Lukon viimeistely tökki Kuopiossa pahasti - KalPan paluumuuttajan maali käänsi pelin isännille

Denis Godla oli Jaakko Rissasen tavoin KalPan voiton takuumiehiä. (Arkistokuva)
Kuva © Antti Tyni
Kahden ensimmäisen erän ajan Kuopiossa niskan päällä ollut Lukko sai jääkylmää vettä niskaansa SM-liigassa jo kolmannen kerran putkeen. Kun raumalaiset eivät osuneet mistään, rankaisi KalPa armotta pitämällä pisteet Kuopiossa luvuin 2-0.
Lähtökohdat

Kuopiolaisjoukkue yllätti lauantaina Oulussa Kärpät maukkaalla 2-3-vierasvoitolla. Koska sarja-avauksessa Jukureilta tuli käkättimeen luvuin 3-4, on KalPan alkukausi ollut erityisen tiukka. Kummatkin ottelut menivät jatkoille, ja Jukureita vastaan kuopiolaiset menettivät turvallisen tuntuisen johdon varsinaisella peliajalla aivan viimeisillä minuuteilla.

Maalivahtipelaaminen

Slovakialaisveskari Denis Godla oli pelin puolessa välissä puhtaasti numeroita tuijottamalla jopa 40 torjunnan vauhdissa. Alle 20-vuotiaiden MM-pronssimitalisti vaikutti otteita seuraamalla nauttivan suuresta työmäärästä hänen ollessa joukkueensa tärkein tuki ja turva läpi illan. Godla huipensi huiman rupemansa loppuhetkien maagiseen työskentelyyn Lukon pelatessa ensiksi kuudella neljää ja myöhemmin kuudella viittä vastaan.

Puolustuspelaaminen

Tulostaulu kertoo KalPan puolustamisesta kaiken. Jo esille nostettu Godla oli illan ykköstähti, mutta isäntien puolustus hänen edessään toimi loistavasti. Lukko sai luotua jonkin verran laukauksia b-pisteiden ja veskarin välistä, mutta suurin osa niistä sateli KalPan pakottamana paljon kauempaa.

Hyökkäyspelaaminen

Kotijoukkue jäi hyökkäämisessä vieraiden varjoon esimerkiksi maalipaikkoja tuijottamalla kahden ensimmäisen erän aikana. Kun KalPa kolmannessa erässä onnistui venyttämään reppua vasten odotuksia, näytti joukkue saavan punaisesta langasta kiinni tosissaan Lukon lamaantuessa samaan aikaan.

Erikoistilanteet

KalPan paluumuuttaja Jaakko Rissanen todisti päätöserän ylivoimaalillaan jääkiekon lainalaisuudet todeksi. Kun Lukko ei paikkojaan käyttänyt, oli isäntäjoukkue niissä harvoissa tarpeeksi tehokas. KalPa oli vankka myös alivoimalla, josta lopputuloskin kertoo. Päätöshetkien kahden miehen alivoiman se selvitti jäätävän vankasti pitäen Lukon pois parhailta tekopaikoilta.

Kaikki Liigan otteluvideot löydät kootusti osoitteesta jatkoaika.com/otteluvideot/liiga
Lähtökohdat

Lukko teki todellisen pohjanoteerauksen lauantaina Lahdessa Pelicansin vieraana. Sen pelissä ei toiminut mikään isäntien takoessa tauluun legendaariset 6-1-numerot. Tuo peli ei toki antanut täyttä osviittaa joukkueen todellisesta kunnosta, sillä Lukko tuntui pelaavan puolivaloilla. "Täydet lasissa" tulos olisi taatusti ollut toisenlainen, joukkueessa kun on potentiaalia.

Oskari Setänen suoriutui vaikeasta illasta lähes puhtain paperein. Vaikka Lukko tappioon taipuikin, esiintyi 24-vuotias torjuja tontillaan vankasti. Maalivahdin osalta kamppailu oli haastava sen repaleisuuden takia. Eurasta lähtöisin olevalle veskarille kirjattiin tilastoihin 7+2+4=13 torjuntaa.

Vaikka ensimmäisen erän tapaan toisessakaan numerot eivät repsahtaneet suuntaan taikka toiseen, osallistui Lukon puolustuspää sen hyökkäyksiin mainiosti. Joukkue hallitsi kenttätapahtumia hyökkäyspelin tilastoja tuijottamalla, mutta samalla myös alakerta toimi pitkään.

Päätöserässä Lukon puolustus kuitenkin rakoili ratkaisevasti, ja esimerkiksi ratkaisevan oloinen 2-0-häkki oli seurausta vieraiden puolustuksen karmeasta sekoilusta.

Vieraiden hyökkääminen tappiosta huolimatta oli varsin nousujohteista ainakin kahden ensimmäisen periodin otannalla. Avauserässä parhaimmatkin maalintekopaikat jäivät KalPa-veskari Godlan kannalta vielä helpohkoiksi, mutta toisen kaksikymppisen aikana Lukko kilautteli jo maalipuita. Terävin viimeistely oli raumalaisten kannalta valitettavan heikkoa, ja kun se ei mistään tehnyt, rankoi KalPa.

Lukko on iskenyt kauden kaikki maalinsa ylivoimalla, mutta tiistaina erikoistilannepelaaminen tökki. Kuopiossa joukkue sai viimeisen saumansa nousta peliin mukaan viimeisillä minuuteilla kuudella neljää vastaan. Vierasjoukkue ajautui suhteellisen hyvästä myllytyksestä huolimatta turhan usein kulmiin KalPan paineistaessa, laukauksien jäädessä samalla torsoiksi.

Erikoista

Lukon ykkösketjun hyökkääjä Andrew Gordon loukkaantui epäonnisesti saatuaan joukkuekaverinsa, puolustaja Roni Seväsen tulisen lämärin suoraan naamaansa. Verta vuotaneen kanadalaisen vuoksi alunperin ylimääräiseksi puolustajaksi merkattu Mark Auk pelasi hyökkääjänä muutamia minuutteja.

Ottelun ratkaisu

Vierasjoukkue saa syyttää itseään tappiosta, kun sillä paikkoja oli useampaankin maaliin. Toisaalta KalPa tuntui saavan jatkuvasti virtaa Godlan mahtitorjunnoista, ja lopulta kuopiolaiset tekivät sen, mihin Lukko ei pystynyt. Se iski paikoistaan maalit armotta, joten toisaalta voitto oli myös kuopiolaisryhmän hyvyyttä.