Tappara raastoi voiton Liigan kärkikamppailussa ja kavensi eroa Kärppiin − Tapparan tappavan tehokas ylivoima ottelun ratkaisuna

LIIGA / Raportti
Michael Garteig oli hyvässä vireessä Kärppiä vastaan.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Kärpät ja Tappara tarjosivat katsojille vaihderikkaan ja viihdyttävän jääkiekko-ottelun keskiviikkoiltana. Tappara voitti kamppailun lukemin 3−2. Tappara on nyt voittanut kaikki joukkeiden keskinäiset kohtaamiset tällä kaudella.
Lähtökohdat 

Kärpät lähtevät otteluun tappio niskassaan, kun Tampereen toinen joukkue Ilves haki voiton Raksilasta viime lauantaina Arttu Ruotsalaisen viime sekuntien jatkoaikamaalilla. Kärpät lähtee lähes samalla kokoonpanolla Tapparaa vastaan, kuin mitä Ilvestä vastaan lauantaina. Suurimmat muutokset ovat tapahtuneet joukkueen alemmissa ketjuissa, kun Jesse Koskenkorva ja Aku Räty eivät pue pelipaitaa illan kamppailuun Tapparaa vastaan. Heidän paikkansa kokoonpanossa ottavat Tino Metsävainio ja Jussi Jokinen.

Joukkueet ovat kohdanneet aikaisemmin tällä kaudella kaksi kertaa. Tappara on voittanut molemmat. Tampereella pelattu kamppailu päättyi 3−2 varsinaisella peliajalla, ja Oulussa Tappara oli parempi voittolaukauskilpailussa samoin lukemin.

Maalivahtipelaaminen 

Patrik Rybar aloitti Kärppien maalilla jo 16:n perättäisen ottelun. Kärppäveskari oli voimaton Tapparan 1−0-johtomaalin edessä. Tappara toinen maali oli myös hyvin vaikea laukaus torjuttavaksi. Laukaus tuli ylivoimalla viivasta maskin takaa. Ensimmäisessä erässä Rybarille kirjattiin vaivaiset 6 torjuntaa.

Rybar selvisi toisestakin erästä vähin torjunnoin. Rybar torjui kaikki toisen erän 4 laukausta. Torjui tärkeän läpiajon Kärppien pelatessa ylivoimaa.

Kolmannessa erässä Rybar päästi yhden kerran kiekon selkänsä taakse. Rybar ei voinut  maalille mitään, kun Kristian Kuusela iski maalin kahdella yhtä vastaan hyökkäyksen päätteeksi.

Puolustuspelaaminen 

Ensimmäiset minuutit Kärppien pakisto pelasi rauhallisesti ja jakoi hyviä syöttöjä hyökkääjille, mutta kun Tappara aloitti aktiivisemman prässäämisen, Kärppien puolustajat olivat hätää kärsimässä. Ensimmäisessä erässä Kärppien puolustajat olivat koko muun joukkueen tavoin syvässä roudassa.

Kärppien puolustus terästäytyi muun joukkueen tavoin toiseen erään. Suorittaminen oli rauhallista, määrätietoista ja laadukasta. Niin omassa, kuin vastustajankin kenttäpäädyssä. Hyökkäysalueella viivassa Kärppien pakit liikuttivat kiekkoa vaivattomasti ja mahdollistivat pitkien pyöritysten syntymisen.

Kärppien puolustajat toivat kiekkoa paljon omatoimisesti hyökkäysalueelle. Hyvin ottelussa toiminut kaava otti tilastoihin miinuksen, kun Tappara pääsi kärppäpuolustajan kuljetuksen jälkitilanteesta 2−1-hyökkäykseen ja iskemään viimeisen naulan arkkuun ja 3-1-numerot valotaululle. Tuo osuma jäi ottelun voittomaaliksi.

Hyökkäyspelaaminen 

Kärpät antoivat kovaa prässiä ottelun alussa ja hakivat avausmaalia hanakasti. Kärpät ei ottelun alkuminuutteja lukuunottamatta saanut hyökkäyspeliään rullaamaan avauserässä ollenkaan. Kotijoukkueen syötöt olivat osoitteettomia ja hätäisiä.

Kärpät tuli täynnä uutta virtaa toiseen erään ja peli oli täysin erinäköistä ensimmäiseen 20-minuuttiseen verrattuna. Tapparan ylivoiman jälkeinen kärppähyökkäys oli lähellä päättyä myös maaliin, mutta Tapparan uhrautuvainen puolustuspelaaminen maalivahti Michael Garteigin johdolla piti pintansa.

Kärppien illan paras ketju, Michal Kristofin johtama vitja rakensi kolmannen erän alkuun loistavan maalitekopaikan, mutta viimeistely ontui kärppäpelaajilla tänään. Tuo kyseinen ketju rakensi myös Kärppien illan ensimmäisen maalin. Radek Koblizek laukoi maskin takaa ja kiekko löysi tiensä verkon perälle. Kultakypärä Jesse Puljujärvi herätti Kärpät henkiin iskemällä 2-3-kavennusmaalin ilman maalivahtia.

Erikoistilanteet 

Ottelun alku oli todella rikkonainen. Kun ottelua oli pelattu alle 6 minuuttia, jäähyjä oltiin vihelletty jo 3 kappaletta. Tällä kaudella Kärpät on ollut Liigan paras alivoima-joukkue, mutta siitä ei ollut tietoakaan ottelun avauserässä, kun Kärppien alivoima joutui antautumaan kahdesti.

Kärpät joutuivat jälleen alivoimalle toisen erän alkuminuuteilla. Nyt Kärpät kuitenkin osoitti, miksi se on Liigan paras joukkue alivoimalla. Tapparan ylivoiman paras paikka siunaantui Kärpille, kun Kristof ja Julius Junttila pääsivät 2-1-hyökkäykseen, jonka päätteeksi Junttila nosti kiekon tolppaan. Myös Kärpät pääsivät ylivoimalle toisessa erässä. Kärpät pelasivat todella hyvän ylivoiman, mutta palkinto, eli maali, jäi kuitenkin saavuttamatta. Paras paikka siunaantui takatolpalle Koblizekille, mutta Garteig venytti upeasti ja torjui tsekkihyökkääjän vedon.

Kolmannessa erässä ei erikoistilanteita nähty. Tappara rokotti Liigan parasta alivoimaa kahdesti, ja nuo maalit riittivät tänään voittoon.

Lähtökohdat 

Myös kirvesrinnat kokivat tappion edellisessä Liiga-ottelussaan, kun TPS kävi ryöstämässä täydet sarjapisteet Hakametsästä lauantaina. Tapparan suurin poissaolija illan ottelusta on ranskalainen, Kärpissä toissakaudella mestaruuden voittanut Chrales Bertrand. Bertrand loukkasi itseään joukkueen harjoituksissa.

Maalivahtipelaaminen 

Tapparan maalivahdille Garteigille startti oli 6:s peräkkäinen. Kanadalainen selvisi avauserästä vähillä torjunnoilla. Hän joutui pysäyttämään pari vaikeaa tilannetta ja piti Tapparan johdossa ensimmäiselle erätauolle saakka.

Kärpät rynnisti kohti Tapparan maalia toisessa erässä ja Garteig sai ansaita palkkaansa toden teolla. Hurjassa vireessä illan ottelussa ollut maalivahti piti kuitenkin Tapparaa pystyssä Kärppien kovimpien hyökkäysten aikana.

Kolmannen erän alussa Garteig otti jälleen loistavia torjuntoja ja piti Tapparan tiukasti voiton syrjässä kiinni. Garteigin haaveet nollapelistä murenivat kolmannen erän puolenvälin aikoihin, kun Koblizekin veto upposi maskin takana olleen Garteigin selän taakse. Puljujärven maali ilman maalivahtia oli myös ottamaton pala Garteigille. Otti isoja koppeja kolmannen erän viimeisillä hetkillä.

Puolustuspelaaminen 

Tapparan puolustajat olivat ottelun alusta saakka hyvin pelin päällä ja puolustivat jämäkästi omassa päässä. Vierailijoiden alakerta oli selvästi kotijoukkueen vastaavaa parempi avauserässä.

Osat vaihtuivat hivenen ensimmäisestä erästä, kun toinen 20-minuuttinen alkoi. Toisessa erässä Tapparan puolustajat olivat ajoittain helisemässä Kärppien vyöryttäessä järjestelmällisesti hyökkäyksiä kohti Garteigin vartioimaa maalia.

Tapparan uusin vahvistus, tsekkiläinen Adam Polasek paini rajusti omassa päässä, riisti kiekon ja antoi syötön Jere Karjalaiselle, josta seuranneesta hyökkäyksestä syntyi Tapparan 3−1-johtomaali. Tappara puolusti kolmannessa erässä todella tarkasti omaa maalinedustaansa ja piti Kärpät pois parhailta maalintekopaikoilta. Tappara pelasi ottelun loppuhetkillä todella uhrautuvasti.

Hyökkäyspelaaminen 

Tapparan 4.ketju oli rikkonaisen alun jälkeen työnteossa Kärppien puolustusalueella ja aiheuttivat päänvaivaa Kärppien puolustajille. Tappara hallitsi ensimmäistä erää ja 2−0-erätaukolukemat olivat täysin ansaitut.

Toisessa erässä Tapparan vauhdikas hyökkäyspelaaminen tyyntyi, kun vastustaja paransi myös otteitaan. Tappara sai lauottua Rybaria kohti toisessa erässä vain 4 kertaa. Tapparan erän paras maalipaikka siunaantui alivoimalla, kun Tappara-hyökkääjä pääsi puolittaiseen läpiajoon.

Välittömästi Kärppien kavennusmaalin jälkeen Tappara iski itsensä jälleen kahden maalin karkumatkalle. Asialla jälleen kaksikko Kuusela-Karjalainen. Tällä kertaa Kuusela viimeisteli kahdella yhtä vastaan hyökkäyksen päätteeksi kiekon maaliin.

Erikoistilanteet 

Tappara sai ottelun alussa tasavajaalla pyöritettyä peliä Kärppien alueella ja loi useita hyviä tekopaikkoja. Tappara on Liigan toiseksi paras ylivoima-joukkue, ja sen se teki selväksi myös Kärpille avauserässä, kun se iski ottelun avausmaalin ylivoimalla. Asialla oli tuttu kaksikko, kun Kuusela syötti ja Karjalainen iski kiekon ohi voimattoman Rybarin. Tappara iski avauserään toisenkin ylivoimamaalin, kun Valtteri Kemiläinen iski viivasta kiekon maaliin. Erää oli jäljellä vain noin 10 sekuntia.

Toisessa erässä myös Tappara sortui jäähyilyyn, ja Kärpät pääsi kahdesti ylivoimalle. Ensimmäisen alivoiman Tappara selvitti Garteigin loistavien otteiden ansiosta. Toinen alivoima oli helppo selvitettävä huolimattoman Kärppien pelaamisen avustamana.

Kolmannessa erässä ei erikoistilanteita nähty. Tapparan 2 ylivoimamaalia ratkaisivat tänään voiton kirvesrinnoille.

Ottelun ratkaisu 

Tappara iski 2 ylivoimamaalia avauserässä ja piti alivoimalla pelatessaan maalinsa puhtaana. Tapparan vahvempi erikoistilannepelaaminen oli avainasemassa kirvesrintojen voittaessa Kärpät.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo