Kouvolassa nähtiin laadukas kiekkoilta – Kärppien konkarit nousivat ratkaisijoiksi

LIIGA / Raportti
Konkari Mika Pyörälä ratkaisi tarkalla laukauksellaan kärkikamppailun.
Lauantain kärkikamppailu miteltiin Kouvolassa, kun KooKoo sai vieraakseen sarjakärki Kärpät. Laadukkaassa kiekkoillassa painostusjaksot vaihtelivat, mutta erittäin hyvin puolustaneet joukkueet pitivät parhaat maalipaikat vähissä. Lopulta ratkaisuksi muodostuivat Kärppien tiivis puolustus, maalivahti Rybár sekä kokeneiden hyökkääjien maalit.
Lähtökohdat 

KooKoo pelasi edellisen ottelunsa eilen HIFK:n vieraana. Helsinkiläiset olivat tylyjä isäntiä, kun KooKoo hävisi ottelun 4–0. Yön aikana päävalmentaja Jussi Ahokas oli tehnyt muutaman pienen sekoituksen kokoonpanoonsa. Joonas Oden sekä Kimi Koivisto vaihtoivat paikkoja keskenään, Odenin noustua ykkösketjuun ja Koiviston siirryttyä kolmosen laitaan.

Maalivahtipelaaminen 

Kotijoukkueen maalilla hääri tuttuun tapaan Henrik Haukeland, joka pelasi perushyvän pelin. Varsinkin ottelun alussa norjalaismaalivahdilta nähtiin hyviä torjuntoja Kärppien painostaessa. Haukeland ajoittain hieman ylipelaa ja ajautuu kauaksi maaliltaan. Kuitenkin vaaralliset maalipaikat ylipelaamisen takia jäivät puuttumaan ja maaleista Haukelandia ei voinut syyttää. Haukeland myös nappasi ensimmäisessä erässä hyvin Michal Kristofin rangaistuslaukauksen.

Puolustuspelaaminen 

KooKoo on onnistunut kaudella ihastuttamaan puolustuspelaamisellaan ja myös tänään nähtiin perusvarmaa toimintaa. Aivan ottelun alussa KooKoo ajautui hieman turhan paljon oman maalinsa edustalle, mutta pelin edetessä painostus kasvoi. Kouvolalaiset aktivoituivat myös hyökkäyspään paineenannossa, joka tuotti riistoja jo hyökkäyspäässä. Kärppien molemmissa maaleissa miesvartiointi hieman unohtui ja laadukas vastustaja käytti paikat heti.

Hyökkäyspelaaminen 

Kotijoukkue pääsi pelin alun jälkeen pyörittämään hyökkäyksiä vahvuuksiensa kautta, kun KooKoo sai pidempiä pyörityksiä Kärppien päätyyn. Kiekko ja miehet liikkuivat aktiivisesti, mutta Kärppien tiivis keskustan puolustus piti vaaralliset maalipaikat vähissä. Erityisen pirteästi KooKoolta esiintyi hyökkäyssuuntaan Patrik Puistola, joka aktiivisella liikkeellään toi ongelmia puolustuksella. Myös puolustaja Libor Sulakin noussut saivat muutaman hyvän maalintekopaikan aikaan.

Erikoistilanteet 

KooKoo pääsi pelaamaan ottelussa ylivoimaa viisi kertaa ja tuloksena oli kotijoukkueen illan ainoa osuma. Ylivoima pyöri hyvin, vaikka aivan parhaat maalintekopaikat jäivät puuttumaan. Sulakin viimeistelemä tasoitusmaali tuli erinomaisella laukauksella aivan toisen erän lopussa. Aivan ottelun lopulla tullut ylivoima antoi KooKoolle mahdollisuuden pelata pitkään kahden miehen ylivoimalla, mutta maalit jäivät puuttumaan. Alivoimalle KooKoo joutui vain yhden kerran ja Kärppien pyörityksestä huolimatta alivoimanelikko kesti ilman takaiskua.

Lähtökohdat 

Myös Kärpät pelasi edellisen ottelunsa eilen perjantaina, kun oululaiset kohtasivat SaiPan Lappeenrannassa. Sarjataulukon häntäpäässä oleva SaiPa ei pystynyt haastamaan Kärppiä ja voittonumerot kirjattiin vieraille 2–5 lukemin. Kokoonpanoonsa Kärpät oli tehnyt kaksi muutosta, kun Aku Räty sekä Jesse Koskenkorva nousivat pelaavaan kokoonpanoon ja nelosketjuun Miska Humalojan ja Julius Hermosen tilalle.

Maalivahtipelaaminen 

Kärppien maalilla kolmen edellisen pelin tapaan jatkoi Patrik Rybár, joka kuuluu Liigan maalivahtieliittiin. Myös tänään Rybárilta nähtiin laadukas ottelu. Kookas maalivahti luottaa liikeeseensä sekä peittävyyteen ja turhat liikkeet loistavat poissaolollaan. Rybár näki pääosan tilanteista hyvin. KooKoon ainokaisessa maalin edessä oli vahva maski ja slovakialainen ei nähnyt laukausta.

Puolustuspelaaminen 

Kärppien puolustuspelaaminen on toiminut mainiosti pitkin kautta ja oululaisten verkkoon oli tehty ennen illan ottelua vain 94 maalia. Myös tänään puolustuspelaaminen toimi, vaikka KooKoo antoi kovaa haastetta aktiivisella liikkumisellaan sekä aktiivisuudellaan. Kärppien viisikko pysyi KooKoon pyörittäessä pelin sisällä ja pitivät erinomaisesti maalin edustan puhtaana. Myös Rybárilta tippuneisiin irtokiekkoihin Kärppien pelaajat pääsivät ensimmäisinä.

Hyökkäyspelaaminen 

KooKoon tapaan myös vierasjoukkue Kärpät pyrkii aktiivisen liikkeen avulla luomaan paikkoja. Varsinkin ottelun alussa oululaiset saivat suunnitelmansa toimimaan ja kiekko pyöri KooKoon päädyssä. Pelin edetessä Kärppien hyökkäyspelaaminen meni entistä enemmän vastaiskuihin ja varsinkin kultakypärä Jesse Puljujärvi haki ahnaasti nopeita kääntöjä pystyyn. Kärppien molemmat maalit syntyivät loistavien syöttöjen kautta, joissa KooKoon pienen nukahduksen jälkeen takatolpalla ollut hyökkääjät viimeistelivät tehokkaasti. Kärppiin viime viikolla siirtynyt Juhamatti Aaltonen viimeisteli hienon osuman, joka oli taitohyökkääjän ensimmäinen tällä kaudella kärppäpaidassa.

Erikoistilanteet 

Kärpät pääsi ottelussa vain kerran ylivoimalle ja pyörityksestään huolimatta oululaiset eivät päässeet maalaamaan. Sen sijaa alivoimaa vieraat pelasivat viisi kertaa ja tuloksena oli yksi takaiskumaali. Kärppien alivoima on toiminut koko kauden ja KooKoon pyörityksestä huolimatta aktiivinen neliö piti kouvolalaisten ratkaisut parhaiden maalintekoalueiden ulkopuolella.

Ottelun ratkaisu 

Ottelu ratkesi lopulta maalinteon tehokkuuteen, kun maalipaikat jäivät lopulta vähiin. Kärpät käytti erittäin tehokkaasti hyödykseen KooKoon pienet nukahdukset ja KooKoo ei päässyt käyttämään omiaan voittoon tarvittavalla tehokkuudella.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo