Sport kävi murskaamassa KooKoon – erikoistilanteet ratkaisuroolissa

LIIGA / Raportti
Sportin voittomaali syntyi hienon ylivoimakuvion päätteeksi.
Kuva © Satu Pitkänen
Viime viikolla ainoan pelinsä hävinnys Sport saapui keskiviikkona kautensa tappiolla sekä voitolla avanneen KooKoon vieraaksi. Illan ratkaisuksi muodostuivat erikoistilanteet.
Lähtökohdat 

KooKoo avasi liigakautensa viime viikolla kahdella kohtaamisella paikallisvastustaja SaiPaa vastaan. Perjantaina Lappeenrannasta pisteet eivät tarttuneet kouvolalaisten matkaan, mutta lauantaina Kouvolassa kotijoukkue kaatoi SaiPan 5-1 lukemin. 

Ainoa muutos KooKoon kokoonpanossa lauantain otteluun verrattuna oli tapahtunut puolustuksessa, kun Juho Rautanen palasi pelaavaan miehistöön Kalle Valtolan tilalle. 

Maalivahtipelaaminen 

KooKoon maalissa aloitti kauden kahdessa ensimmäisessä pelissä tolppien välissä esiintynyt Henrik Haukeland. Norjalaiselle keskiviikko ilta oli hankala ja kesti kaksi erää. Tilanteita ei tullut paljon ja KooKoo puolustajat eivät pystyneet auttamaan omaa veräjänvartijaansa. Sportin maaleista Haukelandia ei voinut syyttää. Ainoastaan neljännessä maalissa kouvolalaisten maalivahti antoi hieman helpon irtokiekon suoraan Sport-hyökkääjän lapaan. 

Kolmanteen erään KooKoon maalille tuli nuori Niilo Halonen, joka suoriutui tehtävästään hyvin. Halonen otteet olivat rauhallisia ja ainoa takaiskumaali syntyi Antti Kalapudaksen läpiajon päätteeksi. 

Puolustuspelaaminen 

Jo viime viikon perjantaina pelatussa ensimmäisessä ottelussa KooKoolla oli omat haasteensa varsinkin puolustuspäässä. Nämä ongelmat jatkuivat myös keskiviikkona ja Sport pääsi iskemään maaleja aivan liian vapaista paikoista. Varsinkin oman pään puolustuspelaaminen ja miesvartiointi eivät toimineet. Vastustajan mailat sekä miehet jäivät liian vapaiksi, joista hyvinä esimerkkeinä Sportin toinen sekä neljäs maali.  

Hyökkäyspelaaminen 

KooKoon hyökkäyspelaaminen ei pääsyt keskiviikkona loistamaan. Pitkät pyöritykset jäivät uupumaan ja pääasiassa hyökkäykset olivat yksittäisiä nousuja laidoilta. Pitkien hyökkäyksien puuttuessa kouvolalaiset eivät saaneet luotua painetta Sportin alueelle ja sitä kautta vaaralliset maalintekopaikat jäivät uupumaan.

Erikoistilanteet 

KooKoo hankaloitti omaa pelaamistaan suurella määrällä jäähyjä. Kun joukkueen alivoimapeli ei ollut uomissaan, erikoistilanteet muodostuivat illan ratkaisuksi. KooKoon alivoima oli liian passiivista ja tarjosi erinomaisia vetopaikkoja Sportille. 

Omaa ylivoimaansa KooKoo pääsi testaamaan ottelussa kaksi kertaa. Heti ensimmäinen ylivoima toisessa erässä tuotti tulosta, kun Trevor Mingoia pääsi viimeistelemään osuman maalin edestä. Maalia edelsi hyvä ylivoimapyöritys, jonka aikana Sportin neliö oli saatu passivoitua. Myös toisessa ylivoimassaan KooKoo sai kuvion kuntoon ja pelin pyörimään, mutta maali jäi puuttumaan. 

Lähtökohdat 

KooKoota vastaan pelattava ottelu oli Sportin kauden toinen. Vaasalaiset avasivat oman kautensa lauantaina Oulussa Kärppien vieraana 3-1 tappiolla. 

Lauantaihin verrattuna KooKoo oli tehnyt muutaman muutoksen kokoonpanoonsa, kun kokoonpanoon oli nostettu Samu Markkula sekä Juho Tommila. Myös aloittava maalivahti vaihtui, kun tolppien väliin oli marssitettu Stefan Steen

Maalivahtipelaaminen 

Sportin maalilla oman Liiga-debyyttinsa teki kesällä Vaasaan siirtynyt Stefan Steen. Ruotsalaismaalivahti onnistui ottelussa hyvin ja maalivahdin otteista välittyi rauhallisuus. Steen osallistui hanakasti peliin myös maalinsa takana ja auttoi omaa puolustustaan mailapelillään. KooKoon maaleista Steeniä ei voi syyttää. 

Puolustuspelaaminen 

Sportin puolustus sai olla ottelussa pitkään rauhassa, kun KooKoo ei saanut omaa hyökkäyspeliään toimimaan. Vaasalaisten koko ketjun puolustuspelaaminen toimi kuitenkin mainiosti ja varsinkin tasakentällisin miesten merkkaaminen toimi erittäin hyvin. Puolustajat auttoivat omaa maalivahtiansa näkemään tilanteet ja varsinkin Steven Seigo näytti myös fyysisen pelaamisen mallia. 

Hyökkäyspelaaminen 

Kotkapaitojen hyökkäyspelaaminen oli selvästi terävämpää ja vaarallisempaa kuin vastustaja KooKoon. Sportin ketjujen tasapaino säilyi hyvin ja paikkojen vaihdot toimivat. Pääasiassa vaasalaiset hyökkäsivät hyödyntämällä koko kentän leveyttä ja sai sitä kautta KooKoon ketjun repeämään. Tämä avasi hyvin tilaa Sportin hyvin liikkuville hyökkääjille. 

Erikoistilanteet 

Tämän päivän suurin ratkaisu nähtiin erikoistilanteissa. Sport pääsi pelaamaan paljon ylivoimaa ja hyödynsi mahdollisuutensa varsinkin ottelun kahden ensimmäisen erän aikana tehokkaasti. Ylivoima pyöri hyvin ja vetopaikkoja syntyi. Vaikka KooKoo teki ottelussa yhden alivoimamaalin, Sportin ylivoima toimi mainiosti. Varsinkin kapelimestarina toiminut Antti Kalapudas loi vaarallisia paikkoja ketjun muille jäsenille. 

Alivoimassa myös Sportilla on vielä paljon petrattavaa. Alivoimaneliö jäi liian passiiviseksi ja KooKoo pääsi pyörittämään ylivoimaansa liian helposti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo