TPS katkaisi tappioputkensa - Pajuniemi ja Filppula viettivät kolmen pisteen iltaa

TPS:n Lauri Pajuniemi vietti uransa ensimmäistä kahden maalin iltaa, kun TPS kaatoi KalPan Kuopiossa.
Kuva © Saimi Airaksinen
TPS katkaisi pitkän tappioputkensa Lauri Pajuniemen johdolla perjantai-iltana Kuopiossa, kun se jatkoi vastaavasti KalPan tappioputkea lukemin 2–5. TPS:lle voiton takasi parempi erikoistilannepelaaminen ja jämäköitynyt puolustuspeli.
Lähtökohdat

Kotijoukkue KalPa lähti perjantain otteluun peräti seitsemän ottelun tappioputkessa. Isäntäjoukkue oli jo pelannut yhden ottelun maaottelutauon jälkeen, kun Jukurit haki pisteet Kuopiosta voittolaukauskilpailun jälkeen lukemin 3–4.

Joukkue esitteli perjantai-iltana myös uuden vahvistuksen, kun alkukauden Slovakian pääsarjassa pelannut 25-vuotias kanadalaispuolustaja Jesse Graham debytoi kuopiolaisten takalinjoilla.

Maalivahtipelaaminen

KalPan maalinsuulla aloitusvuorossa oli Eero Kilpeläinen, jolle ottelu oli aloittavana maalivahtina kauden 16.

Kilpeläinen pelasi perusvarman ottelun, mutta ei voinut turkulaisten tekemille maaleille juuri mitään. Varsinkin ottelun toisessa erässä kokenut maalivahti piti KalPaa pystyssä.

Puolustuspelaaminen

Isäntien puolustuspelaamisessa riitti parannettavaa, sillä vierasjoukkueella oli läpi ottelun runsaasti paikkoja lisämaaleihin.

Hyökkäyspelaaminen

KalPan hyökkäyspelaaminen oli läpi illan tukkoista. Joukkue ei tuntunut saavan konettaan käyntiin juuri ollenkaan. Maalinsa se teki käytännössä avauserän ainoasta paikastaan, kun Matti Järvinen pääsi siivoamaan paluukiekon TPS:n maaliin.

Erikoistilanteet

KalPa ei onnistunut käyttämään etsikkoaikaansa kolmannen erän alussa, kun joukkue pääsi kokeilemaan kahden miehen ylivoimaa 55 sekuntia. Muutenkaan joukkue ei onnistunut ylivoimamaalia tekemään.

Alivoimalla joukkueen maaliin iskettiin kaksi osumaa, eikä alivoimapelaaminen muutenkaan vakuuttanut.

Lähtökohdat

Päävalmentajaansa juuri ennen maaottelutaukoa vaihtanut TPS ei lähtenyt kotijoukkuetta kummoisemmista lähtökohdista, sillä turkulaiset tarpoivat kuuden ottelun tappioputkessa.

Turkulaiset saivat sairastupaansa tyhjennettyä, kun kapteeni Lauri Korpikosken lisäksi myös Topi Nättinen teki paluun kokoonpanoon pitkän tauon jälkeen. Lisäksi joukkue vahvistui maaottelutauolla, kun kokenut ruotsalaispuolustaja Christoffer Persson liittyi joukkueen vahvuuteen.

TPS:n kannalta helpottava uutinen oli, että joukkueen ykkösmaalivahti Rasmus Tirronen ehti toipua tauon aikana pelikuntoon. Tirronen sai kovan iskun päähänsä taukoa edeltäneessä Ilvestä vastaan pelatussa ottelussa.

Tirronen pääsi ottelussa suhteellisen helpolla. Hän ei voinut sen paremmin Järvisen kuin loppuhetkillä Miikka Pitkäsen upealle läpiajomaalille mitään, mutta torjui kuopiolaisten muut lähentelyt varmuudella.

TPS:n tuore päävalmentaja Marko Virtanen sanoi ennen taukoa, että etenkin puolustuspelaamiseen tultaisiin keskittymään turkulaisjoukkueen harjoituksissa. Näkyviä tuloksia oli jo saatu lyhyessä ajassa, sillä TPS puolusti läpi ottelun hyvin.

Etenkin isokokoinen ruotsalaispuolustaja Persson tuntui jämäköittäneen puolustusta heti debyytissään.

TPS piti KalPaa paineessa hyvän luistelunsa ansiosta. Etenkin kolmosketju Lauri Pajuniemi-Topi Nättinen-Markus Nurmi tuntui olevan jatkuvasti piikkinä kuopiolaispuolustuksen lihassa.

Kokonaisuutena turkulaisten hyökkäyspelaaminen oli KalPaa paremmin organisoitua hyökkäyksiinlähdöistä lähtien.

TPS oli alati vaarallinen ylivoimallaan. Se tekikin ottelun avausmaalin heti ensimmäisellä ylivoimallaan, kun Ilari Filppula löysi neliön keskeltä upeasti Simon Suorannan, joka ohjasi kiekon yläkulmaan.

Toisen kerran TPS onnistui ylivoimalla, kun Pajuniemi latasi illan toisen osumansa suoraan syötöstä.

TPS:n murheenkryyninä läpi alkukauden ollut alivoimapelaaminen toimi mallikkaasti. Joukkue kesti kolmannen erän alussa jopa kahden miehen alivoimaa 55 sekunnin ajan.