"Mä en pääse kiekkoon", totesi JYP − Lukko niitti pelin nopeasti nippuun

LIIGA / Raportti
JYPin ja Mikko Mäenpään ilta oli jälleen synkkä.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Lukon ja JYPin taisto pisteistä oli ohi ennenkuin se ehti alkaakaan. Alkutahdit iskettiin 29 sekunnin kohdalla ja ensimmäisen erän jälkeen lukemat olivat 4−0. Loppulukemat tulivat vieläkin rumemmiksi.
Lähtökohdat 

Lukko lähti otteluun peräti 13 ottelun pisteputkessa ollen sarjan kuumin joukkue. Poissaolijoiden liuta oli ulkomaalaisten saralla melkoinen, kun Lukáš KlokDavid Němeček ja Kristián Pospíšil olivat maajoukkueen mukana, eikä tuore hankinta Gustav Possler päässyt vielä kokoonpanoon. Suomalaispelaajien rintamalta kantautui iloisia uutisia, kun Tapio Laakso sekä Ville Heinola palasivat raumalaisten vahvuuteen.

Maalivahtipelaaminen 

Oskari Setänen oli maalillaan varma. Kohti tulleet kiekot tarttuivat varmasti haltuun, mikä helpotti myös puolustajien urakkaa.

Puolustuspelaaminen 

Lukko organisoi puolustuspeliään hyvin ohjaten JYPin hyökkäykset lähes toistuvasti kulmiin ja laitojen lähelle. Tasapaino oli kunnossa joka kentän osa-alueella ja oma maalinedusta oli vahvasti hallussa.

Edes kokeneiden tšekkipakkien poissaolo ei näkynyt oman alueen puolustamisessa, mikä kertoo Lukko-alakerran vahvuudesta ja tasapainoisuudesta myös paperilla.

Hyökkäyspelaaminen 

Tuttuja perusrakenteita oli nähtävillä, kun raumalaisisännät pyrkivät pysymään kiekossa ja hidastamaan peliä kontrollilähdöin. Tämän tueksi keskialueelle saatiin toistuvasti vauhtietua esimerkiksi Justin Danforthin ansiosta.

Lukon hyökkäyspelissä erityisesti päättäväisyys maalia kohti on lisääntynyt. Kun tähän laitettiin päälle halukas kaksinkamppaileminen sekä terävä reagointi, JYPin puolustaminen saatiin näyttämään umpisurkealta.

Nöyrien jääkiekon perusasioiden kautta Lukosta on muodostumassa yksi kevään vaarallisimmista joukkueista. Tästä loistava esimerkki nähtiin ennen 2−0-maalia, kun irtokiekon tavoittelutilanteessa Sebastian Repo päihitti yksinään kolme JYPin pelaajaa.

Erikoistilanteet 

Lukon ylivoima näytti myös tässä pelissä tuskaiselta, mutta päätöserässä kauan odotettu helpotus tuli. Ylivoiman maaliton putki tuli päätökseensä 36 minuutin ja 49 sekunnin yrittämisen jälkeen, kun Danforth vapautti ryhmän tuskastaan.

Lähtökohdat 

JYP katkaisi nälkävuoden mittaisen tappioputkensa perjantaina SaiPaa vastaan, mutta hävisi lauantaina Tapparalle. Joukkueen pitkä poissaolijoiden lista kasvoi maajoukkueen mukana olevilla Juliuksilla, Nättisellä ja Hongalla. Toisaalta Ossi Ikonen palasi useamman lainapestin jälkeen hurrikaaniryhmän vahvuuteen, Robert Rooba oli toipunut loukkaantumisestaan ja uutena nimenä jyväskyläläisten vahvuuteen liittyi Alex Lintuniemi.

Maalivahtipelaaminen 

Eetu Laurikainen jäi maalillaan voimattomaksi. Yhtäkään maalia on vaikea laittaa hänen piikkiinsä, kun raumalaishyökkääjät pääsivät kerta toisensa jälkeen aivan hänen maalinsa eteen. Itseluottamuksen, tai sen murusten, suojelemiseksi hänen vaihtamistaan pois maalilta odotettiin, mutta sitä ei tapahtunut.

Puolustuspelaaminen 

JYP vastasi Lukon viivelähtöihin puolustamalla keskialuetta melko tiiviisti, mutta oman alueen täyttäminen oli haasteellista. Jatkuvasti hävityt kaksinkamppailut ja viivaan jääneet purkukiekot avasivat Lukolle mahdollisuuden iskeä organisoimatonta viisikkoa vastaan.

Erityisesti Mikko Mäenpään ja Ossi Ikosen illat olivat sysimustia. Kaksikko teki niin kiekottomana kuin kiekollisena tukun virheitä, jotka antoivat Lukolle kiekonhallinnan liian helposti. Löperö kaksinkamppaileminen sekä heikot kiekolliset ratkaisut niin hyökkäyksiinlähdöissä kuin paineenpuruissa olivat illan toistuva kaava. Erikoisin virhe oli Mäenpään törmääminen jäällä olevaan mailaan, josta Lukon 2−0-vyörytys käynnistyi. 

Myös Lintuniemen JYP-debyytti sujui vaisuissa merkeissä. JYP etsi puolustukseensa kamppailemiseen kykenevää puolustajaa, mutta vahvuudet eivät heijastuneet ainakaan Rauman jäälle keskiviikkoiltana.

Hyökkäyspelaaminen 

JYP lähti viisikkoina alueilta kohtalaisen hyvin, mutta hyökkäysalueella peli tuotti aivan liian vähän, koska keskialueella ei syntynyt minkäänlaisia etuja. Tämän ja huonon kaksinkamppailemisen vuoksi myös tarvittavat jatkopelit, joilla JYP olisi voinut napata ottelua haltuun, loistivat poissaolollaan. Hyökkäyksistä puuttui myös suuntautuvuus maalia kohti, minkä takia suorat vedot muodostivat hyvin vähän uhkaa Lukon maalille.

Erikoistilanteet 

Kuviomuutoksia, kokoonpanomuutoksia, muutoksia. JYP on kokeillut lähes kaikkea, mutta ylivoimaonnistumisten saaminen tuntuu olevan lähes mahdotonta. Joukkue on pelannut miesylivoimalla yli 50 minuuttia sitten edellisen onnistumisen SaiPaa vastaan tammikuun alussa. 

Alivoimalla taisteluilmettä löytyi enemmän kuin tasakentällisin, mutta se ei estänyt Danforthia iskemästä kertaalleen JYPin pelatessa miesvajaalla.

Erikoista 

Vuosi 2020 on ollut JYP-leirissä synkkä. Edelliseen 11 otteluun on tämän tappion myötä tullut kymmenen tappiota. Heikon jakson aikana varsinkin kokeneilla pelaajilla on ollut vaikeaa. Varsinkin Mäenpään otteissa on paremman jakson jälkeen näkynyt jälleen vaisuutta. Neljään edelliseen otteluun JYP on päästänyt 14 maalia viidellä viittä vastaan ja 11 kertaa Mäenpää on ollut maalin aikaan jäällä. Esimerkiksi Mikko Kalteva on ollut kentällä näistä vain yhdessä.

Kuin suolaa JYPin haavoihin lisätäkseen myös tilastokomistus katosi jyväskyläläisten meriittilistalta. Julius Nättinen menetti pistepörssin piikkipaikkansa Eemeli Suomelle. Nättinen ehti johtaa pistepörssiä marraskuun puolesta välistä saakka.

Ottelun ratkaisu 

JYP oli paikalla, Lukko läsnä. Tämä vanha viisaus näkyi erityisesti avauserässä, kun Lukko marssi vakuuttavasti hurrikaaniryhmän yli niitaten taululle jo 4−0-lukemat. JYP ei ollut täysi vastaantulija, mutta virheistä vierailijat maksoivat todella kovalla hinnalla.

Tuon jälkeen JYP jatkoi räpistelyä perässä, mutta Lukon voittohaaveita se ei pystynyt missään vaiheessa uhmaamaan. Loppulukemat kirjattiin isännille 6−0.

Näin ollen Lukon pisteputki kasvoi jo 14 pelin mittaiseksi. Tuon putken aikana jatkoaikatappioitakin on vain yksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo