HIFK:n vahva nousu valui hukkaan − Lukolle kaksi pistettä ulosajon värittämässä illassa

LIIGA / Raportti
Lassi Lehtinen oli ottelun hahmo 41 torjunnallaan.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Rauman Lukko ja Helsingin IFK mittelivät pisteistä Raumalla. Helsinkiläiset nousivat kahden maalin takaa tasoihin aivan kolmannen erän päätöshetkillä, mutta Lukko otti 3−2-voiton jatkoajalla.
Lähtökohdat 

Lukko oli ennen illan ottelua sarjassa kuudentena kahdeksalla pisteellä. 

Maalivahtipelaaminen 

Lassi Lehtinen pelasi läpi ottelun erittäin varmasti. Hän piti Lukkoa ajoittain pystyssä avauserässä, mutta kolmannen erän lopussa selän taakse meni kaksi kiekkoa. 

Siitä huolimatta hän oli kentän paras pelaaja 41 torjunnallaan. 

Puolustuspelaaminen 

Lukon oman puolustusalueen puolustuspelaamisessa oli avauserässä varsin paljon aukkoja. HIFK:n pelaajat pystyivät eksyttämään Lukon pelaajia ja etenkin vierasjoukkueen päätypelaaminen aiheutti Lukolle pahoja vaikeuksia. 

Ottelun edetessä Lukon puolustuspelaaminen tiivistyi, kun raumalaisten kiekollinen pelaaminen parani. Kun hyökkäyspelaamisessa viisikon etäisyydet lyhenivät, auttoi se heti myös puolustuspelaamista. 

Hyökkäyspelaaminen 

Lukko pyrki läpi ottelun ottamaan kiekon haltuunsa ja lähtemään ajoittain hyvin korostuneesti kiekkokontrollin kautta hyökkäyksiin. Ensimmäisessä erässä se ei saanut vauhtieroja keskialueelle ja alkoi puskea peliä, minkä vuoksi HIFK pystyi pysäyttämään Lukon hyökkäyksiä. 

Ottelun edetessä ja etenkin toisessa erässä Lukko alkoi kierrättää kiekkoa hyökkäyksiinlähdöissä enemmän, varmemmin ja monipuolisemmin: mikäli tie ylöspäin oli tukossa, palautettiin kiekko takaisin alaspäin, ja lähdettiin hyökkäyksiin uudella kontrollilähdöllä. 

Silti hyökkäysalueella Lukko oli varsin hampaaton HIFK:n puolustaessa vahvasti omalla puolustusalueellaan. 

Erikoistilanteet 

Lukko pelasi ottelun aikana neljä kertaa ylivoimalla ja onnistui kaksi kertaa maalinteossa. Linus Nyman viimeisteli reilut viisi minuuttia ennen päätössummeria 2−0-osuman ja ottelun 3−2-voittomaali lähti Justin Danforthin mailasta ylivoimalla jatkoajalla. 

Lukon alivoimanelikko pelasi varsin tiiviinä ja matalana, lähellä omaa maaliaan. HIFK sai laukauksia aikaan, mutta Lehtinen torjui varmasti, ja Lukon alivoimanelikon puolustajat putsasivat irtokiekot pois.

Lähtökohdat 

HIFK oli ennen illan kierrosta sarjassa seitsemäntenä ja oli voittanut kauden viidestä ensimmäisestä ottelusta kolme. 

Maalivahtipelaaminen 

Frans Tuohimaa sai olla ottelun avauserässä varsin rauhassa, mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, sen enemmän Tuohimaalle kertyi torjuntoja. Etenkin viiden minuutin alivoimalla Tuohimaa otti muutaman huipputorjunnan. 

Päätöserässä Nymanin laukaus meni ehkä helposti etukulmasta sisään.

Puolustuspelaaminen 

HIFK puolusti avauserässä varsin hyvin ja pystyi rikkomaan Lukon kiekollisen pelaamisen rytmiä ja pysäyttämään hyökkäykset keskialueelle. 

Toisessa erässä Lukko pystyi liikuttamaan HIFK:n viisikkoa laidalta toiselle, jolloin helsinkiläisten viisikon tiiveyteen muodostui rakoja. Myös HIFK:n paineistuspelaaminen oli ajoittain liian aggressiivista, minkä takia Lukko pääsi muutaman kerran ylivoimahyökkäyksiin. 

Näiden syiden takia Lukko pystyi luomaan maalipaikkoja toisessa erässä suorista hyökkäyksistä. Omalla puolustusalueellaan HIFK pystyi kuitenkin pitämään raumalaisten pitkät hyökkäykset kurissa. 

Hyökkäyspelaaminen 

HIFK:n kiekollinen pelaaminen soljui varsin hyvin läpi ottelun. Kiekollisella pelaajalla oli tarjolla laadukkaita syöttösuuntia ja helsinkiläiset pääsivät hyvillä vauhdeilla hyökkäysalueelle. 

Hyökkäysalueella HIFK:n vahva päätypelaaminen aiheutti Lukolle vaikeuksia. Myös HIFK:n liikkuvan ja ajoittaisen paikanvaihtopelaamisen takia Lukon pelaajat hukkasivat vierasjoukkueen pelaajia. 

Vaikka HIFK pystyi luomaan läpi ottelun maalipaikkoja, oli helsinkiläisten terävyys hieman kateissa. 

HIFK nousi kuitenkin kolmannessa erässä kahden maalin takaa tasoihin. Anton Lundell laukoi HIFK:n 1−2-kavennusmaalin ja Teemu Turunen viimeisteli 2−2-tasoitusosuman vain yhdeksän sekuntia ennen erän päättymistä. 

Erikoistilanteet 

HIFK:n ylivoima pyöri varsin mallikkaasti läpi ottelun, mutta onnistuminen maalin muodossa tuli vasta kolmannessa erässä Lundellin laukoessa HIFK:n maalin päähän.

HIFK pelasi vahvaa alivoimapelaamista viiden minuutin alivoimallaan. Joukkueen kapteenin Lennart Petrellin jäähyn aikana Lukko onnistui iskemään ylivoimamaalin, kun Nyman laukoi kauden kolmannen osumansa. Myös Lukon voittomaali syntyi HIFK:n pelatessa alivoimaa. 

Erikoista 

HIFK:n puolustaja Rony Ahoselle tuomittiin toisen erän lopussa 5+20 -minuutin pelirangaistus estämisestä. Ahonen törmäsi epäonnisesti Lukon David Němečekin kanssa, joka loukkaantui tilanteessa. 

Ottelun ratkaisu 

HIFK:n maalivahti Tuohimaalle tuomittiin kahden minuutin rangaistus pelin viivyttämisestä jatkoajalla. Ylivoimansa aikana Lukko onnistui iskemään ratkaisevan osuman HIFK:n maaliin. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo