Kuopiossa ei pelin taso päätä huimannut − KalPa nousi lopussa tasoihin ja lopulta ohi voittomaalikilpailussa

Miikka Pitkänen iski tehot 0+2.
Kuva © Satu Pitkänen
Kuopiossa kilpailtiin perjantai-iltana siitä, kumpi päästää vastustajan useammin ylivoimahyökkäykseen ja menettää enemmän kiekkoja. Ajoittain oli vaikea uskoa, että Niiralassa pelattiin liigakiekkoa. KalPa kiri päätöserän lopussa kahden maalin takaa rinnalle, ja otti lisäpisteen voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 4-3.
Lähtökohdat

KalPa oli onnistunut tekemään viimeiseen neljään otteluun vain kuusi maalia varsinaisella peliajalla. Tiistaina Ässät kävi hakemassa Kuopiosta pisteet lukemin 3-0. Kotijoukkueen maalilla aloitti toista kertaa tällä kaudella Samu Perhonen.

Maalivahtipelaaminen

Perhonen sai olla alun melko rauhassa maalillaan, mutta sen jälkeen Sport sai luotua muutamia vaarallisia tilanteita. Perhonen venyi kuitenkin hyvin torjuntoihin ja piti maalinsa puhtaana avauserän. Toisessa erässä mies joutui antautumaan kahdesti, mutta maaleista ei häntä voi syyttää. Kolmannessa erässä vieraiden kolmas maali lipsahti ehkä hieman helposti miehen selän taakse.

Puolustuspelaaminen

Edellisten pelien tapaan kilpipaitojen puolustajille sattui myös perjantai-illan ottelussa aivan liikaa helppoja virheitä. Lisäksi joukkue otti useita tyhmiä jäähyjä. Sport rankaisi armotta toisessa erässä näistä virheistä. Pelin avaaminen alhaalta oli hidasta ja huolimatonta läpi ottelun.

Hyökkäyspelaaminen

KalPa sai otteluun hyvän alun, kun toisella peliminuutilla Kai Kantolan rystylaukaus upposi helpon näköisesti maaliin. Kotijoukkue sai pyöritettyä pitkiä hyökkäyksiä paljon Sportin päädyssä. Toisessa ja kolmannessa erässä Sportin maalien jälkeen KalPa sai jälleen otetta pelistä, mutta maalin tekeminen oli jälleen kerran yhtä tervanjuontia. Kolmannen erän loppupuolella KalPa onnistui kuitenkin tasoittamaan ottelun Matti Järvisen ja Tommi Jokisen osumilla.

Erikoistilanteet

Kotijoukkueen alivoima toimi hyvin, KalPa pääsi jopa useaan ylivoimahyökkäykseen niiden aikana, osittain myös vieraiden luokattoman ylivoiman johdosta. Ylivoimillaan KalPa pystyi luomaan useita hyviä paikkoja, ja lopulta se onnistui kolmannessa erässä iskemään kiekon reppuun.

Lähtökohdat

Vierasjoukkue Sport oli perjantain kamppailuun lähdettäessä sarjataulukossa viimeisenä. Joukkue pelasi myös torstaina, kun Tappara oli vaasalaisia parempi lukemin 5-1. Vieraiden maalilla aloitti Stefan Steen.

Kotijoukkueen ensimmäinen laukaus upposi Steenille helposti, kun kiekko lipui patjojen välistä sisään. Tämän jälkeen kotijoukkue selvästi testasi miehen päivän virettä, kun he tuntuivat laukovan joka paikasta. Steen joutui venymään useisiin huipputorjuntoihin läpi ottelun pysäyttäen muun muassa Janne Keräsen rangaistuslaukauksen. Kolmannessa erässä mies joutui kuitenkin antautumaan lopulta kahdesti.

Vieraat päästivät kotijoukkueen useisiin ylivoimahyökkäyksiin ottelun aikana. KalPa pystyi pitkillä hyökkäyksillään väsyttämään Sportin puolustajia varsinkin avauserässä. Toisessa erässä Sport paransi peliään huomattavasti myös puolustus suuntaan. Se joutui puolustamaan pitkiä aikoja omalla alueellaan, mutta maalinedustan vaasalaiset puolustivat kohtuullisen hyvin. Kolmannessa erässä kotijoukkue pääsi kuitenkin iskemään kahdesti maalin edestä kiekon verkkoon.

Sportin hyökkääjille sattui läpi ottelun kiekonmenetyksiä, joista KalPa sai useita nopeita vastahyökkäyksiä varsinkin avauserässä. Vieraat saivat toiseen erään unelma-alun, kun Niko Kuiri laukoi napakalla rannelaukauksella vieraille avausmaalin. Hetkeä myöhemmin Antti Kalapudas karkasi läpiajoon ja iski niin sanotusti läheltä ylös ja Sportin johtoon. Puolustaja Paul Geiger iski kolmannessa erässä Sportin kolmannen maalin. Joukkue ei esittänyt mitään hienouksia hyökkäyspäässä, mutta iski tehokkaasti maaleja vastahyökkäyksistä.

Vieraiden ylivoima oli läpi ottelun heikkoa. Ajoittainen pyöritys hyökkäysalueella ei johtanut kunnon maalipaikkoihin ja laadukkaat laukaukset loistivat poissaolollaan. Päätöserässä KalPa pääsi otteluun mukaan ylivoimalla, kun vieraat päästivät helpohkon maalin.

Ottelun ratkaisu

Ottelu venyi lopulta voittomaalikilpailuun asti, jossa kotijoukkueen Tuomas Vartiainen iski ratkaisevan osuman.