Tutut sankarit nostivat JYPin kuilun partaalta murskavoittoon

LIIGA / Raportti
Eetu Laurikainen oli täystyöllistetty ottelun avauserässä.
Kuva © Saimi Airaksinen
Eetu Laurikainen piti avauserän jälkeen Pönttövuoren taiston tuloksellisesti tiukkana, minkä jälkeen JYPin konkarihyökkääjät tarttuivat tilaisuuteen. Lopulta lukemat olivat KalPalle karut, kun JYP haki pisteet Kuopiosta 5−1-voitolla.
Lähtökohdat 

KalPa on parantanut pelillisiä esityksiään, mikä on nostanut myös tuloksellista tasoa. Kolmen ottelun voittoputkessa liitävät kuopiolaiset saa myös illan JYP-kamppailuun tärkeän vahvistuksen, kun Lasse Lappalainen palaa kokoonpanoon. Toisaalta keltapaidat olivat menettäneet Frank Gymerin sairastuvalle.

Maalivahtipelaaminen 

Denis Godlan ilta oli haasteellinen. Kun toisessa erässä työmäärä alkoi kasvaa, hiljainen avauserä näkyi tuntuman puutteena. Useat kiekot jäivät pyörimään maalinedustalle, mistä JYP rokottikin kovalla teholla. Myös loisteliaat torjunnat puuttuivat slovakialaisen iltapuhteesta.

Puolustuspelaaminen 

Avauserässä KalPa näytti, kuinka JYPiä vastaan puolustetaan parhaiten. Pitkät hyökkäykset veivät JYPiltä jalat alta, mikä pienensi vieraiden hyökkäysten vaarallisuutta. Pelin edetessä kuopilaisten oman alueen puolustaminen joutui testiin, ja erityisesti maalinedustan boksaaminen epäonnistui pahemman kerran.

Hyökkäyspelaaminen 

Avauserän hyökkäyspelaaminen oli erinomaista, kun KalPa pääsi hallitsemaan pelin virtausta mielinmäärin. Kun voimasuhteet kallistuivat toisinpäin, kuopiolaisilla alkoi olla vaikeuksia saada hyökkäysalueen hyökkäyspeliä käyntiin, koska esimerkiksi päätykiekoissa viisikot eivät enää olleet yhtälailla samassa rytmissä.

Erikoistilanteet 

Ylivoimalla kiekko liikkui kohtalaisen hyvin, mutta tehokkuus puuttui. Alivoima ja siihen valmistautuminen oli heikkoa, sillä JYP iski maalin useimmin käytetyllä kuviollaan.

Lähtökohdat 

JYP saapuu Kuopioon neljän ottelun voittoputkessa, kun viimeisimpänä kaatui Ässät 95-vuotissyntymäpäivää juhlistaneessa ottelussa. KalPaa vastaan kokoonpanomuutokset olivat maltillisia, kun Alex Lindroos nousi takaisin pelaavaan kokoonpanoon Roni Allénin jäädessä sivuun.

Viime perjantaina JYPin pitkä tappioputki vieraissa katkesi, mutta edellisestä kolmen pisteen voitosta vieraskaukalossa on yli kaksi kuukautta. 

Maalivahtipelaaminen 

Ilman Eetu Laurikaisen huippuluokan avauserää peli olisi todennäköisesti ollut ohi ensimmäisen erän jälkeen. Työmäärän vähetessä työn laatu ei heikentynyt, vaan Laurikainen jatkoi varmoja otteitaan.

Puolustuspelaaminen 

Venähtäneet vaihdot tekivät JYPin puolustusalueen puolustuspelaamisesta haavoittuvaista, kun jalka ei riittänyt ja kaksinkamppailut kääntyivät toistuvasti kuopiolaisten eduksi. Kun toisessa erässä virtaus kääntyi JYPille suosiollisemmaksi, myös vaikeudet omalla alueella vähenivät. Myös keskialueen puolustaminen kehittyi selvästi.

Hyökkäyspelaaminen 

Toisessa erässä JYP terävöityi erityisesti aloitusympyrässä, mikä helpotti pelin virtauksen määrittämistä, kun vaihtoa ei tarvinnut aloittaa kiekon jahtaamisella. Myös toiseen erään sekoitetut hyökkäysketjut piristivät hurrikaaniryhmän hyökkäyspelaamista. JYPin pelaajista viime aikoina tuloksenteon kanssa vaikeroineet pelaajat saivat onnistumisia. Esimerkiksi Jani Tuppurainen iski vasta kauden toisen osumansa.

Erikoistilanteet 

Alivoimalla JYP teki hyvää työtä syöttölinjojen peittämisessä ja syöttöjen katkomisessa. Ylivoimalla tuli kaivattu onnistuminen, kun David Tomasek ohjasi Robert Rooban laukauksen verkkoon.

Erikoista 

JYP sekoitti viime perjantaina hyökkäysketjujaan kolmanteen erään. JYP toisti saman tempun keskiviikkona Kuopiossa muuttamalla ketjut täysin samalla tavalla kuin Tampereella. Erikoiseksi tämän tekee se, että molemmilla kerroilla Eric Perrinin pelipaikka on vaihtunut sentteriksi. Molemmilla kerroilla Perrin on myös iskenyt kiekon välittömästi verkkoon. 

JYPin toisen erän terävöitymistä aloitusympyrässä erinomaisesti kuvastaa Juha-Pekka Hytönen. Hytönen hävisi avauserässä kaikki viisi aloitustaan, mutta toisessa erässä voitti viisi kuudesta.

Ottelun ratkaisu 

Ottelun ratkaisu kulminoitui toiseen erään, johon JYP lähti kenttätapahtumien vastaisesti vain yhden maalin takaa-ajomatkalta. Laurikaisen vahvat otteet olivat avanneet JYPille oivan iskun paikan, joka ei jäänyt käyttämättä.

Viimeistely kovalla prosentilla käänsi ottelun JYPin eduksi toisessa erässä, kun vierailijat iskivät kymmenen minuutin sisään kolme maalia. Päätöserässä hurjaan vireeseen äitynyt Julius Nättinen iski jo viidennessä peräkkäisessä pelissään maalin vieden vieraat 4−1-johtoon. Tämä oli myös viimeinen naula KalPan arkkuun, joka ei saanut minkäänlaista kiriä aikaiseksi päätöserässä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo