaraportti: Tampereella päästiin heti pudotuspelikiekon ytimeen − Tapparalle avausvoitto

Tapparan ja Lukon välisen puolivälieräsarjan avausottelu tarjoili viihdyttävää pudotuspelikiekkoa, jossa vuoden ajalle tyypillisesti myös tunteet olivat pinnassa. Lukon tehokkaan avauserän jälkeen Tappara nousi kotivoittoon.

Tappara

Lähtökohdat

Runkosarjan kakkossijan napannut Tappara lähti otteluun ennakkosuosikkina. Se oli saanut ladata akkuja runkosarjan jälkeen ja pääsi pudotuspeleihin Otso Rantakaria lukuunottamatta parhaalla kokoonpanollaan.

Maalivahtipelaaminen

Christian Heljangolle pelin alku oli vaikea, sillä laukauksia tuli harvakseltaan ja kun niitä tuli, tuli kerralla useampi. Arttu Ilomäen osumien edessä nuorukainen oli suhteellisen voimaton. Pelin edetessä Heljanko kuitenkin osoitti, miksi lähti aloittavana maalivahtina pudotuspeleihin muutamilla huipputorjunnoilla.

Puolustuspelaaminen

Tappara sai pidettyä keskialueen puolustuspelillään Lukon aisoissa, mutta raumalaisten päästessä hyökkäysalueelle alkoivat vaikeudet. Molemmissa avauserän osumissa Ilomäki oli aivan vapaana maalipaikoilla.

Hyökkäyspelaaminen

Hyökkäyspelissä Tappara pyöritti vahvasti neljällä ketjulla. Lukko näytti olevan jatkuvasti potkun perässä liukkaasti liikkuneita ja hyvin kiekkoa suojanneita tamperelaisia vastaan. Avauserässä pyöritys ei vielä johtanut tehoihin, mutta sitten verkko alkoi heilua erityisesti tarkkojen poikittaissyöttöjen seurauksena. 

Erikoistilanteet

Tapparan ylivoima oli pienten käynnistymisvaikeuksien jälkeen tehokasta. Myös ottelun avausosuma syntyi ylivoimalla, kun Teemu Suhosen laukaus kimposi maalin eteen parkkeeranneen Jarkko Malisen kautta verkkoon.

Vastaavasti kirvesrintojen alivoimapeli oli tiivistä ja uhrautuvaista Heljangon hoidellessa loput.

Lukko

Lähtökohdat

Lukolla oli rasitteenaan JYPiä vastaan pelattu pudotuspelien ensimmäisen kierroksen ottelusarja, joka venyi täysien kolmen ottelun mittaiseksi. JYP-sarjassa raumalaisten ase oli liike, joka oli lopulta jyväskyläläisille liikaa.

Maalivahtipelaaminen

Lassi Lehtisellä ei ollut paljoa tehtävissä Tappara-maaleissa. Ensimmäinen osuma muutti suuntaa maalin edestä, kaksi seuraavaa syntyivät suoraan poikittaissyötöstä. 20-vuotias Lukko-vahti hoiteli hommansa vakuuttavasti, joskin oli muutaman kerran hieman vaikeuksissa mailapelinsä kanssa.

Puolustuspelaaminen

Lukko joutui omassa päässään usein melkoisen jyrän alle. Raumalaiset joutuivat liian usein selviytymään ja varjelemaan aluettaan, mikä kuormitti pelaajia. JYP-sarjassa joukkueen etuna ollut liike ei ollut tällä kertaa Lukon puolella, vaan haasteita oli.

Hyökkäyspelaaminen

Lukko oli avauserässä Tapparaa potkun perässä, eikä koko hyökkäyspeliä edes juuri ollut ottelun alussa. Paikat saadessaan raumalaiset, tarkemmin sanottuna Arttu Ilomäki, iskivät kuitenkin tappavan tehokkaasti kiekkoa yläkulmaan.

Erikoistilanteet

Raumalaiset eivät saaneet alivoimallaan pidettyä Tapparan poikittaissyöttöjä kurissa ja maalinsa edustaa turvattuna. Esimerkiksi isäntien kultakypärä Kristian Kuusela ja maalin tehnyt Jere Karjalainen olivat täysin vapaina takatolpalla.

Omalla ylivoimallaan Lukko ei muutamasta hyvästä myllytyksestä huolimatta saanut tulosta aikaan ja Heljankoa riittävästi haastettua, vaan usein laukaukset tulivat pienistä kulmista.

Erikoista

Lukon molemmat maalit olivat samojen miesten käsialaa, kun Tarmo Reunanen tarjoili syötön ja Arttu Ilomäki viimeisteli. Erityisesti jälkimmäinen maali oli kaunis, kun Reunasen hieno syöttö vapautti Ilomäelle tilaa vähintään yhtä komeaan rystynostoon.

Ottelun ratkaisu

Tappara oli pienissä asioissa parempi, mikä johti siihen, että Lukko jäi jälkeen avauserän tehohetkensä jälkeen. Kotivoitto oli ehdottomasti ansaittu.

Otteluvideo