Lukon alivoimataika liikaa KooKoolle − Koivistoinen heilutti verkkoa kahdesti

Lukko on sarjakärki.
Kuva © Joonas Kämäräinen
Eetu Koivistoinen osui kahdesti, kun Lukko kukisti KooKoon kotonaan lukemin 4−1. Ennen ottelun alkua saatiin vielä kerran muistella eilen 900. liigaottelun pelannutta Toni Koivistoa.

KooKoo matkusti lauantai-illan kamppailuun Äijänsuolle Lukon vieraaksi. Ottelu oli kummallekin joukkueelle viikon toinen. Viikon ensimmäisessä pelissään keskiviikkona KooKoo kärsi kotitappion Pelicansia vastaan, kun Lukko sen sijaan kävi eilen hakemassa pisteet kotiin Helsingistä.

Ottelun alkuhetkiä sävytti kummankin joukkueen epävarmuus, vaikka intensiteettiä ja vauhtia mukana olikin. KooKoo pyrkikin voimakkaalla karvauspelillä tukahduttamaan Lukon avauspelaamisen. Lukko käytti kuitenkin avauserässä tehokkaasti maalipaikkansa hyödyksi.

Lukon tehokkuus sekä heikko ylivoima KooKoon riesana

KooKoo sai ensimmäisen ylivoimamahdollisuuden jo aivan ottelun alussa. Joukkue ei saanut rivejään kuntoon, vaan Lukon aktiivinen alivoima sekä ylhäältä prässääminen purivat. Ensimmäisen ylivoiman aikana nähtiin vain yksi laukaus maalia kohden. Vain reilut puolisen minuutti jäähyn päättymisen jälkeen Lukko pääsi iskemään illan avausmaalin − oikeastaan koko ottelun ensimmäisestä kunnollisesta maalipaikasta. Ville Heinola sai karvattua kiekon maalin takana ja pääsi syöttämään limpun itsensä vapaaksi pelanneelle Eetu Koivistoiselle, joka iski kauden neljännen maalinsa. Maaliin lisättiin toiseksi syöttäjäksi ruotsalaispuolustaja Robin Press.

KooKoo oli ottelussa hyvin mukana, ja sai karvaamalla luotua hyviä tekopaikkoja, mutta aivan maaliin saakka ne eivät suuntautuneet. Reilut viisi minuuttia ennen ensimmäisen erän loppua nähtiin KooKoon erän paras maalipaikka, kun Ahti Oksanen syötti kiekon toiseen aaltoon, mutta Lassi Lehtinen sai pidettyä maalinsa puhtaana.

KooKoolle tarjottiin erän loppuun vielä toinen ylivoima, kun Kristián Pospíšil lähti istunnolle estämisestä. Aloituksesta kiekko kimposi siniviivalle, mistä Sebastian Repo sai sen haltuunsa päästen yrittämään maalintekoa läpiajosta. Victor Brattström sai torjuttua ensimmäisen yrityksen, mutta oli voimaton yrittäessään venyä tuplatorjuntaan. Koivistoinen nousi maalille ja sai lyötyä reboundin sisään ja näin iskettyä illan toisen maalinsa. Lukon maalia vartioineelle Lehtiselle kertyi kuusi torjuntaa ja virkaveli-Brattströmille viisi.

Kiekkoa suoraviivaisesti maalille

Toisessa erässä KooKoo alkoi kuljettamaan kiekkoa suoraviivaisemmin kohti maalia, saaden sitä kautta luotua monia maalipaikkoja. Toisen erän alussa Lukko sai ensimmäisen ylivoimamahdollisuutensa, eikä peli ei meinannut rauhoittua, kun KooKoo hyökkäsi aktiivisesti päälle. Lopulta kuitenkin aivan ylivoiman loppuhetkillä Vili Saarijärvi huomasi takatolpalla olleen Anrei Hakulisen. Laitahyökkääjä kuritti vanhaa seuraansa  ajassa 23.10.

Hetkeä myöhemmin KooKoo sai oman mahdollisuutensa, mutta saman kaavan toistuessa kiekkoa ei saatu ylivoiman puitteissa maaliverkkoihin saakka. KooKoo sai pelistä paremmin otetta ja piti kiekkoa enemmän hallussaan.

KooKoolla oli erässä myös yksi läpiajon paikka, mutta Lukon puolustus hoiti tilanteen. KooKoon neloskenttä sai luotua painetta Lukon maalille, ja kiekko pyöri jo vaarallisesti maalinedustalla. Lopulta alle kolme minuuttia ennen toisen erän loppua Trevor Mingoia sai lyötyä kiekon häkkiin kolmannen kerran tällä kaudella Martin Bergerin sekä KooKoon kultakypärän Kasper Björkqvistin esityöstä. Jo ennen maalin syntyä Berger pääsi tulittamaan viivasta. Lukon maalivahti ei kyennyt näkemään mitään KooKoon näyttäessä osaamistaan vahvasta maskipelaamisesta. 43 sekuntia ennen erän päättymistä Linus Nyman passitettiin Lukosta jäähylle, jolloin KooKoo pääsi aloittamaan viimeisen erän ylivoimalla.

Lukon sadan prosentin alivoima piti

Lukko ei ollut aiemmissa otteluissa päästänyt alivoimalla vielä yhtäkään maalia, ja maali pysyi puhtaana myös KooKoota vastaan. Erän alussa on tunnetusti hankalaa saada ylivoimapeliä käyntiin, mutta Lukko piti aktiivisella pelaamisellaan KooKoon poissa kaikkein vaarallisimmalta maalintekosektorilta. Ylivoiman jälkeen momentum siirtyi KooKoolle ja Lehtinen otti Lukon maalilla tärkeitä torjuntoja kotijoukkueen kannalta ja piti lukemat edelleen 3−1:ssä.

Momentum pysyi KooKoolla myös sen pelatessa alivoimaa. Lukko ei saanut Alexander Bonsaksenin jäähyn aikana luotua vaarallisia tekopaikkoja. KooKoo löi viimeisessä erässä koko ajan kiekkoa hyökkäyspäätyyn ja yritti käynnistellä kiriään, mutta se selkäranka katkesi viimeistään ajassa 52.02. Läpi ottelun loistavasti KooKoon maalilla esiintynyt Brattström ei saanut kiekkoa haltuunsa. Kultakypärä Aleksi Saarela ei erehtynyt, vaan painoi kiekon yläpeltiin ja lukemiksi 4-1 Roni Seväsen sekä Vili Saarijärven saadessa syöttöpisteet. Enempää maaleja ei ottelussa nähty, vaan Lukko otti kauden viidennen voittonsa ja KooKoo joutui lähtemään kotimatkalle tyhjin käsin.