Loppuunmyyty Satakunnan derby ratkesi Ässille voittomaalikilpailussa

LIIGA / Raportti
Ässät jatkoi voittoputkeaan Raumalla.
Kuva © Jenna Westerlund
Kauden neljäs Satakunnan derby päättyi Ässien voittoon voittomaalikilpailussa. Joukkueiden voitot kauden paikallisotteluista ovat nyt 2–2.

Raumalla todistettiin tulikuumassa vireessä olevien joukkueiden välinen Satakunnan derby. Voimakkaasta viha–rakkaus-suhteesta toisiaan kohtaan nauttivat sarjajohtaja Lukko, sekä kahdeksantena majailevana Ässät seisoivat maajoukkuetyyliin ilman kypäriä rivissä omilla siniviivoillaan Satakunnan laulun raikuessa pitkin täyteen myydyn hallin käytäviä.

Joukkueet olivat kohdanneet kolmesti kauden aikana Lukon vieden ottelut nimiinsä 2–1. Molemmat saapuivat otteluun kolmen pelin voittoputkessa. Katsomossa nähtiin myös lievästi hallien osoitteet sekoittanut Kärppien paitaa kantava katsoja.

Meteli yltyi kahden minuutin jälkeen Lukon Sebastian Repon estäessä Aleksi Heimosalmea Ässien maalin takana. Sarjan prosentuaalisesti paras alivoima selvisi ensimmäisestä velvoitteestaan takaiskuitta.

Lukko pääsi ensimmäistä kertaa ylivoimalle hetkeä ennen erän puoliväliä Roope Talajan kokeillessa tuomarien estämisjäähylinjaa. Lukko sai luotua paikkoja mutta porilaiset eivät tulleet paikalle väistelemään ja maali pysyi koskemattomana.

Lukon ajoittain jäähyherkkä puolustaja Matthew Abt sai huitomisesta kaksiminuuttisen kakunsiivun. Ässien illan ylivoimakuvio oli selkeä: kierrätä kiekko rännistä viivaan ja pelaa laukaus Joachim Rohdinille. Lukko ymmärsi kuvion toisen alivoimansa aikana ja sai ruotsalaispyssyn lämärin suljettua pois. Ensimmäinen erä päättyi maaleitta.

Ässät siirtyi edelle

Ässien Ian McCoshenin huitomisjäähy oli toisen erän ensimmäinen pöytäkirjamerkintä. Lukko piti vahvan otteen ylivoimalla, mutta McCoshenin päästessä pois boksista kotijoukkueelle kävi lipsahdus.

Will Graber katkoi syötön viivalla ja heittäytyi ylettääkseen työntämään kiekon suoraan aitiosta läpi karkaavalle McCoshenille. Kanadalaispuolustaja ei harhautellut ylimääräisiä, vaan viimeisteli vieraiden johtomaalin napakalla rannelaukauksella.

Toimivaa kuviota on turha muuttaa ja Ässät lähti kokeilemaan samaa temppua uudelleen. Kultakypärästään erottuva Derek Barach lähti jäähylle kampituksesta ja Lukko pääsi yrittämään tasoitusta ylivoimalla. Ässien alivoima esitti hyvää tekemisen meininkiä tappamalla yhden alivoiman lisää.

Tunteet alkoivat roihuta ja tuomaristo käytti sammutuspeitettä lähettämällä Lukon Otto Sompin istumaan väkivaltaisuusjäähyä tämän poistaessa vastustajan kypärän kulmauksessa. Vaarallisin paikka nähtiin kuitenkin Ässien päädyssä, kun derbyissä tapetilla ollut Repo pääsi nokikkain Niklas Rubinin kanssa. Ässien maalivahti oli tilanteessa etevämpi ja erätauolle mentiin vieraiden piskuisessa 1–0-johdossa.

Lukko palasi rinnalle

Hallin istuinten täyttyessä kioskeilla tai käymälöissä vierailleista katsojista kiekko tippui jäähän ja ottelua jatkettiin tasaisissa merkeissä.

Anrei Hakulinen sai kaksi loistavaa paikkaa Ässien maalin edestä, mutta Lukon kapteeni ei osunut tolppaa lähemmäs.

Lukko sai tasoituksensa Henri Ikosen toimittamana ajassa 50.21. Kalle Ervasti ampui kiekon keskialueelta ristikulmaan kimmottaen sen B-pisteelle ja Ikonen ehti paikalle ensimmäisenä. Ikosen tulinen yhden kosketuksen lämäri jätti Rubinin voimattomaksi.

Lukko laittoi maalin jälkeen vettä kiukaalle ja pian Graber sortui paineen alla käyttämään poikittaista mailaa. Tämä ei laskeutunut hyvin Lukon leirissä ja tilanteen jälkeen tuomarit saivat leikkiä järjestyksenvalvojia. Graberin lisäksi aitioon lähtivät Ässien Jami Virtanen sekä Lukon Antti Saarela. Itse ylivoimasta ei jäänyt kerrottavaa.

Ikonen antoi seuraavan poikittaisen ja oli Ässien vuoro päästä ylivoimalle. Erikoistilannetta oli 32 sekuntia jäljellä, kun Tarmo Reunanen huitaisi Jan-Mikael Järvistä naamaan ja päästi Ässät kahden miehen ylivoimalle.

Alivoimaa pelaava Hakulinen ajoi Barachin maalivahtinsa päälle ja pian mentiin ilman kypärää, mutta toistaiseksi hanskat kädessä. Molemmat lähtivät tyhjentämään jäähyaition vesipulloa väkivaltaisuuden takia ja Ässien ylivoimaa jäi jäljelle 25 sekuntia. 

Rubin torjui voiton

Ratkaisun löytämiseen tarvittiin ensin jatkoaikaa ja sen jälkeen voittomaalikilpailua. Ottelu ratkesi voittomaalikilpailun kolmannessa parissa kun Repo lähti ampumaan Lukon kolmatta, mutta Rubin torjui ratkaisten ottelun Ässille.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo