KooKoon painajaismaiset kolmannet erät saivat jatkoa

Tapio Laakso ratkaisi voiton Lukolle
Kuva © Teemu Grönroos
Lukko jatkoi KooKoon tappioputkea ja aiheutti kouvolalaisille kauden ensimmäisen suoran kotitappion. Ottelun ratkaisu nähtiin kolmannessa erässä ja pisteet lähtivät Raumalle 4-1 lukemin.
Lähtökohdat

KooKoon viimeiset pelit olivat tulokselliset menneet heikosti. Kolmesta edellisestä ottelusta kouvolalaiset olivat hävinneet kaikki. Edellinen tappio tuli Jukureita vastaan lauantaina. Pelillisesti ottelut eivät ole olleet heikkoja esityksiä KooKoolta, mutta tappiot ovat seuranneet toisiaan. Varsinkin kolmannet erät ovat olleet KooKoolle kohtalokkaita. Myös runsas määrä poissaoloja toi omat ongelmansa KooKoon lähtökohtiin.

Maalivahtipelaaminen

Samu Perhonen teki paluun KooKoon maalille lähes kuukauden tauon jälkeen. Kauden kahden ensimmäisen ottelun jälkeen vastuuta Perhoselle ei ole tullut. Kuukauden pelitauko ei näkynyt kookkaan maalivahdin otteissa vaan Perhonen pelasi pääasiassa ehjän pelin. Kauden kahdessa ensimmäisessä ottelussa maalivahdin otteista paistoi läpi tietynlainen hätäisyys sekä ylipelaaminen, jotka olivat nyt poissa. Peli ei ollut helpoin mahdollinen kouvolalaisvahdille sillä ensimmäisessä erässä töitä oli erittäin vähän, kun taas toisessa erässä Perhonen piti KooKoota ajoittain pystyssä. Kahdelle ensimmäiselle maalille Perhonen ei voinut mitään, mutta kolmas pääsi lipsahtamaan hieman helposti.

Puolustuspelaaminen

KooKoon puolustus oli kahdessa ensimmäisessä erässä erittäin tiivistä ja merkkauspeli toimi hyvin. Varsinkin toisessa erässä kouvolalaiset pystyivät pitämään Lukon pyöritykset kulmissa ja keskustasta oli tila pelattu pois. Ensimmäisessä takaiskumaalissa KooKoo-puolustajalle sattui henkilökohtainen virhe, josta aukesi kolmella yhtä vastaan hyökkäys Lukolle. Kolmannessa erässä KooKoon puolustuspelaaminen sekosi ja omat miehet katosivat.

Hyökkäyspelaaminen

KooKoon suurimpina ongelmina hyökkäyspelaamisessa olivat oman pään lähtö sekä keskialueen ylitys. Lukon annettua painetta KooKoon puolustajille, omasta päästä lähdöt pääsääntöisesti epäonnistuivat. Hyökkäyspäässä KooKoolla on tarvittavaa juonikkuutta ja taitavat yksilöt kuten Malte Strömwall sekä Erik Karlsson pystyvät henkilökohtaisella taidolla luomaan paikkoja.

Erikoistilanteet

KooKoon ylivoima pyöri hyvin ja jo mainitut taitavat yksilöt tekivät ylivoimasta aina vaarallisen. Ainoa maali syntyi ylivoimalla ensimmäisessä erässä. Ottelun loppua kohden mentäessä KooKoo ei saanut enää ylivoimaansa pyörimään.

Alivoimalla kouvolalaiset pelasivat pääsääntöisesti hyvin. Vaikka Lukko pääsi pyörittämään, KooKoon alivoima pystyi pitämään vaaralliset tilanteet vähissä. Kolmannessa erässä alivoimakin alkoi tökkiä ja Lukon voittomaali syntyi ylivoimalla, kun Tapio Laakso pääsi viimeistelemään KooKoon neliön sekoillessa.

Lähtökohdat

Lukko tuli otteluun tappio niskassaan viime lauantailta, kun raumalaiset jäivät kotikentällään maaleitta SaiPaa vastaan. Lukko vei SaiPa peliä, mutta tehottomuus vaivasi raumalaisia. Lukko oli pystynyt parantamaan pelaamistaan aivan kauden ensimmäisistä otteluista ja parantuneet otteet olivat tuoneet myös voittoja.

Lukon maalilla pitkän tauon jälkeen nähtiin Oskari Setänen. Edellinen peli Setäsellä oli muutaman viikon takaa ja otteissa oli selvästi havaittavissa epävarmuutta. Heikko kauden alku on syönyt raumalaisen itseluottamusta, joka näkyi pelokkuutena sekä tilanteiden liiallisena ennakointina. Kolmannessa erässä johtoasemassa Setäseltä nähtiin tärkeitä pelastuksia. Nämä torjunnat sekä kauden ensimmäinen voitto nostavat varmasti maalivahdin itseluottamusta.

Puolustuspäässä Lukon heikko alkukausi näkyy. Varsinkin ensimmäisessä erässä KooKoon vahvan painostuksen jälkeen Lukon puolustuspelaaminen alkoi sakata. Suurimpana ongelmana oli merkkauspelaaminen. Kiekko veti Lukon pelaajia puoleensa liiaksi ja välimatkat kasvoivat pidettäviin pelaajiin. Varsinkin keskustassa oli liian usein kouvolalaispelaaja täysin ilman vartiointia. Toisessa ja kolmannessa erässä Lukko sai itse painostuksen ja puolustusta ei juuri testattu.

Lukon hyökkäyspeli on monipuolista ja joukkue sai varsinkin toisessa erässä pitkiä pyörityksiä. Pyöritykset eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta vaan päättäväisyys ratkaisuissa puuttui. Kolmannessa erässä Lukko pystyi hyödyntämään paikat hyvin ja peli näytti vapautuneemmalta

Lukon ylivoiman tärkein yksilö tämän päivän pelissä oli Arttu Ilomäki, joka pystyi luomaan paikkoja sekä hakemaan itse ratkaisua. Muutoin Lukon ylivoima oli erittäin kesyä. Vaikka yhden maalin raumalaiset pystyivätkin ylivoimalla tekemään, niin ylivoimassa ei ollut tarvittavaa ratkaisuhalukkuutta.

Alivoimalla Lukko paransi pelin edetessä. Lukon joukkueessa riittää hyvin liikkuvia ja työtelijäitä alivoiman pelaajia, jotka saivat KooKoon taitavan ylivoiman kuriin.

Erikoista

KooKoon katastrofaalinen saldo kolmannessa erässä sai jatkoa tämän illan pelissä. KooKoo on nyt hävinnyt yhdeksän kertaa yhdestätoista kolmannesta erästä.

Ottelun ratkaisu

Ottelun juoni muuttui toisessa erässä, kun Lukko tuli heti erän alussa vahvasti ja otti painostuksen itselleen. KooKoo sai toisessa erässä kiekon maaliin, mutta Lukko haastoi tilanteen maalivahdin estämisenä ja Liigan tilannehuone hylkäsi maalin.