Lukko laittoi tuulemaan Ässien kustannuksella

Linus Nyman osui Ässien verkkoon kahdesti.
Kuva © Tiia Mahkonen
Kauden ensimmäinen Satakunnan derby pelattiin raumalaisten kotiluolassa. Avausottelunsa hävinnyt Lukko ei jättänyt Ässille sanan sijaa.

Joukkueiden lähtökohdat otteluun olivat erilaiset. Ässät voitti avausottelunsa Sportia vastaan 4–1, kun Lukko sen sijaan hävisi TPS:lle 5–3. Lukko kuitenkin voitti viime kaudella jokaisen paikallisottelun maalieron ollessa peräti 36–10.

Myöskään alkaneen kauden avauskohtaamisessa ei pata ollut valttia, kun Lukko rynni kolmeen pisteeseen tylyin 5−0-lukemin.

Kumpikin joukkue lähti otteluun pienin kokoonpanomuutoksin. Ässien maalilla liigadebyyttinsä teki Konstantin Volkov ja Lukon riveissä Noel Pietilä otti torstaina iskua saaneen Thomas Grégoiren paikan.

Ässät lähti otteluun vahvasti saaden läpiajomahdollisuuden sekä ylivoiman, mutta tulosta ei vielä tullut. Edellisessä ottelussa Ässien ylivoima oli väkevää, sillä joukkue käytti viidestä ylivoimamahdollisuudesta kolme hyödykseen ja paluumuuttaja Jarno Kärki iski näistä maaleista kaksi.

Lukon ensimmäinen kunnon maalipaikka avautui Harri Kainulaiselle, joka ei kuitenkaan saanut kiekkoa iskettyä tyhjään rysään. Sen sijaan Kristián Pospíšilin kuti oli kohdallaan, kun slovakialainen iski illan avausmaalin vain 22 sekunnin ylivoiman jälkeen.

Jos Ässien ylivoima oli tehokasta viime pelissä, oli tällä kertaa Lukon vuoro, kun kotijoukkue iski taululle 2–0-johtolukemat ylivoimalla. Maalintekijänä kunnostautui Linus Nyman.

Puolustaja Samuli Piipponen lisäsi raumalaisten johtoa kolmeen maaliin komealla kudillaan. Norjalainen Michael Haga kerrytti tehot 0+2 ensimmäisessä erässä.

Konstantin Volkovin debyytti kesti 20 minuuttia

Toisen erän alkaessa Ässät vaihtoi maalivahtiaan ja perjantaina hyvin pelannut Linus Söderström luisteli tolppien väliin. Ruotsalaisvahti joutui heti testiin Lukon pyörittäessä erän ensimmäiset minuutit.

Toisessa erässä tahtipuikkoa heilutti sinikeltainen kotijoukkue. Laukaukset menivät ensimmäisessä erässä Ässille, mutta toinen erä meni Lukon hallinnassa ja Ässät käytti myös aikalisänsä toisen erän alkuun.

Söderströmille kertyi erässä 16 torjuntaa, mutta lisämaaleja ei kumpaankaan päähän nähty. Ässät joutui puolustajien suhteen ahtaalle, sillä Nikolas Matinpalo joutui jättämään ottelun kesken. Lukko otti kiekkokontrollin ja pitkien syöttöketjujen kautta hallinnan itselleen toisessa erässä.

Peli pakettiin ja seuraavaa kohti

Lukko naulasi pelin lopullisesti päätöserän avausminuutilla, kun Julius Mattila ohitti Södersttrömin ja siirsi raumalaiset 4−0-johtoon.

Hallitseva Suomen mestari onnistui pitämään kiekkokontrollin läpi viimeisen kaksikymppisen, eikä Ässät ollut oikeastaan edes lähellä päästä peliin mukaan.

Loppua kohti tunteetkin hieman kuumenivat, kun tulos oli jo ratkennut. Lukon pelaajat kärhämöivät patapaitojen tähtipelaaja Kärjen kanssa kentän kulmauksessa. Nokkapokkailukaan ei porilaisia pelastanut, kun Nyman iski illan toisen osumansa.

Viimeiset minuutit olivat lähinnä kosmetiikkaa ja sopuisaa kiekottelua, vaikka Ässät vielä yhden ylivoimamahdollisuuden myötä kuparisen rikkoikin. Asialla oli kauden vakuuttavasti aloittanut Kärki, joka samalla murensi Lassi Lehtisen unelman nollapelistä.

Lukko jätti jälkeensä selkeän viestin − hallitsevan mestarin peli kulkee. Kumpikin satakuntalaisjoukkue jatkaa kauttaan ensi keskiviikkona, kun Lukko matkustaa HIFK:n vieraaksi ja Ässät isännöi KalPaa.