KalPan hölmöily jatkoajalla maksoi kalliisti: HPK kuittasi viidellä kolmea vastaan

LIIGA / Raportti
HPK kuittasi kaksi pistettä.
Kuva © Timo Savela
KalPa ja HPK väänsivät tasaväkisen kamppailun, jossa molemmilla oli omat vahvat hetkensä. Lopulta KalPan ote kolmesta pisteestä kirposi kolmannen erän lopussa. Tappio sinetöitiin jatkoajan jäähyhölmöilyn seurauksena.
Lähtökohdat 

Kuopiolaisten peli ei ole ollut vielä uomissaan. Viime aikoina erityisesti ylivoimapeli on ollut tehotonta. Keskiviikkoillan otteluun KalPa lähti ilman loukkaantumisten vuoksi sivussa olevia hyökkääjä Janne Kerästä ja puolustaja Ryan Wilsonia.

Maalivahtipelaaminen 

Eero Kilpeläinen oli eleettömän varma. Erityisesti HPK:n pelatessa ylivoimaa Kilpeläinen loisti torjuen poikittaissyötöistä lauotut kiekot helpon näköisesti. Tasoitusmaalissa maalivahti oli niin voimakkaassa maskissa, ettei nähnyt selkänsä taakse painunutta laukausta. Myös jatkoajalla Tommi Tikan ohjaus maalivahdin nenän alta kahden pelaajan ylivoimalla oli Kilpeläiselle tekemätön paikka.

Puolustuspelaaminen 

Avauserässä KalPa joutui painimaan omalla alueella kulmissa ja HPK oli pääsääntöisesti vahvempi. Ottelun edetessä KalPa sai puolustuspelaamisensa parempaan kuosiin. Erityisesti toisessa erässä kuopiolaiset puolustivat keskialuetta jämäkästi saaden niiden kautta myös laadukkaita nopeita kääntöjä hyökkäyspäähän.

Kolmannen erän HPK-loppukirin aikana KalPa oli pääasiassa vastaanottavana osapuolena, mutta näytti selviävän kuivin jaloin. Lopulta HPK onnistui tasoittamaan ottelun ilman maalivahtia noin minuutti ennen päätössummeria.

Hyökkäyspelaaminen 

Avauserässä KalPa pyrki harvoista paikoistaan suoraviivaisesti kohti maalia ja onnistuikin luomaan vaarallisen näköisiä tilanteita. Toisessa erässä myös pitkät hyökkäykset rullasivat ajoittain mallikkaasti. Suoraviivaisuus piti HPK-puolustuksen jatkuvasti varpaillaan ja useamman kerran kiekko pyöri vaarallisesti HPK:n maalin edustalla.

Matti Järvinen oli kuopiolaisten röyhkein yksilö usealla hyvällä haastolla kohti maalia.

Erikoistilanteet 

KalPan alivoima oli alkuun aktiivista ja purut onnistuivat, kun niille aukesi paikka. Myöhemmin alivoimaminuuttien kertyessä tiivis neliö antoi HPK:n pyörittää muodon ulkopuolella. Kilpeläinen hoiti poikittaissyötöistä lauotut kiekot mallikkaasti. Jatkoajan kahden pelaajan alivoimaa KalPa ei enää pystynyt selvittämään.

Ylivoimalla KalPa sai kiekon alueelle helposti ja laukoi paljon. Alkukaudesta murheenkryyninä ollut ylivoimapeli tuotti kertaalleen tulosta, kun Alexander Ruuttu suti irtokiekon neliön keskeltä rystypuolelta rysään.

Lähtökohdat 

HPK on kaikessa hiljaisuudessa hinannut itsensä sarjataulukossa jo viidenneksi. Joukkue lähti Kuopioon neljän ottelun pisteputkessa. HPK:n riveissä esiintyi ensimmäistä kertaa myös kuopiolaisille tuttu puolustaja Santeri Lukka, joka siirtyi TPS:stä Hämeenlinnaan.

Maalivahtipelaaminen 

Alkukauden aikana otteitaan roimasti parantanut Joona Voutilainen pelasi vieraiden maalilla hyvän ottelun. Torjuntatyöskentelyä helpotti myös hyvä yhteistyö, jossa puolustus siivosi jämäkästi irtokiekot väljemmille vesille.

Puolustuspelaaminen 

Toista erää lukuunottamatta HPK:n paketti pysyi pääasiassa kasassa. Toisessa erässä KalPa painoi päälle ja sai hyvän niskalenkin ylivoimiensakin turvin. Toisen erän kurimuksen jälkeen HPK petrasi jälleen, vaikka KalPan röyhkeys pitikin puolustajat varpaillaan.

Hyökkäyspelaaminen 

Avauserän perusteella olisi voinut kuvitella HPK:n menevän menojaan. Vahva kamppailu- ja yhteistyöpelaaminen tuotti monta pitkää hyökkäystä, mutta toisessa erässä osat muuttuivat ja HPK:lla oli hankaluuksia päästä keskialueelta ylös.

Leimaavinta HPK:n pelaamisessa oli tehottomuus. Vaikka Kilpeläinen KalPa-maalilla oli erinomainen, loi HPK riittävästi maalipaikkoja, jotta olisi voinut laittaa homman pakettiin jo varsinaisella peliajalla. Pitkään näytti jopa siltä, että täysi pistepotti jää Kuopioon, mutta noin minuutti ennen Philippe Cornetin täydellinen maskipelaaminen Elmeri Erosen laukauksessa mursi Kilpeläisen taian. 

Erikoistilanteet 

Ensimmäisessä erässä HPK pääsi pyörittämään ylivoimaansa runsaasti, mutta tulosta ei tullut. Cody Kunyk ja Elmeri Eronen ruokkivat vuorotellen Valtteri Puustista, mutta kuopiolaislähtöinen hyökkääjä hakkasi päätään Eero Kilpeläisen muotoiseen seinään. Lopulta jatkoajalla ratkaisu syntyi kahden pelaajan ylivoimalla.

Alivoimalla HPK antautui kertaalleen. Isona erona vastustajan alivoimapelaamiseen oli se, että HPK ei hyödyntänyt purkupaikkojaan yhtä tehokkaasti kuin kotijoukkue.

Ottelun ratkaisu 

KalPa joutui aloittamaan jatkoajan alivoimalla ja sortui uudelleen jäähyilyyn. Kuopiolaisille tuomittiin kaksi rangaistusta kerralla, kun Mikko Virtasen kampitusjäähyn lisäksi KalPalle tuomittiin joukkuerangaistus. HPK hyödynsi kahden pelaajan ylivoimansa, kun Petteri Nikkilä ruokki maalin edustalla päivystänyttä Tommi Tikkaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo